Istanbul – de slocknade stjärnornas samlingsplats
Turkiets största stad har genom året blivit hemvist för tidigare superstjärnor som tappat sin glans samt lovande spelare som floppat i någon av de större ligorna.
Brinntiden på en fotbollsspelares karriär är relativt kort. För många spelare handlar det främst om att få leva ut sina drömmar och uppfylla sina målsättningar – samt säkra sin framtid genom att tjäna så mycket pengar som det bara är möjligt.
Genom åren har det blivit allt vanligare att tidigare superstjärnor väljer att varva ner i mindre framstående ligor innan de avslutar karriären och lägger skorna på hyllan. På senare tid har länder som Kina och Qatar blivit ett allt hetare alternativ eftersom det där inte verkar finnas någon begränsning på ekonomiska tillgångar. Dock är det fortfarande Turkiet som är det ledande landet när det kommer till att rekrytera forna storspelare vars glansdagar är ett minne blott.
Främst Istanbul har länge verkat som ett imperium för fotbollsspelare vars namn fortfarande är välkända, men som inte längre har samma kraft, finess och energi som när deras karriärer var på topp och de dominerade fotbollsvärlden.
Galatasaray, Fenerbahce och Besiktas är den turkiska storstadens tre giganter och har under en längre tid haft för vana att förse sig med spelare vars bäst före-datum redan passerat. Wesley Sneijder, Didier Drogba och Robin van Persie är bara några av de många namn på listan över tidigare storspelare som huserat i en klubb hemmahörande i Istanbul och för varje år som passerar blir den allt längre.
De tre storklubbarna har dock under de senaste åren fått se sig slagna på fingrarna av en ny spelpjäs i den kolossala staden. Istanbul Basaksehir är nämligen numera herre på täppan när det kommer till att knyta till sig profilstarka namn som förlorat sin stjärnglans. Sedan fem år tillbaka – när de tog steget upp till Süper Lig – har föreningen med starka kopplingar till landets president Erdogan arbetat stenhårt för att nå toppen av den turkiska fotbollens finrum. Detta till stor del genom att plocka in tidigare storspelare.
Förra säsongen var man en hårsmån från att vinna sin första ligatitel någonsin, och det med spelare som Emmanuel Adebayor, Gaël Clichy och Robinho i truppen. Övergångskostnaderna må ha varit låga, men lönekuverten desto mer korpulenta och supportrarna till de övriga lagen i ligan har byggt upp en hatisk relation gentemot Erdogans favoritlag som trots sin skrala historia försöker nå snabba framgångar.
Den femte föreningen hemmahörande i Istanbul som – endast så smått – testat på de övriga lagens förfarande när det kommer till att bygga sin trupp är Kasimpasa. Det är en förening som det vanligtvis är knäpptyst kring i Sverige, men som under fyra års tid nämndes titt som tätt tack vare att Andreas Isaksson höll till där. Den annars mest välkända spelaren de har haft i sitt stall är Ricardo Quaresma – som även representerat Besiktas.
Just skiftandet mellan de olika Istanbul-föreningarna är inget ovanligt förekommande. En av spelarna som gestaltar det på bästa vis är Emre Belözoglu. Mittfältaren – med ett förflutet i bland annat Inter, Newcastle och Atlético Madrid – har hunnit fylla 39 år men spelar trots det fortfarande fotboll och bär lagkaptensbindeln i Fenerbahce. Dock spelade han så sent som förra säsongen för Istanbul Basaksehir, och sin fotbollsutbildning fick han till stor del i Galatasaray. Det är alltså bara Besiktas och Kasimpasa han fattas för att ha varit hela staden runt. Även Ryan Babel har tillhört tre Istanbul-föreningar medan Arda Turan, Demba Ba och Gökhan Inler är några av de många som varit i minst två av dem. Högst anmärkningsvärt med tanke på hur stor rivaliteten mellan klubbarna är.
Wesley Sneijder tillsammans med Didier Drogba i Galatasaray-utstyrsel
Det är dock inte bara tidigare superstjärnor som flyttar till Istanbul. Lovande spelare som inte lyckats hävda sig i någon av de större ligorna har på senare år ofta hamnat där. Troligtvis på grund av att arvodet är högt samtidigt som de i många fall har möjligheten att visa upp sig i Champions League och Europa League, i hopp om att väcka liv i deras havererade karriärer. Men hur ofta är det egentligen som en ”misslyckad” spelare fått upprättelse tack vare att han flyttat till Turkiet? Inte särskilt ofta. Det mest vanliga förekommandet är att spelaren tämligen fort försvinner från radarn och hamnar i en ond spiral av ständiga klubbskiften.
Allt mer sällan ser vi lovande spelare som väljer spel i Turkiet i hopp om att utvecklas och få en skjuts ut till de större ligorna. Tidigare var det en relativt vanlig företeelse då bland annat Franck Ribéry var en sväng i Galatasaray innan hans karriär fullkomligt exploderade. Precis som i fallet med den skotska ligan har även den turkiska tappat i anseende och ett bevis på detta är hur det brukar se ut för ligans representanter när de spelar ute i Europa. De profilstarka trupperna till trots är det ytterst sällan de lämnar något avtryck och ett färskt exempel på det är när Besiktas förra året sänktes två gånger om av Malmö FF.
Troligtvis kommer inte klubbarna ge upp hoppet om att tidigare storspelare ska frälsa dem och Istanbul lär förbli en samlingsplats för slocknade stjärnor. Frågan är bara om konceptet någonsin kommer att bära frukt.