Lagbanner
Portugisiska lagen i Europa: Estoril överraskar
Trots lysande uppoffringar kunde inte Fernando få med sig ett oavgjort

Portugisiska lagen i Europa: Estoril överraskar

Här är en uppdatering om hur det gick för alla lagen i Europa. Portos dubbel gula, Benfica spelar vattenpolo och Estorils frammarsch osv.

FC Porto 0-1 Zenit

Hulk gjorde ett kärt återbesök hos klubben han håller varmt om hjärtat. Det tog inte lång tid efter matchstart som matchens syndabock Hector Herrera i sjätte minuten, klumpigt nog skulle ta sig an ett dubbel gult. Porto spelade hela 90 min med en man mindre. Men det förvånande är att Porto mer eller mindre dominerade matchbilden sätt till skott på och utanför mål. Men det ville inte ge sig och två ribbskott skulle även bekräfta det. Aleksandr Kerzhakov byts in och så många gånger som förut gör han inga misstag på portugisiskt motstånd. Han punkterade in slutresultatet 0-1 till Zenit på ett välplacerat inlägg av Hulk i 86 min.

”Fernando var fenomenal”. Brassen som har ett utgående kontrakt (2014) briljerade trots en man mindre på plan. 7 återvunna bollar i anfall och 6/7 lyckade tacklingar i försvar är en otrolig siffra. Värt att nämna att Felipe Scolari’s scouter studerar han ständigt nu inför VM och det här vet även Fernando om. Fernando har ett flertal gånger sagt att VM är hans största ambition. Fernando har fortfarande aldrig spelat för det brasilianska landslaget. Han har bott i Portugal i över 5 år vilket gör han till portugisisk medborgare. Får han inte chansen snart kan han mycket väl börja öppna sig för portugisiska landslaget.


SL Benfica 1-1 Olympiacos

Benfica hade som ingång att föra matchen, så blev det inte. Utan monsunregnet ifrån dagen därpå höll i sig, Det var omöjligt att spela fotboll. Bollen rullade inte på det dränkta underlaget. Det enda effektiva var att lyfta bollen från A till B. Jag har väldigt svårt att bedöma denna match av vattenpolo. Men eftersom Benfica inte kunde spela sitt snabba anfallspel eller vara kreativa i offensiv zon så var brunkarfotboll det enda alternativet. Tillslut kunde i alla fall Cardozo kvittera efter en kaotisk hörna, men det satt långt inne.

Känslan jag får är att Matic inte har levererat som väntat i år, han är en aning seg. Varför? Kan det varit för mycket tankar om att återvända till Chelsea i somras? Som storlag är man beroende av sin balansspelare både för att städa kontringar men även för att sätta igång anfall. Framförallt när man möter lag som Olympiacos som är organiserade bakåt.


FC Paços de Ferreira 0 - 2 FK Dnipro Dnipropetrovsk

Ineffektivitet är ett ord som börjar bli tjatigt i våra kretsar när det kommer till att göra mål. Sergio Oliveira var delaktig till nästan alla Castores chanser. Egentligen kunde de aldrig hota på mål och chanserna var mer eller mindre distansskott i hopp om att få hitta rätt. Det var inte förens i andra halvlek det ukrainska laget började ta över matchen mer och mer. Efter högre press skulle målen sedan rulla in för bortalaget.

FC Paços de Ferreira som blev sönderplockade i somras på både spelare och tränare har det tufft. Laget ligger sist i ligan med 4 poäng och man räknar med att de kan åka ut i år. För mycket förändringar i en liten klubb som även bygger om arenan klarar inte av dessa förutsättningar. Att både konkurrera i Europa och i de portugisiska mästerskapen har sina konsekvenser. Men trots det har man ändå plockat in hyfsat bra spelare så som Bebe (inlånad från Manchester United) och Sergio Oliveira (inlånad från Porto). Men frågetecknet landar över hur Costinha är som tränare.
 

Real Betis 1-0 Vitória de Guimarães

Tränaren Rui Vitória (passande namn) har verkligen fått igång sitt lagbygge i år. I truppen besitter man även kanske ligans mest lovande mittback vid namn Paulo Oliveira (21 år) som man lyckades hålla kvar. Man har lyckats hitta en bra gruppdynamik där man har många unga lovande, några veteraner och därefter erfarna kvalitetspelare i t.ex. Andre Santos (från Sporting CP). Som är en liten personfavorit hos mig.

När vi ändå är inne på EL. Legia Warsawa 2-2 Sporting CP målet. Läckert fotbollsgodis med ytterfoten av Andre Santos
 
Man fick med sig ett orättvist resultat ifrån Sevilla igår och skulle förtjänat en straff när Cris Malonga vart solklart tacklad bakifrån i straffområdet.


Freiburg 1-1 Estoril

Kanariefåglarna prövar vingarna i Tyskland. Här kunde de plocka hem en poäng efter att Porto's utlånade Sebá sprintar förbi försvaret och därefter kyligt rulla förbi målvakten in i mål. Luís Leal fick stå för assisten och han visar styrka på att som ensam kunna ställa de bästa försvar på prov. En kompakt anfallare som är både stark och snabb. Kombinationsspelet mellan han och Sebá är värt att se där två spelare ställs mot fyra försvarare, vackert!  

Marco Silva som anses som den nya stora tränaren inom portugisisk fotboll har just nu en 6 placering i ligan och där man även har tagit poäng av mästarna Porto. Sprakande fotboll av Estoril. Deras sylvassa kontringar gör dem ett hot för alla lag. 
Ligans största överraskningar efter Sporting, som liten klubb klarar av att bemästra alla mästerskap trots spelartapp och minimala resurser. Hoppas fler lag i ligan följer Estoril’s exempel.


Missa inte stormatchen mellan FC Porto - Sporting CP i helgen!

På kärt återseende!
 

Oliver Gustavsson Borronha2013-10-25 12:22:00
Author

Fler artiklar om Portugal