Lagbanner
LISTA: Välkända brödrapar i fotbollsvärlden

LISTA: Välkända brödrapar i fotbollsvärlden

Hur bra koll har du på brödraparen i fotbollsvärlden? Undertecknad har nu tagit fram en lista över några av de mest välkända som fortfarande är aktiva samt ytterligare nio som tidigare i historien gjort stora avtryck.

En del familjer och släkter har sannerligen större anlag än andra för att lyckas nå hela vägen till att bli fotbollsspelare på elitnivå. Genom årens gång har vi sett flertalet brödrapar som båda samtidigt spelat sin fotboll i ett topplag – och i vissa fall även varit lagkamrater.
 
Undertecknad har tagit fram en lista över några av de mest välkända bröderna som just nu är aktiva samt brödrapar som tidigare i historien stuckit ut och imponerat.
 
Eden och Thorgan Hazard
Storebror Hazard spelar sedan i somras för Real Madrid och anses vara en av världens bästa fotbollsspelare när han är frisk och i form. Thorgan har även han på senare tid visat framfötterna, då han numera är en av Borussia Dortmunds viktigaste spelare. Tillsammans representerar de Belgiens landslag där Eden dessutom är kapten.
Tro det eller ej, men Eden och Thorgan har en lillebror som heter Kylian som också spelar fotboll. Det gör han för förstadivisionsklubben Cercle Brügge i hemlandet.
 
Lucas och Theo Hernandez
Båda är födda i Marseille men har fått sin uppväxt i Madrid där de länge representerade Atlético Madrid innan de gick vidare i karriären. Lucas till Bayern München och Theo till AC Milan, där de båda är nyckelspelare. Den förstnämnde, som är två år äldre, har än så länge lyckats något bättre men Theo har på senare tid vässat formen och ser även han ut att gå en mycket ljus framtid till mötes.
 
Thiago och Rafinha
Även i det här fallet är det storebror som varit mest framgångsrik. Thiago är sedan snart sju år tillbaka en av Bayern Münchens bärande spelare och dessförinnan betraktades han som Barcelonas nästkommande storstjärna. Rafinha har valt att vara Barça trogen, men har haft svårt att ta en ordinarie tröja och är för tredje gången i karriären utsänd på lån. Den här gången till Celta Vigo som han tidigare spelade för.
 
Romelu och Jordan Lukaku
Sedan i somras är de återförenade i Italien efter att ha valt olika vägar i karriären. Jordan lämnade den trygga tillvaron i Belgien för spel med Lazio redan 2016, medan storebror Romelu spenderade åtta år på de brittiska öarna innan även han valde att testa sina vingar i Serie A. När det kommer till landslaget är Romelus plats cementerad medan Jordan ännu inte lyckats befästa sin.
 
Lars och Sven Bender 
Inte nog med att de är bröder – de är dessutom tvillingar och spelar i samma klubb. Vore det inte för att de verkar gjorda av glas hade deras karriärer förmodligen varit än mer lyckade, även om det givetvis är beundransvärt att de företräder en toppklubb i Bundesliga i form av Bayer Leverkusen samt båda har landskamper på meritlistan.
 
Jerome och Kevin-Prince Boateng
Visserligen är de endast halvbröder, men tar ändå plats på listan. Medan Jerome under stora delar av karriären hållit en jämn kurva kan hans två år äldre halvbrors karriär enklast beskrivas som en enda stor berg- och dalbana. Ändock har de båda vunnit titlar, spelat VM och tillhört några av världens bästa klubbar. Minst sagt imponerande.


Brödrapar vi minns

Gary och Phil Neville
Båda kom fram i Manchester United och var en del av Sir Alex Fergusons minst sagt framgångsrika era. Gary spelade aldrig för någon annan klubb under hela sin karriär medan Phil även tillhörde Everton. Tillsammans har de närapå 150 landskamper för England.
 
Yaya och Kolo Touré
Det ska sägas att Yaya ännu inte avslutat sin karriär, men det är förmodligen bara en tidsfråga innan han gör som storebror Kolo. Det är främst i England de gjort störst avtryck, och det med Manchester Citys emblem på bröstet. Men Yaya har spelat fotboll i hela nio andra länder och kanske det blir ett tionde om han nu väljer att fortsätta lite till.
 
Filippo och Simone Inzaghi
Under tiden som fotbollsspelare var det storebror Filippo som nådde högst höjer då han länge var en av AC Milans mest pålitliga målskyttar och vann stora titlar. Simone var en habil spelare i Serie A, men inte mycket mer än så. Dock är det omvänt när det kommer till hur det gått för dem som tränare där Simeone än så länge lyckats betydligt bättre än vad Filippo gjort.
 
Gabriel och Diego Milito
Diego var anfallare och Gabriel mittback, och som små knattar måste det ha passat perfekt att träna tillsammans för att spetsa till egenskaperna. De båda fick vara med om att vinna Champions League och spela VM för sitt Argentina och ska med all rätta vara stolta över vad de uppnådde som fotbollsspelare.
 
Fabio och Paolo Cannavaro
Inter, Juventus och Real Madrid var några av klubbarna Fabio representerade medan Paolo gjorde sig mest känd under sin tid i Parma och främst Napoli. Fabio gjorde dessutom mängder med landskamper – flertalet i egenskap av lagkapten – för Italien medan Paolo aldrig fick chansen.
 
Ronald och Erwin Koeman
Ronald var den som bärgade flest titlar och firade störst framgångar, men Erwins karriär ska defintivt inte försummas. Bröderna var båda med i det holländska landslag som titulerades Europamästare 1988.
 
Frank och Ronald De Boer
Det holländska tvillingparet fick sin skolning i Ajax och spelade även tillsammans för Barcelona, Rangers samt Al Rayyan innan de lade skorna på hyllan. Därtill skramlade de ihop nästan 200 landskamper tillsammans.

Michael och Brian Laudrup
Nämn bröderna Laudrup när du befinner dig i vårt kära grannland Danmark och du kan förvänta dig bjudas på öl från höger och vänster. Titlar har de båda mängder av, men en som sticker ut lite extra är Brians EM-guld som han vann 1992 när mästerskapet gick av stapeln i Sverige.
 
Bobby och Jack Charlton
Det är knappt så jag känner mig värdig att skriva om de legendariska bröderna, som än i dag anses vara några av Englands största fotbollsspelare genom tiderna. Bara en sådan sak som att de båda var med och vann landets enda titel (VM 1966) säger en hel del om deras minst sagt höga status på de brittiska öarna.

*  *  *

Finns det något framgångsrikt brödrapar du kommer att tänka på men som inte är med på listan? Tveka då inte att skriva i kommentarsfältet här nedanför.

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2020-03-25 17:41:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans