Lagbanner

Merci Javier Pastore

"Jag trodde inte detta skulle hända, men det är dags att säga adjö. Sju år är en väldigt lång tid och ändå känns det inte tillräckligt, jag önskar jag hade kunnat ge er ännu mer."

År 2011 kom Paris Saint-Germain att förändras radikalt, Qatar Sports Investment (QSI) gick in och köpte 70% av klubben (året därefter köpte man de resterande 30%) och satsningen mot den absoluta världstoppen tog fart.

6 augusti 2011 betalade PSG en, för klubben historisk rekordsumma på €40 miljoner till den sicilianska klubben Palermo för en 23 årig argentinare som skulle bli ansiktet utåt och startskottet för PSGs enorma satsning.
Han tilldelades nummer 27 på ryggen med Pastore tryckt över.



Javier Pastore hade endast tillbringat två säsonger i Palermo och dessförinnan hade han två proffsår i sitt hemland Argentina, men trots det så hade Pastore blivit en stor snackis i Europa och det var alltså en fransk klubb som kunde plocka in denna stjärna framför de andra topplagen i Europa.

Pastores första säsong skulle också bli hans bästa, det var då han bärde laget på sina axlar utan någon annan storstjärna.
Totalt stod han för 16 mål och 8 assist i sin debut säsong.
2012 så gjorde Pastore fortfarande en bra säsong med 9 mål och 13 assist men hans dominans på planen hade försvunnit en hel del när spelare som Zlatan Ibrahimovic kom in och tog en stor plats.

Skadorna
2013 kom skadorna, och också anledningen till att denna text skrivs just idag.
Pastore blev ett offer för skador och har sedan säsongen 13/14 aldrig varit skadefri en hel säsong.
Att räkna upp samtliga skador skulle göra denna text otroligt mycket längre än vad jag tänkt.
Men någon statistik vill jag ändå kunna presentera.

Pastores skadehistorik i Paris Saint-Germain.
Säsongen 11/12 - En skada, var borta i 32 dagar och missade 6 matcher
Säsongen 13/14 - Två skador, var borta i 31 dagar och missade 5 matcher
Säsongen 14/15 - Två skador, var borta i 31 dagar och missade 6 matcher
Säsongen 15/16 - Sju skador, var borta i 155 dagar och missade 29 matcher
Säsongen 16/17 - Fyra skador, var borta i 127 dagar och missade 24 matcher
Säsongen 17/18 - Två skador, var borta i 55 dagar och missade 9 matcher

Totalt kan vi räkna till 18 skador som på ett eller annat sätt stoppade Pastore från att spela fotboll.
Tittar man närmare på Pastores skador så handlar det om muskelskador speciellt i hans vader.
Under Pastores sju år i Paris så var han borta pga skador i totalt 431 dagar och missade 89 matcher under sina sex säsonger i klubben.

Detta blev såklart kostsamt för hans spel och hans chans att få speltid i PSG. Allt färre fick vi se briljansen som fanns och fortfarande finns i Pastores spel och istället blev det några halvdana insatser med endast några få ögonblick av briljans och med den lön och status som Pastore ändå hade så var en bänkplats i PSG inte optimalt.
Men trots detta så visade Pastore sin kärlek för klubben och den stad som hade blivit hans hem.
Pastore har ryktas bort från klubben enda sedan 2015 men Pastore har alltid valt samma kommentar.
"Jag kom hit först av alla i detta projekt och jag vill inte lämna förrens målen är uppnådda".

Älskad av fansen
Pastore gjorde det som tyvär få utländska spelare gör numera när dom kommer till PSG, han lärde sig språket direkt och kunde därmed kommunicera med fans, media osv.
Något som uppskattades av fansen och det är inte lustigt att Pastore är en favorit hos många PSG fans och det är med tungt hjärta som vi nu säger adjö till El "Flaco".

Igår skrev Javier Pastore ett långt meddelande på instagram där han bl.a tackade fansen.

"Jag trodde inte detta skulle hända, men det är dags att säga adjö. Jag vill tacka alla parisare som på ett fantastisk sätt välkommnat mig och fått mig att känna mig som hemma under alla dessa år.
Jag vill speciellt rikta ett stort tack till de supportrarna som alltid visat mig en oöverträffad kärlek. Jag kommer alltid ha er i mitt hjärta.
Jag var den första att komma till detta projekt, jag har fått vara med om stora ögonblick och fått vinna många titlar. Fått lära känna fantastiska människor och fått känna av vibrationerna på Parc des Princes...7 år är en väldigt lång tid och ändå känns det inte tillräckligt, jag önskar jag hade kunnat ge er ännu mer."




Javier Pastore kommer att spela för Roma nästa säsong, det troliga är att han presenteras officiellt under dagen.

Tack för allt Javier Pastore och lycka till i den eviga staden, förhoppningsvis tappar du bagaget med skadorna någonstans på vägen mellan Paris och Rom.

Merci et Au revoir Javier "El Flaco" Pastore!

Andreas Karlsson@AndKarlsson2018-06-26 09:05:00
Author

Fler artiklar om PSG