SF Julkalender 2020 – #16: ”Ett av de bästa derbyna på många år”

SF Julkalender 2020 – #16: ”Ett av de bästa derbyna på många år”

Konrad Grönlund minns tillbaka till början av året då publik var en självklarhet på arenorna och då Inter lyckades vända och vinna ett på många sätt perfekt derby.

SF JULKALENDER 2020 – TEMA: BÄTTRE TIDER

Fullsmockade läktare och elektrisk stämning på fotbollsmatcher är bara något vi kan drömma om i dagsläget under den rådande pandemin.

Konrad Grönlund minns i dagens lucka tillbaka till en av de sista matcherna i Italien som spelades inför publik då hans kära Inter lyckades besegra ärkerivalen AC Milan i ett stadsderby som bjöd på det mesta.



I en av de sista matcherna förädlade av storpublik innan utbrottet av Covid-19 utspelades ett av de bästa fotbollsderbyna på många år. Inter och Milan möttes i ett klassiskt rivalmöte som liknar få andra.

Milano-derbyt har förmodligen den starkaste tifotraditionen av alla derbyn i Europa. Dessutom inramas det alltid av speciella traditioner som var och en bestämmer själv. Min egen tradition är att jag ser det helt ensam i soffan. Jag har testat att sitta på sportbarer och hemma hos andra supportrar, men när det är derby vill jag sitta i ett mörkt rum, ensam. 

Inter var utan sin målvaktsikon Samir Handanovic. Daniele Padelli fick uppgiften att försöka freda målet, och många skrev om att han garanterat skulle sättas under press av Zlatan Ibrahimovic.

Det började illa för Inter. Bortalaget ”Rossoneri” var nära att ta ledningen direkt. Hakan Calhanoglu var en stolpträff från att chocka Inter tidigt. Direkt därpå var Matias Vecino nära att göra det han ofta gör, mål i derbyt. En fantastisk löpning av Lukaku på kanten (!) föranledde ett hårt men välriktat lågt inlägg. Men uruguayanen kunde inte få någon schvung på avslutet. 

Återigen, Inters stora frågetecken var Daniele Padelli. Skulle han klara av pressen? Svaret var inget rungande ja, direkt. Zlatan Ibrahimovic nickade ner en boll innanför straffområdet, en boll som Daniele Padelli såg ut att ha full koll på. Men det hade han inte och Ante Rebic kunde bara lägga in bollen hur enkelt som helst. En katastrofal start för den trogna bänkvärmaren. Innan halvtid skulle läget bli ännu mer prekärt för Inter. En hörna styrdes vidare mot bortre stolpen där Ibrahimovic kunde nicka in bollen helt fri från markering. 

Till den andra halvleken var det tydligt att mycket behövde göras för ett Scudetto-jagande Inter. Stämningen var låg hos den blåsvarta delen av publiken och även om det kan vara svårt att tro nu, så låg Milan på en tiondeplats i Serie A i februari. Det var både oacceptabelt och otänkbart att förlora derbyt, oavsett om derbyn alltid bjuder på speciella omständigheter. 

Två spelare som har varit med förr och som mycket väl vet om det är Marcelo Brozovic och Matias Vecino. När åtta minuter hade gått av den andra halvleken hade de lyckats göra varsitt mål och ”Pazza Inter” var inte nöjda där. Stefan de Vrij nickade in ledningsmålet med tjugo minuter kvar och på ren inspiration så fortsatte Inter att ösa på. 

Energin bland supportrarna var högre än på länge. Vårkänslor, serieledning och ledning i derbyt mot den stora stadsrivalen. Inte mycket var dåligt för de svartblå under den andra halvleken. Men både Romelu Lukaku och Nicoló Barella skulle hinna med att missa helt öppna lägen innan Zlatan Ibrahimovic nickade i stolpen – Milans enda målchans i den andra halvleken. På tilläggstid slog den inlånade inhopparen Victor Moses ett perfekt inlägg som Romelu Lukaku smekte in med pannan. 

Inter hade vunnit övertygande i ett derby där man såg helt slagna ut i halvtid. Euforin och stämningen på läktarna blev perfekt och så här i efterhand kan man konstatera att den sista riktiga stormatchen i Italien med publik blev säsongens allra bästa. Både läktartrycket, tifona och fotbollsmatchen höll högsta världsklass. Men ingen kunde där och då förutspå hur mycket den matchen skulle symbolisera. Bara en månad senare då fotbollen togs ifrån oss.

Konrad Grönlund2020-12-16 08:15:00

Fler artiklar om SvenskaFans