RKC Waalwijk - AZ
0 - 2

RKC Waalwijk - AZ 0-2: Två av två
Mandemakers Stadion var spelplatsen för matchen RKC Waalwijk - AZ

AZ tog sin andra seger i den andra ligamatchen för säsongen. Med sex poäng och 6-0 i målskillnad ligger laget på första plats i Eredivisie.

RKC Waalwijk tog emot AZ på söndagen i den andra omgången av Eredivisie. I hemmalaget tog den förre AZ-talangen Stijn Spierings plats på det centrala mittfältet.

Just hemmalaget skulle komma till det första läget när Juriën Gaari får till ett skott från nära håll, men bollen går högt över målet. Inte allt för långt efter det läget kommer RKC med ett till avslut, men Midtsjø blockerar skottet . Returen landar dock hos Tahiri som drar på ett skott, men tätt utanför målet.

RKC var framme flera gånger och oroade AZ-försvaret. 13-12 i antal skott, med fördel AZ visar på att det var jämnt sett till avslut. Av dessa projektiler mot målen var det endast tre av skotten som RKC fick på mål medans AZ fick till sex skott på mål.

Vad gäller de tidiga avsluten för AZ kom Stengs fram på högerkanten och dribblade sig mellan RKC-spelarna. Skottet skulle dock ta på Melle Meulensteens (vilket namn!) rygg och ut till hörna. Meulensteen skulle minuterna senare få ett gult kort, men det var inte matchens sista kort skulle det visa sig.

Har tidigare skrivit och undrat om Boadu är den nye assistkungen och det skulle han visa idag att han kanske är? Myron slår bollen mellan mellan mittbackarna och där kommer Oussama Idrissi farandes. Marockanen tar emot bollen i straffområdet, stannar upp och får målvakten på hälarna och kan enkelt placera in bollen i mål. VAR godkände målet, då det såg ut som att Idrissi kan ha varit offside när passningen kom.

I den 38:e minuten slår Wijndal in bollen till Boadu inne vid målområdet. Målvakten Etienne Vaessen kommer ut och tar bollen, men får i samma sekund Boadus högerben på huvudet. Han blir liggandes en stund, men kan sen resa sig. Knappt hinner han upp på benen innan han faller till marken igen. Som tur var fanns det sjukvårdspersonal på plats inne på planen då. In kommer istället Kees Heemskerk och Vaessen lämnar planen på bår. Hoppas att han repar sig!

Första ingreppet för Heemskerk är ett högerskott från Ouwejan. Målvakten släpper en retur och Boadu är framme, men hugger inte på bollen, säkert av rädsla att även skada reservmålvakten.

Fjärdedomaren kungör att det är 5 minuters extratid som ska spelas och det hinner hända saker under den tiden. Sylla Sow får till RKC:s bästa chans i matchen med ett skott ner mot Bizots högra stolpe, men inte bättre än att Marco kan fånga bollen. Även AZ skulle komma till avslut innan det var dags för halvtidsvila. Jonas Svensson slår en långboll mot Boadu som i sin tur hittar Idrissi och det är 2-0 till AZ. Duon Boadu-Idrissi kommer nog ställa till ordentligt med oreda framöver. På Idrissis tre mål i ligan så har Boadu spelat fram till alla.

På läktaren kunde man se förbundskapten Ronald Koeman sitta och en sådan som Boadu kan säkert bli aktuell för A-landslaget framöver. Även spelare som Stengs och Koopmeiners kan säkert bli aktuella i framtida trupper.

I den andra halvleken hade Spierings kunnat gjort mål mot sin tidigare arbetsgivare. Han tar bollen från Koopmeiners på mittplan och springer med bollen mot mål. Precis utanför straffområdet får han till ett avslut som Wuytens styr ut till hörna.

När andra halvlek är 6 minuter gammal rensar Wijndal bollen ut till inkast. Han landar dock väldigt tokigt med högerknät som ser ut att vridas till. Direkt tänkte man att nu är han borta x-antal månader, men han kommer upp på benen, för att snart vara nere på gräset igen. Högerbacken Gaari går in med dobbarna före på Wijndal och han får direkt därefter tid att fundera på vad han precis gjort, men det får ske inne i omklädningsrummet då domare Allard Lindhout delar ut ett rött kort och RKC är nu 10 man på banan.

Trots reducerat manskap kommer RKC till farliga avslut, bl.a. ett som börjar i en kontring på egen planhalva. Högeryttern Darren Maatsen får iväg skottet på mål, men där är Bizot i sedvanlig ordning och räddar.

Clasie och Sugawara kommer in med halvtimmen kvar och ut går Idrissi och Svensson. Clasie lyckas, likt Koopmeiners bli av med bollen på mittplan och RKC stormar fram ännu en gång. Maatsen slår in bollen mot mitten när en glidtacklande Wuytens kommer farande. Bollen kommer att studsa upp på hans hand som är placerad bakom hans rygg, men varken domaren eller VAR tycker att det klassas som hands i den bemärkelsen att straffspark ska delas ut.

Jag undrar om RKC:s bänk blev smånervösa gånger två när Clasie kom till läge för ett av sina skott. Dels för att bollen kunde gått i mål, men även för att målvakten Heemskerk grinar lite illa och håller sig för fingrarna när han fördelat ut bollen. Som tur är så har de flesta lagen i Eredivisie två målvakter på avbytarbänken och med ett byte kvar fanns möjligheten för RKC att kasta in Mike Grim, son till tränaren för RKC och tidigare målvakten Fred Grim om det hade behövt, men Heemskerk blev kvar på planen.

Sista bytet för AZ görs med ca 10 minuter kvar. Födelsedagsbarnet Midtsjø lämnar och in kommer Gudmundsson. Islänningen hade chans att göra 3-0, men lämnade matchen mållös.

2-0 efter två mål av Idrissi och AZ leder som sagt ligan efter två spelade omgångar och ännu en hållen nolla.

Nästa match är ”hemma” mot Maripuol, men då AFAS Stadion har ett kollapsat tak kommer matchen att spelas på ADO Den Haags hemmaplan Cars Jenas Stadion. Även matchen mot FC Groningen kommer att spelas där.

1-0 35´ Idrissi (Boadu)
2-0 45+3´ Idrissi (Boadu)