Romelu Lukaku hattrickhjälte när Belgien tog klar seger mot Sverige

Romelu Lukaku hattrickhjälte när Belgien tog klar seger mot Sverige

Domenico Tedesco fick en smakstart på sin tid som belgisk förbundskapten. Belgien besegrade Sverige med 3-0 borta på Friends Arena efter ett hattrick av Romelu Lukaku och en uppvisning av Dodi Lukebakio.

De belgiska supportrarna har suktat efter lite nya vindar och friska fläktar efter att landslaget kört fast under de senaste två åren och sett allt mer stela och tröga ut. Nu hade Roberto Martinez bytts ut mot Domenico Tedesco och förhoppningarna, såväl som förväntningarna, var stora. Många av de äldre spelarna hade antingen slutat eller inte blivit uttagna i truppen och det var dags för nya spelare att debutera eller ta mer framträdande roller. Wout Faes och Arthur Theate gick in i backlinjen, precis som Amadou Onana och Leandro Trossard.

Den stora överraskningen när laguppställningen presenterades var dock att Dodi Lukebakio fick chansen från start. Den 25-årige högeryttern hade bara startat en tävlingsmatch för Belgien, en kvalmatch mot Belarus, innan matchen mot Sverige men fick nu alltså chansen omgående under Domenico Tedesco. Det var dock inget snack om huruvida han tog den. Var det någon som ifrågasatte den laguttagningen skulle det inte dröja länge innan den personen fick svar på tal. Belgien skapade tidigt i matchen ett bra tryck på kanterna och kom till flera lägen efter bra spel på framför allt Lukebakios högerkant där han skaffat sig ett stort övertag på Ludwig Augustinsson. Det var tydligt att kantspelet är en av de punkterna som Domenico Tedesco hade tryckt på inför matchen och man försökte ofta sätta sina yttermittfältare en mot en. Redan efter dryga fem minuters spel var det nära att det bar frukt direkt när Lukebakio och Kevin De Bruyne samarbetade och satte Carrasco i ett bra läge men där en svesnk försvarare lyckades styra avslutet tätt utanför stolpen.  

Sverige kom dock också till sina chanser och närmast var man i den femtonde minuten när Dejan Kulusevski tog sig förbi Carrasco och bara var någon centimeter ifrån att göra matchens första mål men Wout Faes fick bort bollen från precis innan den helt korsat mållinjen. Till slut var det dock ett av alla belgiska anfall på högerkanten som skulle resultera i mål. Efter att ha rullat runt i trianglar på högerknaten i nästan en minut lyckade man sätta Lukebakio i ett en mot en läge mot Ludwig Augustinsson. Augustinsson blev passiv och Lukebakio fick tid att måtta ett inlägg och tillåter man en ytter pricka inlägg på Romelu Lukakus panna slutar det sällan bra. En utmärkt nickskarv senare stod det 1-0 vilket skulle komma att stå sig till paus. 

Efter pausvilan rivstartade rivstartade Belgien. Återigen sattes Lukebakio en mot en, denna gång mot Emil Forsberg efter en kort hörna. Lukebakio tog sig enkelt förbi och slog in ett hårt och lågt inlägg som träffade Lukaku och studsade i mål. Detta vra Romelu Lukakus 70:e mål i landslaget och sannolikt även det fulaste. Efter en timmes spel byttes sedan Lukebakio ut, efter att ha genomfört en match där allt han tog sig för lyckades. In i hans ställe kom en av alla lovande tonåringar inom belgisk fotboll just nu. Johan Bakayoko har den här säsongen slagit sig in i PSV's A-lag på riktigt och har gjort 5 mål och 3 assist på 11 starter och belönades nu med sin debut för det belgiska landslaget. Han ville givetvis inte vara sämre än Dodi Lukebakio och lurade därför bort två svenskar innan han gav Romelu Lukaku ett vidöppet mål och 3-0 var ett faktum. 

På det stora hela gör Belgien en mycket väl godkänd match och känslan är att det finns en helt annan optimism kring landslaget nu jämfört med när man gick in i VM. Det finns dock delar av spelet som fortfarande kan, och behöver, utvecklas för att utmana lag på den allra högsta nivån. Stundtals tycker jag att Sverige kom förbi lite för enkelt på Belgiens vänsterkant och man kunde ha blivit straffade både en och två gånger där. Med tanke på att Tedesco enbart haft laget i några dagar är det dock lovande att man redan ser tydliga taktiska direktiv och ett lag som klarar av att utföra dessa på ett bra sätt. På ett individuellt plan tycker jag, förutom redan nämnda Lukebakio, att spelare som Amadou Onana och Wout Faes verkligen tog chansen. Onana känns numera given på det centrala mittfältet och vann nästan samtliga dueller mot Sverige. Faes, å sin sida, visade i sin första start i landslaget att han inte tänkte släppa den startplatsen i första taget genom att hålla både Alexander Isak, och Zlatan Ibrahimovic när han byttes in, tysta. Härnäst väntar en träningslandskamp mot Tyskland där vi säkerligen kommer få se ett experimenterande Belgien som nu skaffat sig arbetsro inför framtiden. 

Laguppställning (4-4-2): Courtois - Castagne, Faes, Vertonghen ,Theate (Saelemaekers 85') - Lukebakio (Bakayoko 61'), De Bruyne, Onana, Carrasco (Openda 90') - Trossard (Mangala 61'), Lukaku (Bornauw 85')

Elliot Engelgren Verstraeteneev1014@gmail.com@Grenengeln2023-03-25 14:22:00
Author

Fler artiklar om Belgien