Lagbanner
Del VII: Övergångarna som aldrig blev av

Del VII: Övergångarna som aldrig blev av

I den här artikelserien har vi samlat några av historierna om de övergångar som kunde blivit av men som av diverse anledningar i slutändan gick i stöpet.

Ny dag innebär en ny del av den här artikelserien, där undertecknad återberättar fem historier om övergångar som av olika anledningar aldrig blev av.
 
I dag får du bland annat läsa om hur rörigt det var när Obi Mikel skulle flytta till England, varför Modric aldrig hamnade i Barcelona och anledningen till att Aston Villa nobbade en ung och lovande Falcao.
 
Robinho till Chelsea
Förvirringen var total när Robinho lämnade Real Madrid för spel på de brittiska öarna. Länge såg det ut att bli Chelsea för brasilianaren, som var hundra procent inställd på en flytt till London. Men på övergångsfönstrets sista dag presenterades han till mångas stora förvåning i stället av nyrika Manchester City. Flera år senare har Robinho berättat att anledningen till att övergången till Chelsea gick i stöpet berodde på att den engelska klubben av misstag började sälja bortatröjor med hans namn på ryggen innan affären var slutförd, vilket väckte en så pass stor irritation hos Real Madrid att man valde att avsluta de långt gångna förhandlingarna. Därtill ville man helst inte sälja någon spelare till en möjlig konkurrent i Champions League. Huvudpersonen själv hade till en början svårt för att hänga med i svängarna och råkade i en intervju säga att han var glad över att spela för Chelsea.
 
John Obi Mikel till Manchester United
På tal om fullkomligt villervalla är historien om när John Obi Mikel skulle flytta till England i en klass för sig. Nigerianen spenderade hela tio år hos Chelsea och vann flertalet titlar med klubben. Dock skulle han egentligen aldrig ha hamnat där från första början, utan i stället hos Manchester United. Kontraktet med de sistnämnda var redan signerat och han hade fotograferats i en matchtröja han tilldelats. Då fick han plötsligt kalla fötter och påstod att han tvingats skriva på utan att agenten närvarat, så att han i stället skulle kunna gå till Chelsea. Det hela slutade med att Chelsea efter rättsliga processer fick betala Manchester United tolv miljoner pund för att de skulle acceptera att upphäva avtalet med Obi Mikel. 
 
Radamel Falcao till Aston Villa
”Tigern” var under en period en av världens hetaste målsprutor, men fick det aldrig att flyga när han testade sina vingar i Premier League. Redan 2008 hade han kunnat hamnat i England då Aston Villa var på jakt efter en ny anfallare. På den tiden höll Falcao till i argentinska River Plate och värderades till fem miljoner pund. En summa som klubben absolut hade råd att betala, men man ansåg honom vara för oerfaren och valde att inte chansa trots starka rekommendationer från samma personer som låg bakom att Juan Pablo Angel en gång i tiden lämnade River Plate för Aston Villa. Ett år senare var man desto mer villiga att ge den lovande colombianen chansen, men då hade prislappen höjts något och det slutade i stället med att Emile Heskey hämtades in från Wigan.
 
Luka Modric till Barcelona 
De senaste åtta åren har kroaten representerat Real Madrid och dessförinnan spelade han fyra år för Tottenham. Men innan han beslöt sig för att lämna sitt hemland för spel i England var han nära att gå till Barcelona. Det är Bojan Krkics pappa, som arbetade för den katalanska storklubben, som berättat om att man till en början fick tips av bland annat Zvonimir Boban om att Modric skulle bli en framtida stjärna. Efter att ha sett ett flertal DVD-filmer med material från matcher med både Dinamo Zagreb och landslaget beslöt Barcelona sig för att bjuda över den lovande mittfältaren för att lära känna varandra bättre. Modric gjorde ett fantastiskt intryck under mötet, men då chanserna till speltid var högst begränsade slutade det med att Tottenham vann dragkampen och därefter har han med tiden blivit en av världens främsta på sin position.
 
Julian Weigl till VfB Stuttgart
I sommar är det exakt fem år sedan Borussia Dortmund köpte Weigl för småsmulor med tanke på att han omgående klev in och cementerade sin plats i storklubbens startelva. Tidigare samma år hade VfB Stuttgart varit i kontakt med mittfältarens agent för att diskutera en övergång från 1860 München, och Weigl var hela tiden inställd på att acceptera ett eventuellt anbud då han bestämt sig för att det var till Stuttgart han ville. Men något bud dök aldrig upp och det skulle visa sig bero på att det fanns delar av styrelsen som ansåg att Weigls kvaliteter var bristfälliga och i stället valde klubben att plocka in Lukas Rupp.

» Del VI: Neymar, Agüero och Reina
» Del V: Rivaldo, Drogba och Pato
» Del IV: Ronaldo, Müller och Kahn
» Del III: Totti, Kaká och van der Vaart
» Del II: Zlatan, Zidane och Lahm
» Del I: Ronaldinho, Gerrard och Bale

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2020-04-07 15:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans