Serbien öppnar mot Ghana på Loftus Versfeld Stadium
Då är vi framme vid Serbiens öppningsmatch och för motståndet står Ghana.
Det råder VM-feber lite överallt i världen, Serbien är inget undantag. De senaste två dagarna har även media låtit meddela att de finns på plats, något som i sin tur gjorde att landslaget valde att stänga dörrarna till de serbiska journalister som finns på plats i Sydafrika för att bevaka slutspelet.
Fredagens presskonferens på Hotel Sunside i Johannesburg handlade inledningsvis mest om varför landslaget valt att stänga ute de serbiska journalisterna som tidigare haft friheten att umgås med spelarna på deras fritid, filma basen och följa med på den ultimata resan. På torsdagskvällen meddelade man att media kommer ha en betydligt mer begränsad tillgång till spelarna och tränarna under VM-slutspelet, något som journalisterna inte tog på bästa sätt. Plötsligt förflyttades fokus; det började skrivas om Miloš Krasićs problem med kalsongerna om hur förbundskaptenens närmaste man Rašid Kunovac slängde igen dörren på journalister efter att dörren, som det stod "No entry" på öppnats med "tio centimeter".
Pinsamt av media som även de måste förstå att spelarna vill vara ifred när en av deras viktigaste matcher i livet skall ta plats under söndagen. Tränarstabens och spelarnas fokus ligger dock på Ghana.
Sambandet - Ghana och Serbien
Det historiska perspektivet är ganska intetsägande i det här fallet, så undertecknad hoppar över detsamma. Ghana har nämligen bara medverkat i ett VM tidigare.
Serbien och Ghana har varit ganska förknippade med varandra under 2000-talet, det faktum att just en serb tränade laget 2002, i det här fallet 65-årige Milan Živadinović öppnade upp för en annan två år senare; Ratomir Dujković. Det var just under honom som landet kvalificerade sig för sitt allra första VM-slutspel i Tyskland för fyra år sedan.
Laget gjorde en bra turnering och kunde känna sig stolta när man åkte ut mot Brasilien efter att ha passerat gruppspelet. Fyra år senare är det en annan serb som tagit landslaget till landets andra mästerskap. Miki Rajevac fick förtroendet efter att såväl Claude Le Roy som Sellas Tetteh misslyckats uppfylla förbundets krav. 56-åringen som även varit hjälptränare i Crvena Zvezda under Walter Zengas era gjorde bra ifrån sig med Borac Čačak innan GFA hörde av sig och erbjöd honom ett kontrakt över VM-slutspelet i Sydafrika. Rajevac är en gammal försvarare och årets upplaga av Ghana är inte särskilt underhållande i jämförelse med det tidigare mästerskapet. Under vintern och våren har han brottats med stora skadeproblem, som om det inte vore nog får han varje dag frågan om hur det känns att möta sitt eget land i ett mästerskap som VM.
Rajevac.
Hur spelar man?
Som vanligt så handlar det om ett fysiskt lag med duktiga individuella spelare, främst på kanterna som tycker om att utmana sina motståndare. Man bygger laget bakifrån; det viktigaste är att man ligger rätt i sina positioner och helst kompakt så att det inte finns några ytor att spela på. Rajevac gjorde samma sak med Borac när man oväntat slog ut en del av sina motståndare i gamla UEFA Cupen, spelarmaterialet är dock ingenting man kan jämföra.
Man lägger sig ofta i en 4-2-3-1-uppställning när laget försvarar, men vid omställningar förvandlas formationen till en 4-3-3 där yttrarna följer med i anfallsspelet samtidigt som en offensiv mittfältare hjälper till sina lagkamrater i form av understöd.
Startelvan
Kingson; Paintsil/Inkoom, Vorsah, Mensah, Sarpei; Annan, Prince-Boateng; Tagoe, Asamoah, Muntari; Asamoah Gyan.
