Helgens Primeira Liga (Omgång 19)

I helgens 19:e omgång i Primeira Liga (Liga Portugal) fick vi se favoriterna vinna, bottenlagen tappa poäng och en 18-åring i huvudstaden som många bör hålla ett öga på. Läs om det här!

C.D Santa Clara 2-2 Boavista FC

En händelsefattig 2–2 match är det sällan man ser men när Santa Clara tog emot Boavista från fastlandet på lördagseftermiddagen, var det just det vi fick se. Två stycken tvåmålsskyttar såg till att lagen delade på poäng och ännu har inte hemmalaget från Azorerna lyckats spela till sig en vinst sedan VM-uppehållet.

Bortalagets två mål stod en mittback för. Fransmannen Vincent Sasso nickade in två av lagets hörnor, vardera sida om halvtid. Hemmalagets Gabriel Silva reducerade dock två gånger om, varav kvitteringsmålet kom i den 86:e minuten. Silva tog emot bollen utanför straffområdet och såg sedan sitt skott, kraftigt ändra bollbana efter att ha tagit på en försvarare och sedan ställt Bracalli i Boavista-målet.

Övriga resultat gick Santa Claras väg den här omgången vilket gör att de ligger kvar på sin kvalplats men nog infinner sig en fortsatt oro bland alla inblandade i föreningen att laget inte lyckas prestera som önskat.

SL Benfica 3-0 Casa Pia A.C

Lissabonderby på Estádio da Luz. Nykomlingen Casa Pia har överraskat många den här säsongen men resultaten sedan VM-uppehållet har oroat lite. Och i den här omgången skulle laget råka ut för en välförtjänt överkörning. Ligans kanske mest formstarka spelare Joao Mario gjorde återigen två mål, bägge i den första halvleken och danske högerbacken Alexander Bah avslutade målskyttet i den andra halvleken genom ett urtjusigt första mål i den röda tröjan.

Joao Marios första mål kom efter ett distinkt avslut på en vacker framspelning från yttern David Neres som hittat in till Mario vid straffpunkten med en passning snett inåt bakåt. 2–0 kom strax innan paus, den här gången blev Joao Mario framspelad av den formstarka vänsterbacken Alex Grimaldo.

Alexander Bah gjorde sedan 3–0 målet i den andra halvleken och har under de senaste månaderna utvecklats till mer än en väldigt lovande högerback för både klubb och landslag. Positionen som högerback i Benfica har han gjort till sin och med Kristensens brist på spelminuter sedan flytten till Leeds så finner vi nog Bah även som startspelare för sitt Danmark i nästkommande landslagssamling.

GD Estoril Praia 0-1 Vitoria de Guimarães

Ytterligare en förlust för Estoril och hoppet om förändring kvarstår. Den här gången var det ett Vitoria på besök och trots ett litet större bollinnehav och några fler chanser lyckades ej hemmalaget med att spela till sig några poäng.
Efter att i den senaste matchen endast ha varit på planen i knappa minuten och sedan avgjort i den 97:e minuten fick Alisson Safira i den här matchen chansen från start och gjorde inte gästerna från Guimarães besvikna. Redan efter 11 minuter kom det matchvinnande 0–1 målet, när Safira spelades in bakom backlinjen, höll undan en försvarare och distinkt rullade in bollen förbi Figueira i Estorilmålet. Båda lagen delade sedan på några halvfarliga chanser men ingenting som kom att riskera slutresultatet.

Tredje raka 0–1 förlusten nu för Estoril Praia som håller sig ovanför en kvalplats enbart för att lagen bakom själva inte lyckas utnyttja poängtappen ovan.

