Royale Union Saint-Gilloise tillbaka i förstadivisionen efter 48 år

Royale Union Saint-Gilloise tillbaka i förstadivisionen efter 48 år

Efter en 48 år lång väntan kommer äntligen Royale Union Saint-Gilloise-supportrarna få se sitt lag spela i den belgiska förstadivisionen igen. Efter att ha besegrat RWD Molenbeek med 2-1 i helgen stod det klart att Union säkrat uppflyttning från den belgiska andradivisionen med 5 matcher kvar att spela.

Royale Union Saint-Gilloise är en av de mest anrika klubbarna i belgisk fotboll. Innan det andra världskriget bröt ut hade man lyckats vinna 11 ligatitlar och var i och med det den mest framgångsrika klubben i landet. Faktum är att deras 11 ligatitlar, än idag, gör klubben till den tredje mest framgångsrika klubben i belgiskt ligaspel. Endast Anderlecht och Club Brügge kan skryta med ett mer välfyllt pokalskåp när det kommer till ligatitlar. På senare tid har dock framgångarna lyst med sin frånvaro och inte sedan uttåget från den belgiska högstadivisionen 1973 har den Brysselbaserade klubben lyckats återvända till det belgiska finrummet. Istället har det blivit spel i de lägre divisonerna. Förutom några år i början av 80-talet då man föll hela vägen ned till fjärdedivisionen har klubben för det mesta hållt till i tredjedivisionen med några kortare sejourer i andradivisionen. 2018 köptes klubben av Brightons ägare Tony Bloom och sedan dess har Union hållit till i toppskiktet av andradivisionen utan att ha klarat av att ta det sista klivet upp till högstadivisionen.

I år var det dock inget snack om saken. Med fem omgångar kvar att spela besitter Union en ointaglig ledning på 17 poäng ner till den positiva kvalplatsen som just nu innehas av RFC Seraing. Med 57 mål på 25 matcher har man visat upp den starkaste offensiven i ligan, mycket tack vare Genk-lånet Dante Vanzeir och tysken Deniz Undav som tillsammans har stått för 37 av dessa mål. I den andra änden av planen har den luxemburgska landslagsmålvakten Anthony Moris och den före detta Portsmouthspelaren Christian Burgess sett till att man dessutom är det laget som släpper in minst antal mål, med ett snitt på under ett mål per match.

Det återstår att se hur det kommer gå för Royale Union Saint-Gilloise när de nästa säsong gör sin första säsong i det belgiska finrummet på nästan ett halvt sekel. Oavsett hur det går är det bara att hålla alla tummar för att omständigheterna tillåter de trogna Union-supportrarna att vara på plats för att bevittna sin klubb göra sitt återinträde i belgisk toppfotboll.

Elliot Engelgren Verstraeteneev1014@gmail.com@Grenengeln2021-03-15 17:50:00
Author

Fler artiklar om Belgien