Lagbanner
Förutsättningarna inför de sista gruppspelsmatcherna i EM-kvalet

Förutsättningarna inför de sista gruppspelsmatcherna i EM-kvalet

I kväll spelas de sista gruppspelsmatcherna i kvalet till EM i Tyskland 2024. Nedan finner du alla förutsättningar.

Grupp B
Gruppens gigant Frankrike har sedan länge säkrat spel i nästa sommars EM-turnering. Även för Nederländerna ser det bra ut då man parkerar på andraplats, tre poäng före trean Grekland. Och det ska till ett smärre mirakel om Oranje skulle missa att avancera då man i kväll möter blåbärsnationen Gibraltar på bortagräs. Grekland som redan är klara för playoff måste vinna för att passera Nederländerna, och samtidigt hoppas på att Koemans manskap förlorar. Man möter dock en något tuffare motståndare, då Mbappé och kompany gästar de grekiska öarna.

Grupp D
Turkiet har säkrat sin EM-plats, men det är fortfarande öppet om vilka som kniper andraplatsen i gruppen. Kroatien parkerar just nu som tvåa, men Wales är bara två poäng bakom och kan alltså passera om man gör jobbet mot Turkiet i kväll. Men då krävs det också att Kroatien förlorar med några bollar mot Armenien. Zlatko Dalic manskap har stått för ett skakigt kval och förlorat borta mot Wales och hemma mot Turkiet. Kroatien är klara favoriter i den sista kvalmatchen och ett kryss ska med största sannolikhet räcka för avancemang. Men visst vore det ett fiasko av den större digniteten om 2018 års VM-finalist skulle misslyckas och inte ta sig vidare till mästerskapet i Tyskland. 

Grupp I
I den på pappret ganska nationssvaga grupp är obesegrade Rumänien något överraskande gruppetta och klara för EM. Gruppens favorit på förhand Schweiz är också obesegrat som tvåa och EM-klara. I kväll möts de båda i Bukarest. Förutsättningarna är enkla: För Rumänien räcker det med kryss för att man ska vinna gruppen, medan Xhaka och kompany måste vinna för att kunna passera rumänerna och således vinna gruppen.
 

SvenskaFans.com2023-11-21 17:25:00

Fler artiklar om SvenskaFans