Lagbanner
Champions League - en dag på jobbet för Real Madrid

Champions League - en dag på jobbet för Real Madrid

Trots att Borussia Dortmund är ett sedan länge etablerat Champions League-lag, ställs man nu mot mesta mästarna, de som tycks plocka hem Europas mest åtråvärda pokal av bara farten. Om och om igen.

Dortmund är inga duvungar
Borussia Dortmund är inga duvungar. De har varit med i de stora turneringarna genom årens lopp, de har tagit titlar, de är kända och respekterade över hela världen - inte minst för deras magiska fans. Champions League vann man redan 1997 och har dessutom en final mot ärkerivalen FC Bayern Munchen 2013. Men med det sagt så är de en lilleputt i Champions League-sammanhang. I vart fall om man jämför med Real Madrid.

En vanlig dag på jobbet för Real Madrid
Ja, eller alla klubbar är lilleputtar jämfört med marängerna från Spaniens huvudstad. Med sina 14 titlar har man lyckats samla på sig dubbelt så många som tvåan AC Milan, som har blott sju pokaler. Det är en galen dominans. Inte minst med tanke på vilket nålsöga det är att ta sig hela vägen fram till titeln i turneringen alla vill vinna mer än något annat. Det är den största scenen och finaste pokalen. Men för Real Madrid är det inget nålsöga, utan mer som en dag på jobbet.

Den coole Ancelotti
Något som avspeglas i den ständigt - och till synes - avslappnade Real-tränaren Carlo Ancelotti som har fått lyfta den gigantiska pokalen hela sex gånger. Två som spelare i Milan och ytterligare två för samma klubb, men som tränare. I egenskap av Reals manager har den populäre italienaren plockat hem titeln två gånger. Ancelotti är lite av ett unikum i fotbollstränarvärlden, då han nästan alltid lyckas ro hem titlar med en betydligt mer avslappnad inställning än många andra. Åtminstone verkar det så.

Den lovande Terzic
Dortmunds Edin Terzic är en mycket lovande och intressant tränare, men några europeiska bucklor har han ännu inte fått lyfta. Faktum är att han är så pass ny att han har bara hunnit med att lyfta DFB-pokalen som cupmästare 2021. Han var dessutom extremt nära en Bundesliga-titel i fjol, vilket gör honom till ett intressant stjärnskott som nu utmanar den gamle “professorn” i att ta hem stora titlar - Carlo Ancelotti.

Real Madrids 1950-tal
Redan i samband med Europacupens/Champions Leagues start, tog Real Madrid ledartröjan genom att vinna de fem första turneringarna från 1955/56 till 1959/60. det var ett femtiotal då Real Madrid vimlade av den tidens största stjärnor, såsom Alfredo di Stefano, Ferenc Puskas, Raymond Kopa, Francisco Gento med mer med flera. Fram till slutet av sextiotalet handlade det mest om Spanien, Italien, Portugal och några uppstickare från Frankrike, forna Jugoslavien och Västtyskland. Eintracht Frankfurt blev för övrigt den första västtyska klubben att få spela en Europacupfinal, då man 1960 förlorade mot Real Madrid.

De största klubbarna på den tiden var Real, Inter, AC Milan och Benfica. Det tog ett tag innan brittiska, tyska och nederländska klubbar fick sina första titlar. Skotska Celtic bröt barriären 1967 och Manchester United blev första engelska klubb att få lyfta bucklan 1968.

Nederländsk, västtysk och engelsk dominans
Därefter följer en nederländsk dominans i och med Feyenoords seger 1969. En match som för övrigt avgjordes av svenske Ove Kindvall. Men det är nog främst Ajax tre raka 1970 - 73 som satt avtryck i fotbollshistorien. Totalfotboll och en magisk Johann Cruyff.

FC Bayern Munchen kliver sedan in och vinner tre titlar på raken (1974 - 76) och sätter därmed Västtyskland på turneringens karta. Sedan följer en engelsk dominans från 1977 till katastrofen på Heyselstadion 1985, som resulterade i att de engelska fotbollslagen blev avstängda från allt europaspel. Hamburg hann visserligen klämma in en seger 1983 och Juventus vann ju den mycket sorgliga finalen mot Liverpool 1985. Men annars handlade det om Liverpool, Nottingham Forest och Aston Villa.

Up for Grabs
Sedan följer en rätt lång period där bucklan är lite up for grabs. Den sträcker sig över perioden då Europacupen går över till Champions League och utvecklas till den mastodont som den är idag. Möjligtvis är AC Milan något vassare än de andra klubbarna, då de återkommer oftare att lägga tassarna på pokalen. Real Madrid har också en bra period med tre titlar mellan 1998 och 2002. Det är också under den perioden Real blir klubben med Galacticos, i form av storstjärnor som Ronaldo (den riktige), Zinedine Zidane, Luis Figo och David Beckham. Det är dock för det mesta de största klubbarna i Europa som återkommer i finalerna och undan för undan cementeras det hela till att bli nästan en omöjlighet för klubbar med mindre ekonomier.

Dortmund med en finalseger
Borussia Dortmund vinner finalen 1997 mot då favorittippade Juventus och förlorar sedan 2013 mot FC Bayern Munchen. Men under senare decennier har man etablerat sig som en stabil Champions League-klubb, som ofta är med då det vankas slutspel. 

Behåller Real Madrid greppet om pokalen?
Men det är som sagt var turneringen där Real Madrid aldrig släpper sitt grepp. Fyra titlar på raken från 2014 till 2018 samt ytterligare en 2022. En period som präglades av Ronaldo (den andre) och förmågan att prestera bäst när det gällde som mest. De hade starka lagbyggen, men kanske inte så överlägsna som på 1950-talet eller så glamorösa som under Galacticos, men här visar man att Champions League tillhör Real Madrid - och ingen annan.  
  

Per Malmqvist Stoltskribentper@gmail.com@permalmqvist2024-05-31 23:07:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans