Lagbanner
”Mycket som talar för det” – byter Wijnaldum klubb i vinter?

”Mycket som talar för det” – byter Wijnaldum klubb i vinter?

Carl Andreasson besvarar frågor om Georginio Wijnaldums nuvarande situation och var hans framtid kan tänkas finnas om han lämnar Liverpool.

Hans framtid har varit ett hett diskussionsämne under årets avslutande kvartal. Georginio Wijnaldum sitter på ett utgående kontrakt med Liverpool och någon förlängning ser inte ut att vara nära. Således måste storklubben släppa honom i vinter om man inte vill behöva låta honom gå gratis efter säsongens slut.

Så hur kommer det bli? Liverpool-redaktionens Carl Andreasson ger sin syn på holländarens situation och vad som kan tänkas hända inom den närmsta framtiden.

En stor snackis under hösten har varit Wijnaldums framtid. Var tror du den finns?
- Jag tror att Klopp verkligen vill ha kvar Wijnaldum och att klubben kommer göra ett sista försök att komma överens om ett nytt kontrakt. Dock är det tyvärr mycket som talar för att han kommer lämna, antingen i januari eller som fri transfer i sommar. Det finns två primära anledningar till varför jag tror detta. 
 
- För det första är hans ålder en faktor. De tidigare förhandlingarna har troligtvis misslyckats eftersom Liverpool inte vill ge honom den löneförhöjning som han vill ha. Man vill helt enkelt inte spendera för mycket pengar på en spelare i trettioårsåldern. 
 
- För det andra är hans roll i truppen något oklar, framför allt var den det innan skadekrisen. Det tror jag även är en bidragande faktor till att han slutligen lämnar. Om han skulle varit nöjd med sin situation hade han troligtvis redan skrivit på ett nytt kontrakt. 
 
Hur stora är chanserna att han förlänger sitt utgående kontrakt?
- Det är inte omöjligt att han förlänger även om jag tror att han kommer lämna klubben. Som jag tidigare skrev, Jürgen Klopp älskar Wijnaldum. Jag tror han kommer göra ett sista försök att övertala honom att stanna ytterligare några säsonger. Förhoppningsvis kan Klopp även påverka ledningen i den mån att de är villiga att ge Wijnaldum en högre lön. Det kan argumenteras för att han förtjänar en löneförhöjning med tanke på vad andra spelare i klubben tjänar. 
 
- Skadesituationen har även visat vikten av att ha en bred trupp med många alternativ på bänken. Om han kan acceptera att inte alltid vara förstavalet på innermittfältet och acceptera en lite lägre lön än den ha eftersträvar kan det gå vägen. 
 
Anser du att Liverpool bör sälja i vinter eller låta honom gå gratis i sommar?
- Med tanke på skadesituationen och det tuffa spelschemat hade jag helst sett honom gå gratis i sommar. Han är en fantastisk spelare och har under den senaste tiden visat att han är en viktig kugge i laget. Han är teknisk, har en bra spelförståelse och jobbar hårt för laget.  Det är svårt att hitta en ersättare till honom i januari som besitter liknande egenskaper.
 
Vid en flytt från Liverpool, hur pass kännbar vore hans sorti?
- Den vore säkerligen kännbar, men det finns gott om alternativ på det centrala mittfältet. Han är en fantastisk spelare, men laget står inte och faller med honom. Det är nog även en bidragande faktor till varför klubben inte är beredda att ge honom den lönen som han kräver.
 
Finns det någon spelare du hade velat se som hans ersättare?
- Svår fråga. Det ska vara en liknande spelartyp. Det har skrivits en del om Renato Sanches men det är ingen spelare som får mig att gå upp i extas. Jag tycker att Youri Tielemans från Leicester skulle vara en bättre ersättare. Han är redan etablerad i Premier League och har framtiden framför sig. Det är också en spelare som har en bred repertoar i likhet med Wijnaldum.

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2020-12-28 14:15:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans