Lagbanner
Andreas Mitsis om sin relation till grekisk fotboll

Andreas Mitsis om sin relation till grekisk fotboll

Vi låter skribenter och supportrar komma till tals där de får berätta om hur deras relation till favoritlaget ser ut och historien bakom den uppstådda kärleken.

Vår egen Grekland-expert här på sajten, Andreas Mitsis, håller full koll på vad som händer i landet och fotbollen som utspelar sig där både när det gäller landslag och klubblag. Nu berättar han om hur intresset startade samt delar med sig av information om hur hans relation till den grekiska fotbollen ser ut.
 
Har du som läser lust att dela med dig av hur du blev supporter till ditt favoritlag och hur den relationen ser ut? Tveka då inte att skicka ett mejl till mig för att anmäla ditt intresse på filip.wollin@svenskafans.com
 
*  *  *

 
Hur, när och varför började du följa grekisk fotboll?
- Eftersom jag har grekiskt påbrå är grekisk fotboll något som jag följt och brytt mig om i stort sett så länge jag kan minnas, men det började i mitten på 90-talet. Från Sverige på den tiden var det dock utmanande att följa grekisk fotboll men det blev sakta men säkert med åren enklare att följa. 
 
Hur stor skulle du säga den grekiska fotbollen är i Sverige?
- Den är av uppenbara skäl inte stor med tanke på att de allra största ligorna och landslagen drar till sig mest uppmärksamhet. Den uppmärksamhet grekisk fotboll oftast får i svensk media är tyvärr mörka rubriker eftersom det oftast kan hända ett och annat i vår fotboll som det går att höja på ögonbrynen för. Inget konstigt i sig att det drar till sig blickar utan snarare fullt logiskt. Däremot finns det positiva exempel också som exempelvis landslagets glansperiod, framgångar för klubblag i europacupspel och svenskar som satt avtryck i grekiska klubbar. I synnerhet de två förstnämnda exemplen är dock kanske inte lika lockande för den ”vanliga” konsumenten som någon spännande negativ rubrik. Jag hoppas dock att mitt skrivande och min sida ska ha gjort många svenskar mer kunniga och insatta om allt kring grekisk fotboll.
 
Har du något specifikt minne du håller kärt? 
- Ett sticker ut lite extra och det är EM-guldet med landslaget 2004 och egentligen hela glansperioden som var från kvalet till EM 2004 fram till VM i Brasilien 2014 där vi åkte ut på straffar mot Costa Rica i åttondelsfinalsspelet. Vidare minns jag också med glädje vissa specifika årgångar av framförallt Olympiakos och Panathinaikos (men även AEK, PAOK och Aris) med härliga matcher och avancemang i Champions och Europa League. En match i den inhemska fotbollen som är svår att inte nämna i sammanhanget är den grymma cupfinalen på OAKA säsongen 2008/09 mellan AEK och Olympiakos som slutade 4–4 efter förlängning och Olympiakos vann straffläggningen med 14–15 efter att målvaktslegendaren Antonis Nikopolidis skickat in den avgörande straffen. 
 
Har du någon favoritspelare i dagens grekiska fotboll?
- Svårt att peka ut någon riktig favorit, men en spelare som är extremt härlig att se på och som ska bli spännande att fortsätta följa är landslagets och Olympiakos (egen produkt) vänsterback Kostas Tsimikas som haft en helt magnifik säsong. Vidare vill jag även nämna PAOK:s kapten Vieirinha som jag beundrar på alla sätt och vis. Kostas Mitroglou och Kostas Manolas är två andra av många vars karriärer jag följt noggrant från begynnelsen fram till i dag. 
 
Och genom tiderna, vilken spelare har betytt mest för dig personligen?
- Även detta är svårt vilket gör att jag tar mig friheten att nämna tre stycken spelare här. Det är Giorgos Karagounis, Antonis Nikopolidis och Giovanni Silva de Oliveira. 
 
Finns det något lag du följer lite extra?
- Landslaget och storklubbarna framförallt. 
 
Om du varit på plats i Grekland, har du någon upplevelse som du minns speciellt?
- Om vi syftar på liveupplevelse i form av matcher på arenor är det inte så många eftersom jag oftast är nere i Grekland om somrarna. Det har dock blivit någon försäsongs-/vänskapsmatch och ett exempel är AEK mot Boca Juniors. Just den var lite speciell med tanke på att Boca sällan är i Europa och spelar.
 
Hur mycket skulle du säga ditt supporterskap påverkar dig i vardagen?
- Det finns ett måste inom mig att hålla mig uppdaterad om vad som sker med anledning av att jag helt enkelt bryr mig om det så pass mycket. Det sker per automatik och det jobbiga kan vara när det är perioder med mycket icke-sportliga ärenden vilket är trist. När det dock bjuds på härliga derbyn eller klubblag sätter avtryck i europacupspel alternativt att landslaget gör något vettigt mår jag extra fint och humöret blir också det extra gott. Tror de flesta med sympatier för någon klubb eller liknande känner igen sig i det.
 
Anser du att ditt supporterskap ändrat sig med åren?
- Kanske ett tråkigt och kort svar på frågan men nej, inte speciellt skulle jag nog säga.
 
Finns det något eller några länder/klubbar du direkt ogillar?
- Direkt ogillar, nej. Sedan är alltid landslagsmatcher eller klubblagsmatchen mot nationer/klubbar från en nation där det finns lite historik och så vidare med i bilden extra laddade och roliga just ur det perspektivet. Sedan sympatiserar jag gärna lätt med storklubbar som inte tillhör topp fem-ligorna. Det vill säga klubbar som exempelvis Benfica och Shakhtar Donetsk för att nämna bara ett fåtal som är i lite samma sits som framförallt Olympiakos av våra storklubbar.
 
Slutligen, har du någon personlig dröm eller målsättning du hoppas få förverkliga i egenskap av supporter?
- Jag vill det bästa för grekisk fotboll och min förhoppning är en utveckling i rätt riktning på så många fronter som möjligt helt enkelt. Rent sportsligt önskar jag att landslaget sakta men säkert kanske börjar hitta mer rätt igen vilket vi i höstas såg vissa tendenser till och att det går så bra som möjligt för våra klubblag.

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2020-05-04 11:15:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans