Lagbanner
LISTA: Profilerna som står utan kontrakt

LISTA: Profilerna som står utan kontrakt

Trots att övergångsfönstret är stängt finns det fortfarande möjlighet för klubbar att förstärka truppen. Här är en lista på tio spelare som just nu står utan kontrakt.

Efter en sommar där silly season – som alltid – varit i fokus har tisslandet och tasslandet om tänkbara övergångar avtagit avsevärt sedan transferfönstret bommade igen sina portar för snart tre veckor sedan.

Möjligheten att lägga vantarna på förstärkningar finns dock fortfarande för klubbarna då det ännu är ett gäng spelare som står utan kontrakt. En del av dem är betydligt mer spännande och attraktiva än andra och för flera av dem ser en lösning ut att kunna vara i sikte inom en hyfsat rimlig framtid.

Undertecknad har här nedan listat tio av de namnkunnigaste spelarna som alltså fortfarande finns tillgängliga på marknaden och som väntar på att bli kontrakterade.

Dan-Axel Zagadou – senast i Borussia Dortmund
Mittbacken står något överraskande fortfarande klubblös trots att det under sommaren förekommit ett flertal rykten om var hans framtid kan tänkas finnas. Intresse för hans tjänster verkar det fortfarande finnas, och det främst från West Ham och Lyon som sägs föra en dragkamp om 23-åringens signatur.

Eliaquim Mangala – senast i Saint-Étienne
Manchester City, Valencia och Porto är några av klubbarna som den franske försvararen representerat under sin karriär. Senaste tillhållet var dock i den krisande storklubben Saint-Étienne, som han under våren försökte hjälpa att undgå en ödesdiger degradering – dock utan någon framgång. Det återstår att se om han väljer att bli kvar i hemlandet eller om ett nytt utlandsäventyr kan tänkas locka.

Jason Denayer – senast i Lyon
Efter fyra år valde mittbacken efter den gångna säsongen att tacka för sig i Lyon. Under sommaren har det mestadels funnits rykten som placerat honom i Italien eller Turkiet, men någon överenskommelse med de intresserade klubbarna blev det aldrig. I stället ser det ut att kunna bli en återkomst till Premier League – där han tidigare representerat Manchester City och Sunderland – för spel med Wolverhampton som är på jakt efter att förstärka de bakre leden.



Daniel Sturridge – senast i Perth Glory
Den skadedrabbade anfallaren sitter på en imponerande meritlista då han spelat för storklubbarna Liverpool, Chelsea och Manchester City samt gjort flera landskamper för det engelska landslaget. Just skadorna har dock begränsat hans karriär, vilket gjorde att han för tre år sedan något överraskande testade lyckan i turkiska Trabzonspor. Trots helt okej siffror valde parterna att gå skilda vägar efter inte ens sju månader tillsammans och det dröjde till oktober förra året innan han hittade en ny klubb då han skrev på för Perth Glory, hemmahörande i Australien. Men sedan i somras står 33-åringen återigen utan klubb och den stora frågan är om inte fotbollskarriären är över nu.

Adel Taarabt – senast i Benfica
Det börjar bli några år sedan nu som vi fick bevittna Taarabts trollkonster på de brittiska öarna då han främst i Tottenham och QPR bjöd publiken på diverse shownummer. Marockanens karriär har dock inte direkt gått som på räls då han genomgått flera tuffa perioder där han tvingats spendera en hel del tid i frysboxen. Fram till för ett par veckor sedan var det i Benfica han höll till, men ansågs inte vara tillräckligt bra enligt den nye tränaren Roger Schmidt och efter ett par samtal slutade det med att kontraktet upplöstes. Det finns säkerligen en och annan QPR-anhängare som drömmer om en återförening under hösten – men om det blir verklighet får tiden utvisa.

Danny Rose – senast i Watford
Även om han under årens gång sändes ut på lån till en rad olika klubbar var Tottenham den förening han tillhörde under nästan femton års tid. Förra året lämnade han dock permanent för stadsrivalen Watford – men det blev aldrig någon succé för vänsterbacken som för bara ett par veckor sedan bröt kontraktet. Nu verkar det som att Grekland blir nästa destination då han uppges vara överens med AEK Aten om ett kontrakt.

Fabian Delph – senast i Everton
Mittfältaren har under 2000-talet varit en högt stående lirare på de brittiska öarna då han förutom spel med Leeds, Aston Villa, Manchester City och senast Everton även har tjugo landskamper för det engelska landslaget. Att hans storhet avtagit går inte att förneka, men det finns fortfarande intresse för 32-åringen då Rangers samt ett helt gäng klubbar hemmahörande i Championship hoppas locka honom till sig inom en snar framtid.



Winston Reid – senast i West Ham
Snart är det på dagen exakt ett år sedan Reid senast spelade klubblagsfotboll då han tackades av efter lång och trogen tjänst för West Ham. Om det blir någon ny klubbadress återstår att se, men den numera 34-årige mittbacken har åtminstone inte deklarerat att karriären är till ända. Kanske han väljer att återvända till Danmark där han – förutom Nya Zeeland – har sina rötter?

Danny Drinkwater – senast i Chelsea
Det är svårt att veta om man fortfarande bör betrakta den landslagsmeriterade mittfältaren som en fotbollsspelare. Det känns nämligen som en evighet sedan han faktiskt var i ropet på grund av fotbollen. Desto oftare har han skapat skandalrubriker efter att bland annat ha kört rattfull och hamnat i slagsmål. Men han är faktiskt inte mer än 32 år gammal, så om han själv vill har han fortfarande några år kvar att försöka rentvå sitt spektakulära namn.

Sebastian Giovinco – senast i Sampdoria
Här har vi en lirare som länge ansågs vara en av Italiens mest lovande talanger, men som hade förtvivlat svårt för att leverera på daglig basis och när Juventus till slut gett upp hoppet om honom skeppades han över Atlanten till Toronto där han snabbt blev en av de största stjärnorna i den nordamerikanska ligan. Efter en kortare sejour i Saudiarabien återvände han i vintras till Italien efter sju år på vift med hopp om att kunna rädda kvar Sampdoria i högstaligan. Klubben lyckades hålla sig kvar – men det var inte tack vare Giovinco som bara noterades för två insatser. Kanske han bör återvända till Toronto som numera verkar köra stenhårt på det italienska spåret?

*  *  *

TV: Se när Heung-Min Son sänker Leicester med sitt succéinhopp

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2022-09-19 12:15:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans