Lagbanner
”Final mellan två klubbar som kan utmana de stora drakarna”

”Final mellan två klubbar som kan utmana de stora drakarna”

Snart avspark i Europa League-finalen. Här uppsnack genom turneringens historia.

Tottenham Hotspur besegrade Wolverhampton Wanderers i den allra första UEFA-cupfinalen 1971/72. Sedan dess har det hänt en hel del i denna turnering. Numera heter det inte ens UEFA-cupen, utan Europa League. Föregångaren Inter Cities Fairs Cup (1955 - 1971), var redan från början en hopplös konstruktion. Komplicerade och märkliga regler som att endast en stad fick representera, det vill säga inte fler än en klubb från samma stad. Men 1971/72 gick den över till att bli UEFA-cupen dit klubbar som förtjänat sin plats kunde ta sig.

Svenska triumfer

Länge var UEFA-cupen tredjerankad bland de stora cuperna i Europa. Etta var Europacupen för mästarlag och tvåa var Cupvinnarcupen, där de inhemska cupsegrarna gjorde upp på den europeiska scenen. UEFA-cupen blev istället samlingsplatsen för de som hamnat tvåa eller trea i sin liga. De som inte vunnit något. De som inte nådde ända fram. Dessutom spelades finalen över två matcher, en hemma och en borta. Men den växte ändå i popularitet och status.
Inte minst minns vi svenskar när IFK Göteborg tog hem två UEFA-cuptitlar under 1980-talet (1982 och 1987). Då en helt makalös prestation av en svensk klubb, nu sannolikt helt omöjligt.

Sevilla - den stora dominanten

Men 1999 slog man ihop cupvinnarcupen med UEFA-cupen och säsongen 2004/05 introducerades ett gruppspel efter succén med Champions League. Först 2009 fick turneringen namnet Europa League. 

Cupens stora dominant är spanska Sevilla med hela 7 titlar, samtliga tagna från 2006 och framåt. Därefter följer Inter, Liverpool, Juventus och Atletico Madrid på tre vardera. IFK Göteborg kan också räkna sig till en av turneringens stora med sina två titlar, då man befinner sig i fint sällskap som Real Madrid, Tottenham och Chelsea, för att nämna några.

Två mycket intressanta finallag

Av kvällens kombattanter har Bayer Leverkusen vunnit UEFA-cupen 1988, efter en finalseger mot Espanyol. De tyska mästarna har också en Champions League-final på sitt CV. Den förlorade man dock mot Real Madrid 2002.

Atalanta kan inte ståta med några segrar eller finaler i de europeiska cuperna, men har undan för undan utvecklats till ett lag att räkna med. På många sätt är det en oerhört intressant final mellan två klubbar som kan utmana de klassiska drakarna även kommande säsonger. Inte minst Bayer Leverkusen har ju gjort rent hus i Bundesliga och är dessutom i final i tyska cupen, vilket innebär att man har en trippel i sikte.
 

Svenskafans.com2024-05-22 20:10:00

Fler artiklar om SvenskaFans