Lagbanner
Ekdal efter sista landskampen: ”Det brast”

Ekdal efter sista landskampen: ”Det brast”

Det blev 70 landskamper för Albin Ekdal. Nu är mittfältarens landslagskarriär över. – Det har varit jobbigt mentalt, säger Ekdal.

Sverige vann EM-kvalmatchen mot Estland med 2–0. Matchen blev mittfältaren Albin Ekdals 70:e och sista landskamp för det svenska herrlandslaget. Efter matchen mötte Ekdal pressen i den mixade zonen. 

– Det var kul, det var ganska lätt att fokusera på matchen faktiskt. Sedan så brast det lite när jag gick ut, av ganska självklara skäl. Familj och vänner på läktaren, lagkamrater som kom fram och kramades, och med vetskapen att det är sista gången, sa han.

– Det hade krävt lite för mycket av mig, både mentalt och fysiskt, att fortsätta kämpa. Som jag har behövt göra de senaste åren. Vid varje samling har det funnits en enorm inre oro. Stackars Janne har behövt snacka med mig hela tiden, och naprapaten har fått jobba hårt. 

– Det har varit rätt jobbigt mentalt, helt enkelt, sa Ekdal.

Hur mycket har Jannes förtroende betytt?

– Jag är jättetacksam för det. Det har verkligen betytt mycket för mig. Trotts alla problem har jag alltid kommit hit med ett gott självförtroende och givit hundra procent för Sverige.

Det blev till slut 70 landskamper Ekdal, men några mål har det inte blivit för mittfältaren.

– En 16-årig jag hade varit förbannad. Bara 70 matcher och inga mål, skrattade Ekdal.

– Jag har alltid givit allting för det här laget. Jag har aldrig varit den mest tekniska spelaren, eller den coolaste att kolla på, men jag känner alltid att jag har bidragit.

Under gårdagen blixtinkallades lillebror Hjalmar Ekdal in till landslaget efter att mittbacken Carl Starfelt blivit sjuk. Det kunde bli första gången de två bröderna delade fotbollsplan – men så blev det inte. Albin blev utbytt efter 72 minuter.

På frågan om han trodde att han skulle få avsluta tillsammans med sin lillebror svarade Ekdal:

– Ja det hade jag nog, men det är inga ”hard feelings”. Jag vet inte hur mycket några minuter på planen tillsammans skulle förändra någonting. Vi fick några fina bilder efteråt.

– Han försökte trösta mig. Det händer inte så ofta att han får göra det.

Ekdal har ett länge varit en uttalad Djurgårds-supporter, och rykten om en återkomst till Allsvenskan i blårandig matchtröja har florerat länge.

Har Bosse Andersson ringt än?

– Nej, inte än. Vi får se.

Väntar du på ett samtal?

– Ja, det gör jag väl. Han är rolig att snacka med om inte annat.


TV: Albin Ekdal utbytt i tårar
 

 

Fredrik de Ron2023-11-19 22:32:59

Fler artiklar om SvenskaFans