Maksimir, 2022-08-13 21:05

Dinamo Zagreb - Hajduk Split
4 - 1

Rapsodi på Maksimir
100:e jubileumsderbyt slutar med 4-1 kross

Rapsodi på Maksimir

Dinamo 4 - 1 Hajduk: Trots underläge, blev det kross till slut

En fotbollsdag i hela Zagreb, där dom små och stora förbereder sig inför derbyt. Sportslig inramning runt om Maksimir stadion startade redan runt klockan 17. Allting var förberett inför säsongens första ligadrabbning mot Hajduk. Matchen var en utopi, inte bara för att Dinamo vinner derbyt, poängen är att vi såg 5 mål, varje minut var speciell för sig. Hajduk saknade sinergi, förlitade sig på Livaja, men det är deras problem. Tack till Dambrauskas för att du spelade med tre försvarare som om du hade Cafu och Jarni från de bästa dagarna på dina flanker. Ikväll släpper jag statistiken och öppnar en Karlovacko istället.

Dinamo - Hajduk = 4-1 (0-1)
Baturina 61' 1-1, Ademi 64' 2-1, Gojak 84' 3-1, Orsic 90(+1) 4-1 |  Atanasov 45(+2) 0-1.
p.s. lämnar en länk här nedan med alla mål och chanser.
Dinamo - Hajduk alla mål

Första halvleken
Stundtals under matchen fick Bad Blue Boys igång hela västra läktaren! Dinamo spelarna bjöd på show och gav ännu mer tändvätska till Maksimir stadion. Vet inte om det är rättvist att peka ut spelare som ska berömmas i 1:a halvleken. Ivanusec som gav sig själv lavetter efter Ludogorets matchen, spelade bästa fotbollen i den blåa tröjan den här säsongen.

När Dinamo spelarna hamnade i trånga ytor, var det bara att passa bollen till Baturina som trollade fram ett nytt nummer! En annan vinnare skalle ikväll var Petkovic som inser att han är andravalet i anfallet och bestämmer sig för att bevisa alla att han är inte färdig! Det finns en hel startelva jag hade kunna skriva sagor om denna härliga kväll.

Men för att ett derbyt inte ska sakna dramatik, tar Hajduk ledning på tilläggstid efter en fullträff av mittfältaren Atanasov, som bombar in bollen i krysset! Dinamo spelarna går till vila med 0-1 resultat trots att man fullständigt dominerade första 45 minuter!

Andra halvleken
Att spelarna inte vek sig efter underläget, insåg vi snabbt när domaren blåste igång avgörande 45 minuter. Säker bollkontroll och fortsatt press på Hajduks planhalva, kom i skuggan av en annan match som pågick på läktarna. BBB v Torcida var allt annat än en vacker allsång. Typiskt "balkan" språk och som tur somnade barnen tidigare ikväll.

En kvart kan för vissa kännas långt, men tiden går snabbt när matchen är händelserik. Hajduk spelarna börjar slappna av och tar ledningen för givet. Nyförvärvet Awaziem i Hajduk tar det till en helt ny nivå när han bestämmer sig för att dribbla i eget straffområde. Bruno Petkovic börjar arbeta som en liten myra tills han vinner bollen och passar vidare till Baturina, som bombar in högt under ribban! Det är kvitterat! Maksimir exploderade och Ademi tar en onödig löpning in i målet för att hämta bollen till mittplanen!

Ademi ville bara visa vad som kommer härnäst. Det dröjde inte länge till, när kaptenen nickar in ledningsmålet och Hajduk är på knäna. Ademi vrålade och provocerade hemmafansen med gestikulationer. Allt detta hände på tre minuter från det att Awaziem skämmer ut sig. Nu inser man snabbt att det stannar inte av här.

Att rivalen kan spela offensiv fotboll, det visade man först efter 70 spelade minuter. Men slukade på energin, saknade till och med en Livaja skärpa i avsluten. Hajduk spelade 3-5-2, men bytte från fem- till trebacks linje på riktigt efter underläge och det var ett självmord i särklass! Dinamo utökar till 3-1 när den förlorade sonen Gojak sätter spiken i kistan! Ett av Dinamos bästa spelare som sparades ikväll, byts in i 76:e minuten och det räcker för Orsic som tar en för laget. 4-1 står det på storbildsskärmen i Maksimir och festen kan börja.

Rapsodi på Maksimir! Spelarna stannar och sjunger med fansen. Ett pånyttfödelse av Bruno Petkovic resulterade att anfallaren hade stort leende efter matchen. Ikväll applåderade hela stadion inte bara till spelarna, men även för Ante Cacic. Jag är särskilt glad för en kille som Gojak som alltför ofta är utmanad och kritiserad. Baturina är ett mirakel, ett fundament som vi ska bygga klubbens framtid på! Ristovski gjorde överskottet på flanken fenomenalt och kaptenen gjorde mål igen för ännu en väggmålning i kvarteren. En dröm som blev verklighet! Definitivt bästa Dinamo filmen jag sett den här säsongen.

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2022-08-13 23:43:00
Author

Fler artiklar om Dinamo Zagreb

CL: Dinamo 2 – 2 Monaco: Dinamo tappade tvåmåls ledning!