HNK Rijeka - Dinamo Zagreb
1 - 2

Rijeka – Dinamo 1-2: ligatiteln kommer stanna i Zagreb!
Vi tar allt!

Stormötet spelades på stadion Rujevica där seriefinalen avgjordes! Inget snack om saken vilket lag var bäst på planen under tre fjärdedelar, men till slut skulle det handla om smådetaljer som avgjorde matchen. Dinamo bevisade ännu en gång vilken klubb som är störst och bäst i Kroatien!

HNK Rijeka – Dinamo Zagreb = 1-2 (0-0)
Pjaca 49’ 1-0; Petkovic 75’ 1-1, Hoxha 89’ 1-2.

Matcherna mot Hajduk var träningsmatcher i jämförelse med seriefinalen. Hemmalagets tränare Zeljko Sopic är en hjärna som aldrig ger upp. Viljan och stridighet överfördes till spelarna som jagade segern i nittio minuter.

Jag har tidigare skrivit att HNK Rijekas offensiv är ligans bästa och det håller jag fortfarande vid! Men hemmalaget saknade en liten detalj, något som varenda spelare i blåa lägret hade, impregnerat segermentalitet i blodet.

Händelserik första halvlek tack vare det hemmavita stället som tyvärr överdominerade ett osynligt Dinamo! Forceringen av 3-5-2 formationen skulle betala priset för första gången den här säsongen. Sorglig statistik för en regerande mästare som hade inte ens ett försök mot mål under en hel halvlek.

Rijeka visade tydligt vad man var ute efter! Däremot var Dinamo spelarna pragmatiska och trivdes att ”tjonga” bollarna i famnen på Rijekas försvar som enkelt plockade ner bollarna och fortsatte bestämt framåt.

Hårt lagarbetet senaste veckorna blev plötsligt förgäves. För väl tänkte inte Jakirovic att en tränare som Sopic, som begär från sina spelare kämparmentalitet, att han skulle bara ge upp kampen om en ligatitel? Dinamo stod som ett stort frågetecken under hela första halvleken och utan spelidé.

Jakirovic byter formation i halvtid till 4-2-3-1 men belöningen för Rijekas uthållighet skulle trots taktibytet komma tidigt i andra delen efter en solklar straff på landslagsmannen Marco Pasalic. Pierre-Gabriel kom in för sent i duellen och ungerska domaren pekade direkt på straffpunkten.

Släkten är värst när Marko Pjaca dunkar in bollen i vänstra krysset. Nevistic slängde sig åt rätt håll men Pjacas skott var omöjligt att rädda. Nu har det snart gått ett år sedan Pjaca skrev på för Rijeka för endast 150 000€ om året! En siffra som Dinamo lätt hade råd med, men det som gör ännu mer ont är att Pjacas agent erbjudit spelaren till Dinamo och då funderar man hur kunde det hända att man tackade nej till en av akademins bästa produkter på senaste tjugo år?!

Tyvärr fick vi inte se Pjaca tillsammans med Baturina och Petkovic den här säsongen men vem vet vad som nästa säsong bär med sig. Det spekuleras en hel del, Markos plats är hos den blåa familjen!

Matchens höjdpunkter ser ni ner i Youtube länken.
Rijeka-Dinamo <-------------------

Efter Rijekas ledningsmål såg Dinamo fortfarande ut som en drogad patient samtidigt som hemmalaget missade att utöka ledningen till 2-0. Och kanske var det Nevistics räddning som avgjorde matchens riktning?

Maxime Bernauer bevisade ännu en gång att han är limiterad spelare med ojämna prestationer under en och samma match. Fransmannen slarvade bort bollen som en P-10 spelare när laget började bygga spelet. Pjaca läser avsikten och hittar snabbt mittfältaren Fruk som bränner ligatiteln på bara ett par minuter.

Tre minuter senare var allt uppriggat för en stor comeback av det blåa tåget! Bruno Petkovic stoppas av Radeljic strax utanför Rijekas straffområdet. Frisparkssituationen är inget nytt för Dinamo anfallaren som gjorde det tidigare i schackrutigt på ungefär samma avstånd mot Lettland när han öppnade kvalmatchen med ett läckert frisparksmål.