Det finns en hel del frågetecken gällande Ghanas startelva, mest pg.a. Rajevacs experiment. Hur som helst, Kingson lär antagligen få spela istället för Agyei samtidigt som Sarpei tar platsen till vänster i backlinjen. Till höger i försvarslinjen utgörs den största bataljen; både Inkoom och Paintsil kämpar om en plats i startelvan, den förstnämnde har visat mer i vänskapslandskamperna men Fulham-försvararen har varit skadad ganska länge.
Kevin Prince-Boateng spelar med största sannolikhet på mitten tillsammans med självskrivne Annan. En av Tagoe och Quincy kommer ockupera högerytter positionen samtidigt som Muntari har förklarats frisk till mötet med Serbien. Unge Asamoah kan mycket väl starta framför Stepen Appiah vars bäste före datum gått ut sedan en tid tillbaka, men frågan är om Rajevac väljer rutin, så brukar i alla fall vara fallet.
Asamoah Gyan utgör hotet framåt.
Håll ögonen på
Asamoah Gyan. Snabb, relativt dynamisk och farlig i djupet. Behöver inte lika många chanser som tidigare för att göra mål, har utvecklats mycket fint i Rennes.
Läget i Serbien
Det serbiska fotbollslandslaget lyckades byta plan från AW Müller till Rand Stadium i Johannesburg. Anledningen till bytet var skaderisken, något som kunde ha stått Antić och hans tränarstab dyrt; Branislav Ivanović var väldigt nära att skada vristen och man hade förberett sig på det värsta, men till slut kunde han fortsätta träna utan några komplikationer.
Det viktigaste för serberna har alltid varit spelarnas fysiska tillstånd, alla är friska och beredda att dra en del av lasset.
Fokus ligger på helgens motståndare som man även har analyserat väldigt noga, så noga att Marko Pantelić själv erkände att han aldrig gjort det lika noga någonsin.
Mörkar Antić?
Under torsdagens träningspass på Rand Stadium ställde förbundskaptenen upp med följande lag:
Röda västar: Stojković; Ivanović, Vidić, Luković, Obradović; Krasić, Stanković, Milijaš, Jovanović; Žigić och Pantelić.
Gula västar: Isailović (Đuričić); Rukavina, Subotić, Petrović, Kolarov; Tošić, Kuzmanović, Kačar, Ninković; Mrđa och Lazović.
Det här innebär alltså att unge Obradović som varit given under VM-kvalet kan få chansen istället för Kolarov. Inte särskilt oroande med tanke på Obrads stabila insatser tidigare i landslaget, men däremot så är det faktum att Antić insisterar på att spela med Milijaš istället för Kuzmanović en ganska oroande sak. Ghana är väldigt fysiska i sitt spel och därmed skulle Wolves-mittfältaren inte få lika mycket tid med bollen, som kanske behövs för att han skall leverera den på ett bra sätt. Stuttgart-mittfältaren Kuzmanović söker mycket mer boll och är mer aktiv i sin spelstil, så frågan är om Antić inte mörkar med laguttagningen.
Det skall sägas att träningen var öppen för allmänheten, bara en sådan sak gör att man tar det hela med en nypa salt, men "Serbien har ju ingenting att dölja".
Startelvan
Stojković; Ivanović, Vidić, Luković, Obradović/Kolarov; Krasić, Stanković, Milijaš/Kuzmanović, Jovanović; Žigić och Pantelić
Håll ögonen på
Miloš Krasić. Serbiens viktigaste offensiva vapen med sin raka och konkreta spelstil. Vindsnabb, kvick och alltid ett hot. Krasas inläggsspel kommer att gynna Žigić som har en fördel i det här segmentet. Ger sig heller aldrig om det nu skulle låsa sig offensivt.
Start: Söndagen den 13/6 - klockan 16:00
Plats: Loftus Versfeld Stadium
Kapacitet: 42,858 åskådare
TV: Matchen direktsänds av TV4 med start klockan 15:30, kommentatorer är Robert Perlskog och Jens Fjellström. Går även att se i RTS med serbiska kommentatorer.