Lagbanner
LISTA: Tränarna med starka band till klubben

LISTA: Tränarna med starka band till klubben

Vilka tränare i de fyra största europeiska ligorna har starka kopplingar till klubben de huserar i? Vi har listat samtliga av dem i den här artikeln.

När man kommer att tänka på tränare som har en stark koppling till föreningen de verkar för är det svårt att inte få upp Sir Alex Ferguson och Arsène Wenger i huvudet. Dock är ingen av dem längre aktiva sedan några år tillbaka.
 
Det är däremot tränarna som finns listade i den här artikeln. Undertecknad har granskat tränarna i de fyra största europeiska ligorna och funnit sammanlagt 16 namn som är förknippade med klubben de tränar. Låt oss ta en titt på vilka de är.

Premier League

Frank Lampard – Chelsea
Sedan i somras är han tillbaka i klubben han gjort nästan 650 matcher för som spelare. Den här gången är det han själv som styr och ställer över spelarna och hittills får man ändå lov att säga att det gått helt okej då Chelsea innehar fjärdeplatsen i tabellen. Det är svårt att dra några större växlar eftersom 41-åringen är i lindan av sin tränarkarriär, men nog har han potential att lyckas även som coach.
 
Ole Gunnar Solskjaer – Manchester United
Det råder delade meningar om norrmannen verkligen är ämnad att leda en klubb av Manchester Uniteds dignitet. Dock känner han till hur saker och ting fungerar där efter att ha spenderat elva år som spelare samt över tre år som ungdomstränare. Tiden får utvisa hur lång hans sejour där blir den här gången, men vi ska nog inte räkna med att han är den nye Ferguson.

Mikel Arteta – Arsenal
Det har inte ens hunnit passera fyra år sedan spanjoren lade skorna på hyllan. Den sista klubben han spelade för var Arsenal, där han var en av lagkaptenerna. Sedan i vintras är han tillbaka i London igen efter tre och ett halvt år hos Manchester City där han var assistent till Pep Guardiola. Det återstår att se om han blir lika framgångsrik som sin läromästare.
 
Eddie Howe – Bournemouth
Får han behålla sitt jobb fram till mitten av oktober kan han stoltsera med att ha lett Bournemouth åtta år i rad. Därtill har han sedan tidigare två år som tränare på sin meritlista och som spelare över tio år. Men så är han också född och uppvuxen inte ens två mil norr om staden. En sann lokalpatriot.
 
Sean Dyche – Burnley
Snart har Dyche varit tränare för Burnley i åtta år och det är sannerligen inte fy skam. Speciellt inte med tanke på att fem av dem spenderats i Premier League – där klubbar vanligtvis inte brukar dra sig för att skifta tränare på löpande band. 48-åringen är högt uppskattad av fansen och den dagen han slutar kommer förmodligen vara en sorglig sådan.
 
Chris Wilder – Sheffield United
Som spelare spenderade han två perioder i föreningen och skrapade ihop över hundra framträdanden, även om han mestadels sändes ut på lån till diverse andra klubbar. Sedan 2016 är han tillbaka igen – den här gången som tränare – och har med all rätt blivit hyllad då han på kort tid tagit dem från League One till toppskiktet av Premier League.
 

Serie A

Simone Inzaghi – Lazio
Sammanlagt representerade han som spelare åtta olika klubbar, men Lazio var den han gjorde flest matcher för och även där han avslutade sin karriär. Omgående började han träna föreningens ungdomslag och är sedan över fyra år tillbaka tränare för seniorlaget – som han gjort ett strålande arbete med då man nu är med och strider om ligatiteln.
 
Davide Nicola – Genoa
Det var i Genoa han påbörjade sin spelarkarriär då han tillhörde klubben i nästan tio års tid. Nästan två decennier senare är han nu tillbaka där allt startade då han sedan i slutet av december tagit över rodret och ska försöka förhindra föreningen från en nedflyttning.
 
Moreno Longo – Torino
Som född och uppvuxen i Turin känner Longo förmodligen sig nu hemma som tränare för Torino. Speciellt med tanke på att det var där han inledde både sin spelar- och tränarkarriär. Det var i början av februari han tillträdde och kontraktet gäller bara säsongen ut, men det är inte omöjligt att det kommer förlängas.
 
Giuseppe Iachini – Fiorentina
Kopplingen kanske inte är den starkaste, men med fem år som spelare i Fiorentina i bagaget – som dessutom är den klubb han gjort flest matcher för – finns den åtminstone där. Sedan i december är han tillbaka där som tränare med målsättningen att få upp dem i tabellen.


La Liga

Zinedine Zidane – Real Madrid
Det behövs väl knappast en närmare förklaring än att nämna Zidane och Real Madrid i samma mening. Både som spelare och tränare har han bärgat mängder med titlar och är med all rätt en av den spanska huvudstadsföreningens största legendarer genom tiderna.
 
Diego Simeone – Atlético Madrid
Den andra stora Madrid-klubben har även de en tränare som är starkt förknippad med klubben. Simeone har både spelat och tränat Atlético Madrid, men är mest känd för det han åstadkommit på senare dagar. Över åtta år har det hittills blivit på tränarbänken och nästan lika många titlar. Högst imponerande.
 
Javier Calleja – Villarreal
Över hundra matcher som spelare blev det för Villarreal, och det har han även hunnit med som tränare för dem. Värt att notera är att han i december 2018 fick lämna sitt uppdrag för att återanställas knappt en månad senare. Den här säsongen har klubben gått desto starkare och 41-åringen sitter av allt att döma numera betydligt säkrare på sin post.
 
Imanol Alguacil – Real Sociedad
Större delen av karriären spenderades i Real Sociedad och under de senaste sju åren har han verkat som tränare för antingen a- eller b-laget. Då han växte upp drygt 20 minuters bilväg från San Sebastián får man förmoda han trivs som fisken i vattnet i sina hemtrakter.
 

Bundesliga

Christian Streich – Freiburg
Det är få fotbollsprofiler i Tyskland som är lika älskade och folkkära som Streich. Han har en väldigt stark koppling till både staden och klubben, och är den tränare i Bundesliga som behållit jobbet längst tid (över åtta år). Freiburg lär aldrig vilja göra sig av med honom så det är upp till 54-åringen själv när han känner att det får vara nog.
 
Florian Kohfeldt – Werder Bremen
2001 började han spela för klubbens tredjelag och sedan dess har han varit Werder Bremen trogen. Som spelare fick han inget större genomslag, men som tränare har han varit betydligt mer framgångsrik – även om han just nu ser ut att leda den grönvita föreningen mot en degradering.

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2020-04-24 20:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans