Richard Magyar: ”Ungern har hamnat i en tuff grupp”

Richard Magyar: ”Ungern har hamnat i en tuff grupp”

Hammarbys mittback i en intervju om Ungerns medverkan i EM 2016.

Ungern är klara för EM. Hur är känslan?
- Det är kul, jag är inte patriotisk lagd men kommer självklart kolla på alla matcher. Det ska bli intressant att se hur laget står sig. Ungern har hamnat i en tuff grupp. Men landslaget är svårslaget, kollektivet är starkt. 

Hur stor är fotbollen i Ungern?
- Den är stor. Fotbollen är den största sporten. När det blev klart att Ungern kommer spela EM har många tidningar börjat skriva om landslaget. Intresset är stort. Några journalister från Ungern har hört av sig till mig, de brukar ha koll på oss som spelar i de utländska ligorna.

Har du något speciellt minne relaterat till landslaget?
- Zlatan Ibrahimovics sena mål i Budapest i VM-kvalet den 7:e september 2005 minns jag såklart. Inte så kul för ungrarna, desto roligare för alla svenskar. 

Finns det någon möjlighet att du kommer representera Ungern i framtiden?
- Farfar är ungrare, han flydde från kriget, så jag kan spela för dem. Det var lite snack om det för några år sedan. Men då var jag på väg in i det svenska ungdomslandslaget. Vi har haft lite kontakt, men inget som är aktuellt i dagsläget. Skulle jag få frågan från det ungerska förbundet kommer jag behöva fundera. Det är inte ett ”självklart nej”. 

Dina språkkunskaper?
- Folk tror att jag kan ungerska på grund av mitt efternamn. Magyar betyder ”Ungern”. När inhemska sportjournalister ringer upp mig brukar de inleda på ungerska. Men samtalet övergår ganska snabbt i engelska. Jag kan inte språket och har tyvärr aldrig lärt mig det. Ungerska är väldigt svårt. 

Vem är den största stjärnan? 
- Balázs Dzsudzsák. En snabb yttermittfältare med ett bra rörelsemönster. Spelar för Bursaspor i den turkiska ligan och har tidigare varit proffs i Holland och Ryssland. En toppspelare med hög europeisk klass. 

Vet du något om den ungerska ligan, följer du den?
- Inte så mycket. Det finns väl två tre bra klubbar men jag tror ligan är snäppet under Allsvenskan i kvalitet. 
 
Förväntningarna på EM 2016?
- Höga. Det är alltid roligt att följa med i turneringen. Det kommer bli många bra matcher och det ska bli kul att se hur det går för våra isländska spelare i Bajen.
Birkir Már Sævarsson har sagt att han kommer ha koll på Cristiano Ronaldo. 

Brukar du följa de stora mästerskapen?
- Jag är inte så fotbollstokig egentligen men mästerskap går inte att undvika. Det är en social grej också. Att samla ett gäng, kanske lagkompisarna, och se matcherna ihop.

Som mittback, ser du hellre ett bra försvarsspel, än en glad offensiv?
- Jag gillar att se en defensiv prägel med offensiv touch. Det går att lära sig mycket om försvarsspel och det är intressant att studera. 

Om Sverige – Ungern ställs mot varandra?
- Klart det är Sverige! 

Vilka tror du vinner mästerskapet – och varför?
- Tyskland. Deras sätt att spela är ofta på en nivå högre när de har sin dag. De ser alltid ut att ligga före i utvecklingen och spelar en effektiv fotboll. 

*** *** ***

Fredrik Wibergfredrik.wiberg@svenskafans.com2016-05-16 10:00:00
Author

Fler artiklar om EM 2016