2023-09-11 18:00

Armenien - Kroatien
0 - 1

Rutinerad seger mot Armenien

Rutinerad seger mot Armenien

Äntligen blev det seger på Kaukasus efter ett flippermål av Andrej Kramaric. Tack vare det tidiga målet kunde Kroatien kontrollera matchen i stort sett i nittio minuter och nu är man en milimeter närmare EM 2024. Armenien lyckades aldrig hota brons spelarna från Qatar, med mer skärpa i avsluten kunde vi åkt hem med komfortabel seger. Nu inväntar vi oktober och matchen mot Turkiet på hemmaplan.

Armenien - Kroatien = 0-1 (0-1)
Kramaric 13’ 0-1
 



Matchen började i ett långsamt tempo där Kroatien kände pulsen hos armenierna som var en klass bättre, om inte två klasser bättre  än Lettland. Fram till första målet var det knappt några målchanser, men Kroatien tog ledningen efter en hörna.

Kramaric var på plats och i rätt tid när bollen styrdes från armenska försvarare och kunde enkelt styra bollen in i mål. Målet blåses av samma sekund på grund av misstänksam offside men efter två minuters VAR granskning stod det klart att målet var giltigt. Viktigt mål tidigt in i matchen som skulle lasta av spelarna.

Armenien tog aldrig fart i första halvleken och stundtals försökte man ställa om på kontringar med djupbollar som enkelt plockades av Gvardiol och Sutalo. Nu visste man vilka vapen som hemmalaget tänkte använda och bollen gömdes av dom mer tekniskt skickliga kroater.

Fram mot halvtid kunde ledningen utökas men hemmamålvakten Cancarevic vägrade ge sig när Perisic och Ivanusec var närmast att döda matchen. Desto närmare halvtid, spelade landslaget mer kontrollerad fotboll och bollinnehavet var långt på Kroatiens sida med hela 70% fram till pausvilan.

Nu kom den andra halvleken och här var det viktigt att fortsätta där vi stannade i första halvleken och det var att gå för andra målet. Återigen var målvakten Cancarevic på vakt och han räddade utmärkt Perisics, Ivanusec och Kramarics försök. Om inget annat händer mot matchens slut, kommer Cancarevic definitivt tilldelas priset som matchens lirare.


Luka Modric kontrollerade mittfältet

Högerbacken Josip Stanisic lyckades också missa det omöjliga efter ett farligt anfall, alltmer tydlig nervositet vid avsluten har spridit sig och nu var det viktigt att försvarsmuren håller tätt även om Armenien knappt skapat någon målchans i hela matchen.

Summering
Det här var alla tiders sumpade målchanser av kroatiska spelare som brände sönder allt möjligt från anfallarna, mittfältarna till försvarare som sumpade målchanser. Unge Luka Modric fick spela i nittio minuter på planen bara för att hålla kontroll på de unga pågarna och det skall inte behövas mot ett ofarligt lag som Armenien. Måste nämna att det var en urstarkt insats av försvaret att inte låta motståndarna skapa en enda målchans och så ska det se ut när du har miljards mittbacken Gvardiol och Ajax spelaren Sutalo som såg omänskliga ut. Tre stora poäng går till Kroatien som betyder att vi är uppe i serieledning i gruppen före Turkiet och detta tack vare ett skitmål, men även första segern på Kaukasus. Schackrutorna har nu automode på och vi färdas rakt mot EM 2024. Nästa match är gruppfinalen den 12:e oktober mot Turkiet på hemmaplan - längtar redan nu!
 

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2023-09-11 20:14:00
Author

Fler artiklar om Kroatien

Nations League: Portugal – Kroatien 2-1: tuff match på stadion da Luz.
Inför Italien: kniven mot strupen!
Kroatien 2 - 2 Albanien: schackrutorna nära uttåg i EM!