Kvittering kom från ingenstans, Bruno har realiserat ett farligt frisparksläge och ger nytt liv till Dinamo! Blått lever igen, räkna aldrig bort Kroatiens mesta mästare! För snart släppte spelet loss och plan C med ett segermål skulle eventuellt bli av.

Matematiken var tydlig för hemmalaget, vinna eller försvinna, det fanns ingen plan B. Rijeka tryckte på efter Dinamos kvittering, och ett tag var det nära att ny ledning skulle komma men den här gången blev det stolpe ut när mittbacken Smolcics nick träffar stolpen!

Ännu en bränd målchans blev helt enkelt ett tecken hur matchen skulle sluta. Alltmer lämnade man stora ytor i försvaret och till slut skulle det straffas av en avbytare som heter Arber Hoxha. En anfallare som senaste tiden hamnat i skuggan av Gabriel Vidovic.

Albanske spelaren skulle utnyttja ett av Dinamos fåtal situationer i offensiven. Målet kammar hem tre stora poäng och mest troligt ny ligatitel. Firandet kunde äntligen påbörjas tillsammans med supportrarna instängda i buren bakom Nevistiv! Ännu mer positivt än själva segern för alla oss Dinamo supportrar är att vi slipper lipande efter en seger som denna. Nema predaje!

Summering
Återigen kanske den sämsta matchen av Dinamo spelarna i 3-5-2 formationen idag under en singel halvlek. Men det är vad fotbollen är, den ger och  den tar, helt chanslösa ikväll och trots detta plockar vi tre stora poäng på stadion Rujevica efter en trollerikonst av Petkovic! Kvitteringen öppnade vägarna till segern, Hoxha avslutade det som Rijeka spelarna inte stod ut med. Nu med fyra poängs försprång före Rijeka talar det mesta för att ligatiteln kommer stanna i Zagreb. Totalt nio poäng att slåss om i de tre sista omgångarna, självklart skall matcherna tas på högsta allvar, men du tror väl inte att vi tappar poängen mot bottenklubbar som Slaven Belupo och Rudes? Stabila mentalt, ligans lyxigaste och bredaste trupp, överlevde fiaskot mot PAOK och Lokomotiva och trots detta kommer man kamma hem en ligatitel. Hatten ner!

Spelarbetygen från 1- till 5.
5- legendarisk
4- världsklass
3- professionellt
2- medel
1- amatör

Nevistic 3- något osäker i 1:a halvleken men skulle växa fram till hjälte i andra. Stor räddning när han stoppar Fruks försök.
KTC 4- en av Dinmaos bästa spelare på planen, bäst när det var som viktigast klarar av endast stora spelare.
Bernauer 2- bättre 1:a halvlek, men i fortsättningen fick man hjärtklappning när fransmannen fick bollen.
Ristovski 3- förberedde mentalt starkt inför derbyt och lämnade allt på planen, stark trea för Ristovski.
Pierre-Gabriel 2- gör kanske sin svagaste insats i blåa tröjan, men liksom hela laget var han också idélös.
Vidovic 2- samma här, ingen minnesvärd match för Bayern lånet.
Sucic 2- spelade upp sig i andra halvleken, dock så behöver han visa talang i båda halvlekarna.
Misic 2- kom igång i andra halvleken liksom övriga spelarna, för svag match av en kaliber som Josip!
Baturina 3- en av Dinamos ljuspunkter ikväll. Försökte i 1.a halvleken och började växa mer och mer under 2.a halvleken.
Kulenovic 1- inte Kules fel att han får sämsta betyg ikväll, utan tränarens taktikmiss.
Petkovic 3- kaptenen räddar dagen med frisparksnumret. Annars smälte han in i lagets osynliga spel.
Spikic 2- svag tvåa för en spelare som saknade kyla ikväll, hade flera fina situationer där han onödigt stressade bort passningar, otroligt irriterande att se!
Ademi 2- gör inget speciellt ikväll när han byts in efter mer än en timmes spel, men vinner ett par viktiga bollar för laget!
Rog 2- fick en halvtimme idag, syns tydligt att han är en erfaren spelare från storligor, dock syns det också att han är inte helt redo för nittio minuter.
Ogiwara 2- byttes in fem minuter före kvitteringsmålet och därefter blev allt enklare, både för Ogi men även resten av laget.
Hoxha 3- vanligtvis ger man inga betyg till en spelare som byts in i minut 87, men ikväll är han värd en stark trea tack vare segermålet!