GD Chaves 2–1 CS Maritimo

En händelserik första halvlek i Chaves såg tre mål, varav två inslagna straffar och farliga lägen till ännu fler. Hemmalagets Euller inledde tjusigt målskyttet redan i den första spelminuten efter att ha tagit sig förbi tre spelare på en liten yta och placerat in bollen vid den första stolpen.
I den 21:a minuten tilldömdes Chaves matchens första straff efter att VAR gått emellan och gett laget chansen från 11 meter. Den klassiska kompensationen kom endast 6 minuter senare, även den här gången, likt den första, via handboll i straffområdet. Straffskyttande högerbacken Claudio Winck stegade upp och reducerade för gästerna.

En väldigt intressant och rolig första halvlek följdes sedan upp av en lika ointressant och tråkig andra halvlek. Trots det spelade ändå Maritimo till sig chansen att kvittera och få med sig något från matchen på stopptid när både inhoppande Stanley Kanu och André Vidigal borde ha gjort något bättre av sina skottlägen.

SC Braga 4–1 FC Famalicão

Braga hoppade tillbaka upp på hästen igen efter utskåpningen senast mot Sporting och satte fyra bakom gästande Famalicão. Även om hemmalaget kommer sakna sin käre Vitinha som lämnade för Marseille under januarifönstret, har flytten gett plats för ett kärt återseende i Liga Portugal. Efter nästan 10 års frånvaro och spel i fem andra länder är yttern Bruma återigen i serien. Den tidigare Sportingprodukten har hittat sig hem igen på lån och kunde inte ha fått en bättre start i Bragatröjan.

byttes in strax efter timmen spelad och fick skriva in sig i målprotokollet två gånger om innan slutvisslan blåstes. Även om laget ledde vid det laget, säkrade Bruma tre poäng till ett Braga som desperat ville återhämta sig snabbt efter förra helgens förödmjukelse.

1–0 kom efter 22 minuters spel efter ett självmål från bortalaget men matchens tog egentligen inte fart förrän efter 70 minuter spelade.
Leandro Sanca slog till med kvitteringen i den 71:a minuten men krysset stod sig bara i 8 minuter innan spanske högerbacken Victor Gomez orkestrerade en ett väldigt vackert anfall där Simon Banza tillslut kunde sätta bollen i mål till 2–1 för Braga.
Sedan var det som sagt dags för Bruma att göra sig omedelbart älskad av hemmapubliken. Två gånger om tog spelaren emot bollen på vänsterkanten innan han vände sig in mot straffområdet och satte både 3-1 och 4-1 på två väldigt lika anfall.

Åt det tråkigare hållet var Braga återigen utan sin stora stjärna Ricardo Horta som saknats på grund av skada. Mycket osäkerhet återfinns kring skadans egentliga omfattning och vissa medier i Portugal kallar det hela för ett litet mysterium. Dock har det kommit rapporter senast idag om att Horta gör allt han kan för att återvända snarast och återkomsten bör vara nära.

FC Porto 2–0 FC Vizela

FC Porto trummar på och den här gången blev det bortasvaga Vizela som fick åka på förlust. Om matchen istället spelats hemma i Caldas de Vizela har bortalaget kanske haft en chans efter tre raka vinster på sin hemmaplan. Istället blev det den tredje raka bortaförlusten i ligan för gästerna. Porto var snäppet vassare under söndagen och behövde inte utnyttja alla krafter för att segra. Mål från mittfältaren Pepe i den första halvleken och självklart ett mål från Taremi i den andra räckte för ett Porto som har svårare matcher än denna framöver.

Nästa helg reser laget till Lissabon för stormöte mot Sporting, innan dubbelmötet mot Inter i Champions League närmar sig i slutet på månaden.

Inte många notiser kom att skrivas om tillställningen efter matchen men en story kom att rulla i pressen och den handlade istället om hemmalagets tränare Sérgio Conceição.
Tidningarna fick veta efter matchen att tränaren kommit i kontakt med en familj från Famalicao som berättade att efter sin sons cancerdiagnos fått sin lägenhet såld av sin hyresvärd som i och med detta tvingade ut dem på gatan. Familjen hade då inte råd med kostanden av flytten och lämnades ensamma. Conceição fick efter matchen höra detta och bestämde sig för att hjälpa dem ekonomiskt. En fin gest som sedan spridit sig över landet medier.

