Lagbanner
Portugal 1-0 Sverige

Portugal 1-0 Sverige

Seleção-kaptenen Cristiano Ronaldo gav Portugal ett dyrbart övertag inför returen.

Paulo Bento “Överlag var vi det bättre laget, vi dominade spelet, speciellt i andra halvlek. Vi skapade chanser för att ha vunnit med mer. Vi kommer inte gå till Sverige för att försvara det här resultatet”.
 
Portugal har ett övertag, men det är långt ifrån över för att hävda att de är klara för VM.

Finns ingen vits att jag rabblar upp vad som hände i matchen så vi tar en taktisk analys över spelet istället.

Taktisk genombrytning

Det var förväntade startelvor och formationer när det väl skulle starta men under spelets gång kunde man tyda taktiska inslag. Från Portugals sida, så verkade både Ronaldo och Nani fått klara direktiv om att driva inåt, vilket förändrade det vanliga då man brukar se Portugal med två kantspelare och en striker. Nu blev det istället två anfallare och en striker med både Nani och Ronaldo centralt och ett Sverige som försöker trycka ihop försvaret. Det här gav ytterbackarna, mittfältarna João Moutinho och Meireles enorma ytor. Dock var spelarna som tog sig mot mål sällan i bra passningsvägar, vilket oftast ledde till en tillbaka pass där mannen bakom i sin tur enbart kunde slå inlägg (João Pereira). Ett hot som Sverige inte hade några större svårigheter med och som på så vis resulterade i 14 hörnor. En sak som var säker var att Paulo Bento ville få Ronaldo i en målposition. Där Ronaldo fick agera som en andra striker vilket tillslut skulle ge möda.
 
Försvara i nummer betyder inte bra försvarspel
Sveriges formation om att ha 4-4-1-1, där Elmanders jobb var att störa portugisiska mittfältet. Medan resterande svenska laget var framför straffområdet med två kompakta fyror förutom Zlatan. Vilket betyder att Portugal hade 1 vs 2 situationer näst intill konstant. Det som Sverige misslyckades med var att kontra den simpla triangelformade passningskombinationen som är så typisk vid 4-3-3. Orsaken var på grund av den usla speluppfattningen och att frekvent ha intresset att följa spelarna istället för att justera sin positionering efter bollen.
 
Trots att Portugal hade svårt med att få till bra skottlägen eller avgörande passningar så märkte man att svenska defensiva inställningen var instabil när Moutinho eller Meireles klev upp. Med mer aggressiv inställning på mittfältet så kan Sverige göra stora skillnad inför returen. Meireles har sjunkit i speed säsong efter säsong och Moutinho kommer inte upp till sin normala nivå. De här två måste få upp tempot när man anfaller. Även om mittfältarnas placering var högt upp så måste Ronaldo och Nani göra mer för laget, gå i djupet vid rätt timing och hjälpa till när man tappar boll. Framförallt när ytterbackarna ligger så högt upp.
 
Det perfekta paret
Pepe och Bruno Alves gjorde Zlatan Ibrahimovic anonym under nästan hela 90 minuter. En spelare som brukar söka sig mot öppna ytor – så som Portugal även ger på kanterna när ytterbackarna ligger högt upp. Men PSG stjärnan verkar ha mött sin matchning. Skulle han lyckas bryta sig förbi Alves så är Pepe lysande för att täcka upp sin landsman, då han är snabb och kan enkelt svepa iväg bollen. Paulo Bento kan tacka Hamren som gör samma sak som Bosnierna när det gällde Dzeko. Det var att använda Zlatan som en targetplayer vid höjdbollar istället för att utmana Pepe och Bruno Alves vid gräset, där de har mest svårigheter.
 
Inte några speciella kommentarer om Almeida som varken var bättre eller sämre än Postiga. Fick mestadels agera staty på topp, dock ett stort plus på inlägget som nästan kunde blivit 2-0. Mycket kul att Josué fick komma in och efter någon minut förändrades matchbilden. Nästan som man vill att han ska starta nästa match istället för Meireles som inte hade någon bra dag.

Källa: Portugoal.net

Oliver Gustavsson Borronha2013-11-16 13:55:00
Author

Fler artiklar om Portugal