Senol Gunes ny tränare för Besiktas!
Senol Gunes lämnar Bursaspor, för att träna Besiktas.

Senol Gunes ny tränare för Besiktas!

Det som ryktades redan under säsongens sista omgångar blev nyligen officiellt. En av Turkiets mest respekterade tränare och den främsta turkiska tränaren som aldrig fått chansen hos de stora Istanbul-lagen, har nu anlänt till en position han väntat länge på. Efter 4 andraplatser som tränare för Trabzonspor (varav två fastställdes i ligans sista omgång), 2 turkiska cup vinster och främst såklart ett VM-brons som coach för turkiska landslaget 2002, så anländer Gunes till Besiktas.

"Jag är väl medveten om hungern för ligatiteln, jag har aldrig vunnit den som tränare, så jag delar den mer än någon annan."

Senol Gunes presskonferens när han skrev på ett kontrakt på 2+1 år som Besiktas nya tränare handlade mycket om "projektet Besiktas". Klubben som år 2013 var tvungen att bemöta faktumet att man var i en stor ekonomisk kris, började med en ny styrelse att börja om från noll och agera med nya metoder. Efter ett första år lett av Samet Aybaba, så har de senaste två säsongerna bestått av att bygga upp en stark grund av unga spelare ledda av coach Slaven Bilic. Samtidigt har ett bokstavligt bygge av en ny arena pågått under de senaste två säsongerna också. Förra säsongen spenderade Besiktas hela 14 veckor som ligaledare, man pekades ut som ligans bäst spelande fotbollslag och visade detta både i ligan och i Europa League, samt CL-kvalet. Mycket av presskonferensen dedikerades också till detta, Senol Gunes betonade att Besiktas efter dessa två säsonger byggt upp en stark grund av spelare som nästan ingen annan klubb i Turkiet på samma sätt har. Två säsonger med uteblivna titlar ledde till att Slaven Bilic fick lämna sin post, men faktumet att Besiktas gick in i de sista 5 omgångarna av turkiska ligan som ligaledare och favorit får inte glömmas bort. Senol Gunes tros nu vara nästa steg i utvecklingen, han har något som fattades stort i slutet av förra säsongen, nämligen erfarenhet, med denna erfarenhet har han något som många erfarna tränare ej har, hungern. Han har en respekterad personlighet och är en coach som brukar kunna sympatisera med läktaren, något som stack ut under presskonferensen och är en väldigt viktig faktor i Besiktas, många menar exempelvis att om Slaven Bilic inte hade omfamnats så starkt av Besiktas läktare, så hade han kunnat fått kicken från klubben långt tidigare.

Fjolårets Bursaspor spelade fantastisk fotboll lett av Senol Gunes. Inte nog med det så tog de fram 2-3 nya unga spelare i startelvan. under alla matcher mot Istanbul-lagen spelade man stundtals ut motståndarna helt. Man kom till final i turkiska cupen och hamnade på en delad femteplats efter en lång kamp om fjärdeplatsen med Basaksehir och Trabzonspor. Ihop med fjolåret hade Senol Gunes på senare år även den väldigt omtalade säsongen 2010-11, då Trabzonspor hamnade på samma poäng som Fenerbahce, men tack vare inbördesmöten hamnade på andraplats, Fenerbahce skulle efter säsongen finna sig i en rättegång angående en mutskandal kopplat till säsongen som fortfarande är under debatt.

Efter årets säsong tog slut ryktades ett par möjliga utgångar för Besiktas, antingen skulle man ha kvar Bilic, eller hämta in gamla tränaren Mircea Lucescu som spenderat en rad säsonger som coach för Shaktar Donetsk, eller Senol Gunes, som aldrig fått chansen i ett Istanbul-lag. Det känns som att man gjorde rätt val, Gunes känner till Turkiet, han har hungern, och han har erfarenheten. Allt återstår att se, men med en ny arena som förväntas bli klar vid slutet av 2015, med en färdig grund i spelartruppen som förväntas få lite finslipningar under sommarn, så kan Senol Gunes erfarenhet, hunger och offensiva fotboll vara precis det som fattades förra säsongen.

Okay Karanokay.karan@gmail.com2015-06-15 17:59:00
Author

Fler artiklar om Besiktas

Inför: Fenerbahce SK - Besiktas JK