Gil Vicente FC 1-1 FC Arouca

Söndagens sista match blev en jämn tillställning. Gil Vicente tog emot Arouca hemma i Barcelos och båda lagen känner nog båda två att de kunde ha fått med sig mer än en poäng från matchen. Matchens stora nyhet är kanske också att Fran Navarro INTE var inblandad i Gil Vicentes mål, vilket inte händer ofta.

Oday Dabbagh inledde i alla fall målskyttet i matchen för bortalaget i den 30:e minuten efter att ha avslutat ett av helgen vackraste anfall. Målformen håller i sig för palestiniern som ryktades bort under januarifönstret. Fem mål på sex matcher i ligan sedan dess och ytterligare ett mål i ligacup-semifinalen däremellan har nog fått flertalet lag att fortsatt uppskatta spelarens prestationer.
Trots det vackra ledningsmålet kunde dock inte Arouca hålla sin ledning länge, redan 6 minuter senare kvitterade mittfältaren Carvalho via en retur efter att Manuel Lopes nick tagit i ribban.
Båda lagen följde sedan upp med farliga chanser i den andra halvleken men turen var inte framme för någon av dem och krysset fastställdes.

Portimonense S.C 1-0 Paços de Ferreira

Hemma i Algarve ville ligans kanske formsvagaste lag bryta trenden och spela till sig tre poäng mot bottenankrade Paços från Ferreira. Och vet ni vad, det lyckades de med. Portimonense var dock inte inledningsvis det bättre laget och gästerna hade flertalet stora chanser som de borde ha gjort både 1–0 och 2–0 på. Matchen ändrade dock skepnad i den andra halvleken och det var Paços egna fel att de släppte in hemmalaget i matchen.

I den 47:e minuten fick försvaren Maracas sitt andra gula kort efter att ha kört in sin armbåge in i huvudet på sin motståndare. Med en man mer kunde sedan Portimonense spela upp sig och kom själva nära att göra mål flera gånger om. Matchen såg ut att bli mållös men hemmasupportrarna fick ändå fira till sist.
Många av de hade nog dock hoppats på att målet kommit något tidigare så de sluppit oroa sig för ytterligare ett poängtapp men ack så kom målet ändå. I den 97:e minuten kunde den inhoppande Mauricio avgöra för hemmalaget efter att hans skott styrts på en försvarare och rullat in vid Marafonas vänstra stolpe.

Otroligt tung förlust för Paços som kunde ha avgjort redan i den första halvleken men samtidigt otroligt skönt för Portimonense som äntligen kunde spela till sig en seger hemma sedan undertecknad besökte dem i början på oktober.

Rio Ave FC 0-1 Sporting CP
Omgångens sista match spelades sent på måndagskvällen i Vila do Conde och kom att handla om en 18-åring. En otroligt trist och händelsefattig tillställning på Estádio Rio Ave FC fick sig ändå ett slut som en hel del kan komma att minnas.

Efter tre inhopp i inledningen av sin professionella karriär fick unge Sporting-forwarden Youssef Chermiti chansen från start senast i hemmamatchen mot SC Braga. Forwarden stod då för en fin prestation han sent kommer glömma och lyckades även spela fram till ett mål.

I gårkväll kom dock situationen som han med all säkerhet kommer att minnas hela sitt liv. 84 minuter in i matchen kunde Chermiti avgöra för sitt Sporting och fira som alla unga som någonsin spelat fotboll velat fira, med att hoppa rakt ut i publiken och fira med sina bortasupportrar. Resten av laget följde med den unge Chermiti ut mot fansen och hela föreningen fick en stund att minnas i en match som annars hade glömts bort redan idag.

UR ARKIVET: Porto i Europa League 2022