Lagbanner
Krönika: Götzes klubbval – oväntat men vettigt

Krönika: Götzes klubbval – oväntat men vettigt

Sent under gårdagen blev det klart att Mario Götze fortsätter karriären i PSV Eindhoven. Ett oväntat klubbval men som på många sätt och vis känns klokt.

Så blev det till slut så att Mario Götze efter många om och men fann sig en ny klubb. Sent under gårdagskvällen började det tisslas och tasslas om att 28-åringen befann sig på holländsk mark för att slutförhandla med PSV Eindhoven – som strax innan midnatt offentliggjorde övergången via sina sociala medier.
 
För många kom det som en ordentlig överraskning med tanke på att det för bara ett par veckor sedan florerade rykten om att en återkomst till Bayern München var aktuellt. Dessförinnan var Hertha Berlin det hetaste spåret, men även AC Milan, Roma och Sevilla fanns med i bilden gällande tänkbara destinationer.
 
Trots det föll valet alltså på PSV Eindhoven och även om det kanske inte låter så värst sexigt med att spela fotboll i Holland i stället för Italien eller Spanien anser jag att Götze tagit ett mycket klokt beslut. 
 
Frun påverkade valet av klubb?
Visst, det är utan tvekan ett steg nedåt jämfört med Borussia Dortmund som var den klubb han senast representerade. Samtidigt fick han under den föregående säsongen knappt spela utan satt mest och värmde bänk under matcherna. Han var helt enkelt inte tillräckligt bra för att konkurrera med nytillskotten Julian Brandt och Thorgan Hazard.
 
Chansen till att stanna kvar i Bundesliga hade han då Hertha Berlin länge försökte övertyga honom om att flytta till den tyska huvudstadsklubben. Tränaren Bruno Labbadia är en stor beundrare av Götze och ska ha haft många långa telefonsamtal där han bedyrat sin aktning för den tidigare VM-guldhjälten. Men det skulle visa sig vara förgäves.
 
Götze gjorde tidigt klart att han förespråkade ett utlandsäventyr efter att han spenderat hela karriären i Tyskland. Förmodligen hade han föreställt sig något mer exotiskt än grannlandet i väst när han fantiserade om utlandet. Att ta sig från Dortmund till Eindhoven tar inte ens två timmar med bil, så det är inte särskilt långt flyttlasset går – vilket Götzes bättre hälft jublar över.
 

Mario Götze tillsammans med sin fru Ann-Kathrin under Oktoberfest i München.

Ann-Kathrin Götze, som varit Marios partner sedan åtta år tillbaka, är nämligen född och uppvuxen i närheten av den holländska gränsen och kommer nu närmare sin familj. Jag anar därför att hon haft ett finger med i spelet att det till slut blev en flytt till den femte största staden i Holland.
 
PSV Eindhoven blir inte ändstationen
Förutom att det rent geografiskt är nära till Tyskland kommer Mario inte få några svårigheter att integreras i sin nya klubb. Förutom att det är landsmannen Roger Schmidt som är tränare har han även fem lagkamrater som kommer från Tyskland. Så att bli flytande i nederländska är inte det som lär stå överst på hans att göra-lista.  
 
Det bör däremot ”att få igång karriären igen” göra. I somras var det sex år sedan han avgjorde VM-finalen mot Argentina och stod på toppen av sin karriär. Jag kan inte tänka mig något annat än att han är mäkta trött på att ständigt förknippas med det där målet, och att han nu hoppas kunna utföra nya stordåd att bli ihågkommen för.
 
Intresset för honom kommer till en början vara stort och förväntningarna skyhöga – vilket är fullt naturligt. Samtidigt kommer pressen inte vara lika stor som den hade varit om han gått till Milan eller Sevilla. Tålamodet lär vara betydligt större i PSV och med flera landsmän vid sin sida kommer han få det stöd han behöver för att hitta tillbaka till toppformen igen.
 
Kontraktet är skrivet fram till 2022 och jag är övertygad om att PSV Eindhoven inte blir ändstationen i hans karriär. Snarare är det en nödvändig språngbräda att ta för att kunna nå högre höjder. Lyckas han få fart på den avstannade karriären lär betydligt större klubbar stå i kö för hans signatur kanske redan till nästa sommar. För Götze är trots allt fortfarande ett högaktat namn i fotbollsvärlden.
 

Mario Götze är fortfarande bäst ihågkommen för sitt avgörande mål i VM-finalen 2014.

Den sista pusselbiten som saknats?
För att knyta ihop säcken anser jag Götze tagit sitt förnuft till fånga då han valt en klubb som tror på honom och där han väntas få rikligt med speltid. Den holländska fotbollen påminner mycket om den tyska och som jag redan varit inne på är Eindhoven inte långt bort från Tyskland. Så att acklimatisera sig både på och utanför fotbollsplanen tror jag inte dröjer lång tid alls.
 
I mina ögon indikerar hans beslut på att han ännu inte tappat motivationen och att han har mer kvar att ge. För nog har det funnits klubbar som lockat med högre lön och en betydligt bättre levnadsstandard än vad grådaskiga Eindhoven har att erbjuda.  
 
Så gör som mig och håll ett extra öga på PSV:s matcher under hösten när storklubben ska försöka bräcka rivalen Ajax och lägga vantarna på mästarskölden efter två dystra år utan några titlar eller framgångar. Kanske det är så att Götze är den pusselbit som saknats?

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2020-10-07 21:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans