När Grande Inter dominerade Europa och City tog sin första titel
Om det fanns en fotbollsadel i Europa, skulle Inter definitivt vara en av klubbarna som dubbats till den äran. En klubb med oerhört starka traditioner och massor med titlar, inte minst i Europa. Manchester City har inte lika starka traditioner, men de är definitivt inte utan.
Tre segrar i Europacupen/Champions League på fem finaler och tre pokaler i UEFA-cupen/Europa League, även här på fem finaler. Den bästa säsongen någonsin inträffade nog under José Mourinho 2009/10, men det främsta lagbygget var Grande Inter på 1960-talet under den legendariske tränaren Helenio Herrera.
Grande Inter
Få managers har en sådan status i världsfotbollens historia som Helenio Herrera. Och hans tid i Inter är nog den som blev allra mest framgångsrik.
Herrera jobbade med formationen 5-3-2 där kvicka ytterbackar med förmågan att snabbt ställa om och gå framåt i plan var en viktig ingrediens. Han använde sig också av en spelskicklig libero som styrde försvaret och utan krav på att markera motståndare, vilket de övriga fyra i backlinjen skulle sköta. Bollinnehav var inget som ansågs som särskilt viktigt hos Herreras Grande Inter. Istället blev de själva symbolen för den italienska catenaccio-taktiken, som handlade om att vänta ut motståndarens misstag och sedan snabbt ställa om och kontra. Även speluppläggaren hade en utgångsposition långt ned i plan. Allt byggde på principen att explodera framåt när chansen uppstod, ofta med rätt få bolltouch innan.
När Herrera kom till Inter 1960 tog han med sig speluppläggaren Luis Suarez från Barcelona. Runt honom byggdes sedan ett lag med de snabba och anfallsglada ytterbackarna Tarcisio Burgnich och Giacinto Facchetti. Armando Picchi intog den viktiga liberorollen. Mario Corso var en viktig kugge i mittfältsspelet och ute på kanten hotade brassen Jair. Längst fram i en högerinnerposition återfanns den stora stjärnan Sandro Mazzorla.
Tre Europacupfinaler under Herreras ledning
I Europa blev Inter lite av bastionen alla ville inta. Exempelvis var flera av de brittiska klubbarna oerhört sugna på att lägga vantarna på europeiska titlar, men just Europacupen dröjde och en stor del av orsaken var just att man inte lyckades dyrka upp catenaccio-taktiken. Flera av de brittiska lagens tränare var influerade av den ungerska fotbollen och den inhemskt nedärvda idén om att ”äga” sin match genom intensitet och entusiasm. Helenio Herrera var lite av catenaccions stormästare.
Inter lyckades under Herrera med bedriften att vinna Europacupen två år på raken 1964 och 65 och först 1967 lyckades brittiska Celtic dyrka upp catenacciolåset i Europacupfinalen, därefter skulle Manchester United vinna 1968.
Inter lyckades även nå Europacupfinalen 1971/72, men då hade Herrera lämnat klubben, även om han skulle återkomma i mitten på 1970-talet, men drog sig tillbaka efter hälsoproblem.
1990-talets UEFA-cupframgångar och trippeln med Mourinho
Inter skördade en del framgångar i UEFA-cupen under 1990-talet. Faktiskt hela tre titlar (1991, 94 samt 98) och en final (1997) under en i övrigt rätt problematisk period för klubben. Men få saker kan slå säsongen 2009/10 då Inter – som första italienska klubb – tog trippeln. José Mourinho ledde klubben till ligatiteln, cuppokalen och Champions League-seger. Idag är man inte riktigt på den nivån, men man kanske kan hindra Manchester City från att skriva in sig i trippelhistorien.
När Manchester City stod i zenit
Den dýnamiska duon Joe Mercer och Malcolm Allison tog City till stora framgångar under andra halvan av 1960- och början av 70-talet. Gentlemannen Mercer som charmade alla och stod för lite mer gamla värden och den nytänkande playboyen Allison. Kombinationen blev lysande. Ligatitel 1968, FA-cupen 1969 och allt toppades med en ligacup och cupvinnarcuptitel 1970.
Det var ett lagbygge som vilade på en treenighet i form av evighetsmaskinen Colin Bell, den rivige anfallaren Francis Lee och yttern Mike Summerbee. Just Summerbee var dock skadad och kunde inte delta när City besegarde Gornik Zabre i cupvinnarcupfinalen.
Framförallt Allison var influerad över den vackra ungerska fotbollen och kan nog ses som en ideologisk motpol till Herrera. City var dock oerhört vältränade och på den tiden kanske det lag som orkade mest och längst i den engelska fotbollen.
Efter segern i cupvinnarcupen 1970 fick City vänta ända till 2021 tills nästa stora final i Europa, då man förlorade den stora Champions League-bucklan till Chelsea. Men nu är trippeln nära...
Inters framgångar i Europa
Europacupen/Champions League:
Segrar:
1964, 1965 och 2010
Finalförluster:
1967, 1972
UEFA-cupen/Europa League
Segrar:
1991, 1994, 1998
Finalförluster:
1997, 2020
Manchester Citys framgångar i Europa
Cupvinnarcupen:
Seger:
1970
Champions League:
Finalförlust:
2021