Lagbanner
Fansens röst: ”Ökar Napolis chanser att skrälla”

Fansens röst: ”Ökar Napolis chanser att skrälla”

Napoli kliver in som underdog i mötet med Barcelona, vilket Edin Bajramovic är väl medveten om samtidigt som han hoppas laget ska lyckas med en skräll.

Napoli har en minst sagt turbulent säsong bakom sig både på och utanför fotbollsplanen. I Champions League är man dock fortfarande obesegrade – men ställs nu inför en oerhört tuff prövning då Barcelona väntar i åttondelsfinalen.
 
Edin Bajramovic på Napoli-redaktionen är medveten om det komplicerade läget, men väljer samtidigt att se på det hela positivt och hoppas på att spelarna ska visa omvärlden vad de är kapabla till när stjärnorna står rätt på himlen.
 
Över två månader har passerat sedan det senast begav sig, hur har Napoli presterat sedan dess?
- Det har varit en omtumlande vinter nere i Neapelbukten. Ancelotti fick gå efter en usel resultatrad och ersattes av Gattuso. Den gode Gennaro fick ingen smekmånad på bänken, men efter ett par tuffa veckor får man ändå säga att han stabiliserat skutan något. Napoli har nu sex segrar på de sju senaste matcherna och har under den perioden slagit lag som Lazio, Inter och Juventus. Det vill säga hela den nuvarande topptrion i Italien.
 
- Ser man på saken kortsiktigt mår Napoli bättre än på länge och stormar uppåt i tabellen efter en fruktansvärd höst. Frågan är bara – kan det bli ännu bättre eller är det här maxutfallet? Spelmässigt har man inte övertygat ännu och nästan alla vinster har varit uddamålssegrar. Gattuso är en bra motivator men hans taktiska förmåga går att ifrågasätta. Ska Napoli försöka vara med och slåss om ligatiteln nästa år är känslan att ”Rinos” brister som tränare kan komma att bli fatala.
 
Vad var din första tanke när ni lottades mot Barcelona, och hur ser du på era motståndare?
- Den första tanken var att vi inte fick en enkel lott, utan snarare en av de svåraste. Den andra tanken var att man i Champions ändå måste möta de bästa förr eller senare och att lotten då egentligen spelar mindre roll. Av alla storlag man kunde ha lottats mot är nog Barcelona en av de roligare att möta, med tanke på den uppmärksamhet och prestige som omgärdar klubben. Dessutom får vi se Messi beträda San Paolos gräsmatta, Maradonas efterträdare gästar äntligen Neapel i en officiell match. Utan tvekan en kanonlott om man tittar på underhållningsvärde. 
 
Vad talar för avancemang till kvartsfinalen?
- Det enda som varit konstant under Gattusos ledarskap har varit att Napoli höjt sig två snäpp i stormatcherna. Vi fick se det mot Lazio, vi fick se det mot Inter och vi fick definitivt se det när Juventus besegrades med 2–1 på San Paolo. 
 
- Gattusos lag har även visat sig vara bekväma med att försvara långt nedåt i planen, till skillnad från tidigare Napoli-upplagor. Det tror jag kan vara en stor fördel mot Barcelona som kommer att äga bollen i stora delar av matcherna. Quique Setiéns gäng har inte helt listat ut det här med att nysta upp täta försvarsblock ännu, precis som hans Real Betis som jag kikade på en hel del när han var i den klubben. Om Napoli kan ställa upp ett stabilt lågt försvar och straffa Barcelona med effektiva kontringar har man faktiskt en okej matchplan att jobba med.

- Till slut så har Barcelona drabbats av en del skador som jag tror ökar Napolis chanser att skrälla. Framförallt är Luis Suarez ett stort avbräck med tanke på att Griezmann inte övertygat i klubben så här långt.
 
Om vi vänder på det, vad talar emot?
- Napoli har hittat något sorts självförtroende under Gattuso, men mentalt är man fortfarande ett bräckligt lag och hamnar man i ett tidigt underläge har jag svårt att se hur man ska kunna vända på steken. Dessutom har Koulibaly, en av världens bästa mittbackar förra säsongen, varit långt ifrån toppformen i år och dras med en lårskada som gör att ingen vet om han kommer till spel på tisdag. 
 
- Nere i Neapel har kortsidorna strejkat till och från under hela säsongen och det ryktas om att flera ultrasgrupperingar kommer att bojkotta Barcelona-matchen, som en form av protest mot höga biljettpriser och ökad repression från auktoriteterna. Stämningen lär vara hög ändå – men inte på samma nivå som tidigare hemmamatcher i Champions såsom mot Manchester City, Chelsea eller Real Madrid. Med tanke på att Napolis nuvarande formtopp inleddes just när ultrasgrupperna först återvände till San Paolo (mot Juventus) så är deras stöd på plats en mental faktor som inte ska underskattas.
 
- Sist men inte minst är Barcelona ett mycket, mycket bättre fotbollslag än Napoli på i stort sett varenda position. Och så har de Leo Messi. Enough said.

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2020-02-24 21:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans