Lagbanner
”Allt handlar bara om pengar” – så är läget i Ajax

”Allt handlar bara om pengar” – så är läget i Ajax

Trots det rådande speluppehållet i fotbollsvärlden är det ändå en hel del som sker i klubbarna och det har blivit dags att se vad som är på gång hos några av dem.

Flertalet klubbar i Holland är beredda att ställa in den nuvarande säsongen. En av dem är Ajax, och enligt William Edström vore det bästa om man valde att avsluta säsongen utan att spela färdigt den. 

Hur har Ajax drabbats av det rådande speluppehållet och vilka åtgärder har gjorts?
- I Holland har all idrott legat nere sedan mars, så även fotbollen så klart. Det inkluderar även lagträningar, så det är stiltje på De Toekomst och spelarna får hålla igång bäst de kan själva hemma. Ajax och flera andra topplag vill lägga ner säsongen men förbundets senaste beslut är att man böjer sig för UEFA och ska försöka få igång träning igen i maj för att kunna spela klart ligan från slutet av juni till augusti, men det hänger på att regeringen tillåter det, beslut väntas fortfarande där och om regeringen säger nej blir säsongen inställd.
 
Det är högst oklart hur det blir med den nuvarande säsongen, vilken är i dina ögon den bästa lösningen?
- Jag delar klubbens hållning att man bör lägga ner säsongen. Läget är ytterst allvarligt och osäkert, det råder mycket ovisshet. Tusentals har redan dött i Holland och vi kan inte säga nu om det värsta är över eller om det kommer utvecklas ytterligare, och så vidare. Att UEFA vill att säsongerna ska spelas klart är bara av girighet, så klart handlar allt bara om pengar för UEFA. Jag tycker det är svagt av KNVB att böja sig för dem i stället för att stå med Ajax, AZ, PSV och fler andra klubbar som vill prioritera folkhälsan och lägga ner säsongen. Så jag hoppas att den läggs ner, och vad gäller ligatiteln är jag okej med att den inte delas ut trots att Ajax ligger på första plats. Det är så tajt att det inte känns rätt att få den nu, och skulle Ajax få den skulle det bli ett jädra tjafs från Feyenoordare och andra om att det inte är en riktig titel.
 
Det har börjat cirkulera en hel del rykten om övergångar, finns det någon spelare som ryktas till eller bort från klubben?
- Just nu är det ju mest att man undrar hur det blir med Hakim Ziyechs planerade övergång till Chelsea som skulle ske den första juni. I pressen har det sagts både att FIFA vill automatiskt förlänga kontrakt och skjuta på redan klara övergångar för att de ska spela klart säsongerna, men också att FIFA juridiskt inte kan bestämma det och spelare skulle kunna ta juridiska åtgärder för att göra övergången i överenskommen tid. Det har inte sagts någonting från Ajax eller Ziyech än, men Ajax verkade teasa att man har något besked gällande Ziyech på gång så vi får se. Annars motstridiga rykten i spansk press om Donny van de Beek till Real Madrid, André Onana till Barcelona och Sergiño Dest till Bayern München eller Barcelona. Sägs också att Ajax vill bli av med floppen Razvan Marin och kanske Edson Álvarez med.
 
Sett till världsläget som just nu råder, vad hoppas du Ajax gör under sommarens övergångsfönster?
- Framför allt sitta lugnt i båten med tanke på krisens ekonomiska effekter. Ajax är en ekonomiskt välmående klubb som borde klara sig bättre ur detta än de flesta då man haft stora inkomster på senare år via prispengar, övergångssummor och sponsoravtal och inte jättestora utgifter i förhållande till det, men givetvis kommer också Ajax påverkas av en ekonomisk kris. När man dessutom har många riktigt fina talanger på väg upp från akademin ser jag det som ett bra läge för Ajax att ta sig ur krisen på ett självförsörjande vis.

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2020-04-12 19:30:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans