Lagbanner
”Skulle vara ett misstag” – byter Özil klubb i vinter?

”Skulle vara ett misstag” – byter Özil klubb i vinter?

Axel Falk besvarar frågor om Mesut Özils nuvarande situation och var hans framtid kan tänkas finnas om han lämnar Arsenal.

Sedan över sju år tillbaka har Mesut Özil varit en del av Arsenal och har noterats för lite mer än 250 matcher för den engelska huvudstadsklubben. Frågan är dock om det kommer bli några fler framträdanden då 32-åringen befinner sig djupt nere i Mikel Artetas frysbox.

En flytt nu under det kommande januarifönstret har varit på tapeten sedan en tid tillbaka och med tanke på hans höga lön lär inte Arsenal stå i vägen. För att reda ut vad den bästa lösningen vore har undertecknad varit i kontakt med Axel Falk, som är en trogen anhängare av klubben samtidigt som han har stenkoll på den tyska fotbollen.

Först och främst, vad är det som gör att Özil befinner sig i frysboxen?
- Det korta och långa svaret är globalisering. Medan det bringar oss mycket nöje i livet ger det också situationer som Özils, där en persons politiska ståndpunkt skulle kunna betyda en minskad marknadsandel på andra sidan jorden. Det jag pratar om här är då Özils ståndpunkt mot Kina i deras mördande av den uiguriska kulturgruppen.  

Sett till Arsenals säsong så här långt, borde man ge Özil en ny chans?
- Ja, men det kommer inte hända. Man anser pengar vara mer värt än Özil. Man anser också pengar vara värt att stötta en regims folkmord. 

Finns det någon möjlighet att han fortfarande har en framtid i Arsenal?
- Inte en chans. Mesut är principfast och backar sällan från sina ståndpunkter, vilket är beundransvärt i viss mån. Han har större chans bortom London. 

Tror du att han fortfarande har mer att ge eller är hans tid på den högsta nivån ett minne blott?
- Han borde ha mer att ge. Lär väl behöva lite tid, då han inte spelat en match på gudvethurlänge, men när han väl kommer in i tempot kommer talangen vara uppenbar ånyo. 

Om han skulle lämna i vinter, var tror du han hade gjort sig bäst?
- Jag tänker Istanbul Basaksehir (Erdogans klubb), så han kan hänga mer med sin gode vän Recep. Annars kan jag se honom i Benfica, Roma, Lyon eller Mjällby. 

Vore en flytt hem till Tyskland ett tänkbart alternativ – och vilken klubb i så fall?
- Vill säga Schalke, men kan höra ett framtida jag skratta åt detta svar. Så säger Hertha BSC. Det är ju en klubb med historia av tveksamma transfers. För det skulle han vara, oavsett vilket lag som plockade honom. Hans förmåga att polarisera gör honom till folkets hjälte 

Hur bör Arsenal agera om Özil försvinner?
- Det har snackats en del om Julian Brandt. Det tror jag skulle vara ett misstag. Inte fler variabler i ett strukturellt kaos som nuvarande Arsenal är. Brandt är fantastisk, men vore dåligt åt alla håll. Tror man borde investera lönekapaciteten i nya kontrakt till ungdomar som Emile Smith Rowe, Folarin Balogun och Miguel Azeez – den uppenbara framtiden i klubben. 

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2020-12-29 09:15:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans