Lagbanner
Allt du behöver veta inför finalen av UEFA Europa League
Sevilla ställs mot Roma i finalen av UEFA Europa League.

Allt du behöver veta inför finalen av UEFA Europa League

UEFA Europa League-finalen stundar när Italiens huvudstadsklubb AC Roma ska möta den spanska turneringssuveränen Sevilla FC. Två klubbar som gör upp och en av tre stora europeiska klubbtitlar denna säsong. Finalen som spelas onsdag den 31a maj hålls i Budapest och Puskas Arena.

Sevillas väg till finalen
Sevillas ligasäsong har varit en svajig historia. Efter en tuff start i ligaspelet sparkade man tränaren Julen Lopetegui den 5 oktober. Jorge Sampaoli tog över rodret men fick även han lämna i slutet av mars. Sedan dess tränas klubben av den spanska tränaren José Luis Mendilibar. Klubben avslutar mot Sociedad i ligan den fjärde juni och ser ut att landa på en 11e plats i ligaspelet.

Vägen till Europa League-finalen har dock varit rakare. Förvisso åkte man ur Champions Leagues gruppspel men efter att ha slagit ut PSV i kvalet till åttondelen i Europa har man fortsatt plocka skalper. Fenerbahce avvisade man i åttondelen för att i kvarten slå ut engelska giganten Manchester United. I semifinalen ställdes man mot italienska Turinbaserade Juventus. Ett dubbelmöte som slutade 3-2 till Sevilla.

Nu ställs man alltså i finalen mot Roma.

Romas väg till finalen
AC Roma tränas som bekant av José Mourinho. Portugisen har gjort de gulorangea från Rom till ett lag att räkna med i Europa igen. Man kommer förvisso från en säsong där man inte levt upp till förväntningarna i ligan (missar CL). Men i Europa har man gjort det bättre. Förra säsongen avslutade man med att kamma hem UEFA Conference League. 

I år har man gått från en andraplats i gruppspelet av EL till att slå ut Red Bull Salzburg i kvalet. Motståndet i åttondelen stod Real Sociedad för. När det sedan vankades kvartsfinal maktdemonstrerade Roma mot nederländska Feyenoord som man slog med 4-1. Sedan var det dags att avvisa Xabi Alonsos Bayern Leverkusen innan man blev klara för sin andra final på två säsonger. 

Vilka står till slut som segrare? Kommer det bli Roma som kniper sin andra titel inom loppet av ett kalenderår. Eller kommer Sevilla visa att de sex vinster man har i turneringen inte är av en slump? 

När?
Onsdag 31 maj – 21:00

Var?
Budapest på Puskas Arena – matchen visas på Viaplay.

Vilka?
AC Roma – Sevilla FC gör upp om UEFA Europa League-titeln.

TV: Alla Sevillas mål på väg till finalen

SVENSKAFANS.COM2023-05-30 17:06:26

Fler artiklar om SvenskaFans