Lagbanner
Del VI: Övergångarna som aldrig blev av

Del VI: Övergångarna som aldrig blev av

I den här artikelserien har vi samlat några av historierna om de övergångar som kunde blivit av men som av diverse anledningar i slutändan gick i stöpet.

Så var det en ny vecka med nya möjligheter och som jag i fredags lovade fortsätter jag med min artikelserie även under den här veckan – vilket innebär att den blir sammanlagt tio delar lång.
 
I dagens artikel ska du få läsa om hur en trasig faxmaskin ställde till det, varför Bayer Leverkusen var tvungna att backa om Kaká och hur Pepe Reina användes som en spelbricka när Liverpool skulle få nya ägare.
 
Kaká till Bayer Leverkusen
Bayer Leverkusen hade sålt mittfältsgiganten Michael Ballack till ligakonkurrenten Bayern München och skulle nu försöka ersätta honom. Valet föll på den brasilianske supertalangen Kaká, som var en del av Brasiliens VM-trupp 2002, och parterna kom snabbt överens om ett avtal. Det faktum att Brasilien skulle komma att vinna mästerskapet gjorde att São Paulo såg sin chans att krama ut mer pengar för sin guldklimp och höjde därför prislappen. Leverkusen hade redan dessförinnan betalat åtta och en halv miljoner euro på en annan brasse vid namn França och hade helt enkelt inte råd att spendera ytterligare åtta miljoner för Kakás tjänster – vilket gjorde att affären annullerades.

Neymar till Lokomotiv Moskva
Våren 2008 deltog Santos och Lokomotiv Moskva i samma ungdomsturnering och en av spelarna hos den brasilianska föreningen var ingen mindre än Neymar. Ryssarna blev mäkta imponerade av den då 16-årige bolltrollaren och hörde sig för med Santos vad de kunde tänkas sälja honom för. Svaret blev tio miljoner euro och den tidigare presidenten i Lokomotiv Moskva, Nikolai Naurnov, fick ta sig en funderare innan han slutligen kom fram till att det vore på tok för riskabelt att spendera så mycket pengar för en tonåring. Ett av argumenten till att inte köpa Neymar var att han ansågs vara för klent byggd och skulle därmed få bekymmer att etablera sig i Ryssland.
 
Sergio Agüero till Chelsea
I sommar är det exakt nio år sedan Agüero lämnade Spanien för att fortsätta karriären på de brittiska öarna då han skrev på för Manchester City. Det kunde dock mycket väl ha blivit en flytt till Chelsea redan året dessförinnan då den engelska huvudstadsklubben gillat vad de sett av honom i Atlético Madrid. När ryktena började sippra ut kommenterade Agüero det hela med att Chelsea är en fantastisk klubb och att både han och hans fru gärna velat bosätta sig i London. 35 miljoner pund krävde Atlético för sin anfallare, men Chelsea var inte beredda att betala mer än 30 och tvärvägrade höja sitt anbud. Ironiskt nog hade man inga problem att bara ett halvår senare hosta upp hissnande 50 miljoner pund för Fernando Torres, vilket var den då högsta övergångssumman någonsin i England.
 
Pepe Reina till Arsenal
Arsenal hade haft bekymmer med stabiliteten mellan stolparna och Arsène Wenger var på jakt efter en pålitlig målvakt. Fransmannens förstaval var Pepe Reina, som på den tiden tillhörde Liverpool, och var beredd att betala 20 miljoner pund. Liverpool skulle dock i samma veva få nya ägare och ansåg att det vore till att sända ut fel signaler om man sålde sin förstamålvakt. Reina bad om tillåtelse att inleda förhandlingar med Arsenal då han ville lämna, men nekades då han betraktades som en viktig bricka i försäljningsplanerna.

Eric Maxim Choupo-Moting till Köln
En trasig faxmaskin skulle göra att Choupo-Motings övergång till Köln ogiltigförklarades då dokumenten som skulle sändas in till det tyska fotbollsförbundet kom in tolv minuter efter att januarifönstret bommat igen sina portar 2011. Extra bittert var det att West Bromwich tidigare visat intresse, men fått kalla handen och var därför inte längre intresserade när pappa Choupo-Moting försökte få till en sen affär. Anfallaren fick således spendera hela vårsäsongen på Hamburgs bänk innan han till sommaren slutligen kunde lämna, men då till Mainz i stället för Köln.

» Del V: Rivaldo, Drogba och Pato
» Del IV: Ronaldo, Müller och Kahn
» Del III: Totti, Kaká och van der Vaart
» Del II: Zlatan, Zidane och Lahm
» Del I: Ronaldinho, Gerrard och Bale

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2020-04-06 08:15:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans