Portugisiska lagen i Europa: Porto och Benfica hänger på en skör tråd

Portugisiska lagen i Europa: Porto och Benfica hänger på en skör tråd

Alla tre portugisiska lagen i Europa League är utslagna, medan det fortfarande finns ett svagt hopp för Porto och Benfica i Champions League.

Champions League

Porto 1-1 Austria Wien
Veckans stora fiasko och supportrarna kunde bara instämma. Spelarna vart kraftigt utbuade under och efter matchen. Porto är inte sig lika under Paulo Fonseca och individuella misstag straffar sig hårt, det här hände även i helgen när Nacional var på besök. Paulo Fonseca måste sluta med bortförklaringar om att spelet ser bra ut och allt som fattades var tur. Han lurar varken sig själv eller supportrarna. Statistiken om ett bättre bollinnehav, målchanser och skott är ingen trygghet utan det är resultatet som är viktigast. Spelet är just nu för förutsägbart där det saknas cirkulära rörelsemönster för att dra ut sin moståndare, istället ser man djupledslöpningar utan en möjlig passningsväg. Austria Wien gjorde sitt jobb till perfektion och Austria-spelarna nämnde att de fick ut maximum av vad de var kapabla till.

Porto kan enbart ta sig vidare ifall Zenit tappar poäng mot Austria Wien, samtidigt som Porto måste vinna mot Atletico Madrid på Vicente Calderón.
 
Anderlecht 2-3 Benfica
Benfica väckte liv igen om ett avancemang i Champions League. När Anderlecht pressade för det vinnande målet så kunde inbytte Rodrigo avgöra på kontring vilket gav örnarna tre poäng.

Matic ”Denna gång släppte vi inte in ett sent mål, istället gjorde vi ett”. Serbiska spelaren påtryckte självklart på förra årets upplagada där Porto i ligan och Chelsea i Europa League gjorde sena avgörande mål.

Trots Benficas förluster i maj så behölls alla nyckelspelare och man värvade även in talanger för att förbättra nästkommande säsong. Presidenten Luis Filipe Vieira framhävde Benfica som seriösa utmanare till att nå Champions League finalen, som spelas på deras egna Estadio da Luz.

Formen når snart sin pik. Benfica gjorde en bra match mot Braga i helgen och efter onsdagens möte mot Anderlecht så stärks även självförtroendet. Enzo Perez har varit Benficas jämnaste spelare under säsongen och i onsdags var han briljant.

Benfica måste förlita sig på att Olympiacos tappar poäng mot Anderlecht, samtidigt som Benfica måste vinna mot PSG på Estadio da Luz.
 


Europa League

Pacos de Ferreira 0-0 Fiorentina
Pacos nya tränare Henrique Calisto har sett till att laget inte har släppt in mål på fyra matcher och tjänat in 100 tusen euros till klubben. Calisto ”Vi gör en positiv bedömning av laget, i synnerhet i den första halvleken där vi hade mer possession och de bästa möjligheterna för att göra mål. I andra halvlek tryckte Fiorentina på, men i vetskap om hot. När man spelar utifrån denna modell så kan man inte förlora chanser. Men jag måste gratulera min spelare för att det är den fjärde matchen utan att släppa in ett mål, så vi måste vara glada”.

Nästa match spelas i Alvalade mot Sporting CP. ”Sporting spelar väldigt bra men vi säkra på en positivt utfall”, sa Calisto.
 
Rijeka 0-0 Vitória Guimarães
Rui Vitoria sida har desperat saknat det kliniska att göra mål. I öppningsmatchen så träffade man nätet fyra gånger, dock gjorde bara ett mål till på fyra matcher. Det vill säga att i sex matcher lyckades man bara göra ett mål. Det oavgjorda resultatet i Kroatien mot Rijeka innebär att Europa resan 2013/14 har nått sitt slut.

Sevilla 1-1 Estoril
Börjar bli allt för tjatigt att hylla Estoril men hur kan man undgå deras enastående prestationer både i ligan och i Europa. Rúben Fernandes kvitterade mot ett starkt Sevilla, tyvärr räckte inte detta för att hålla sig kvar i Europa League.

Estoril har inget att skämmas över efter klubbens första äventyr i Europa. Marco Silva såg till att Estoril tog sig igenom två kvalrundor, tre vinster och en oavgjord för att ta sig in till Europa League.

I varje match har Estoril satt sina motståndare på prov och med lite tur så hade man även vunnit någon utav matcherna. Vilket hade inneburit att man haft chans att kvalificera sig vidare. Estoril fick även en svår lottning där man ställdes mot Sevilla, Lyon och Real Betis, alla tre bra lag i en grupp.

Men med bra organisation, taktisk intelligens och beslutfattande kunde man igår sätta press på La Liga laget, även när man låg under med ett mål. 

Oliver Gustavsson Borronha2013-11-29 21:29:19
Author

Fler artiklar om Portugal