Lagbanner
LISTA: Välkända tränare utan uppdrag

LISTA: Välkända tränare utan uppdrag

Har du koll på vilka tränare som just nu går arbetslösa? Vi har nu tagit fram en lista över några av de mest välkända tränarna som står utan uppdrag.

När det börjar kärva sig för ett fotbollslag är det nio av tio gånger tränaren som pekas ut som syndabocken. Under den pågående säsongen har vi fått bevittna flertalet klubbar sparka sina tränare i hopp om att få ordning på torpet – och i vissa fall har det lyckats.
 
Det finns dock genom årens gång många exempel på tränare som blivit avskedade utan att det fått en positiv effekt på laget. Ett tydligt bevis på att det inte alltid är på tränarbänken det stora problemet finns.
 
Undertecknad har nu tagit fram en lista på några av de mest välkända tränarna som för tillfället står utan arbete. Några av dem lär inom en väldigt snar framtid ha funnit en ny klubb medan andra nog får vänta en tid – eller kanske till och med för evigt.
 
Mauricio Pochettino – senast i Tottenham
Argentinaren är en av de tränare som troligtvis inte lär behöva vänta särskilt länge innan han funnit sig ett nytt uppdrag. Under sin tid i Tottenham var han länge omåttligt populär och ansågs vara en av världens bästa tränare. Chocken var stor hos många när den engelska huvudstadsklubben i höstas meddelade att man avskedat honom, och genast började han kopplas samman med ett flertal föreningar. Senast i sommar väntas han ha presenterats av en ny klubb.
 
Ernesto Valverde – senast i Barcelona
Åsikterna var minst sagt olikartade gällande den 55-årige tränaren då han huserade i Barcelona. Trots att klubben toppade La Liga och han hade ett fint facit valde ledningen tidigare i veckan att göra sig av med honom. Främst ska det ha berott på ett missnöje från spelarna som menade på att utvecklingen gick bakåt under hans ledning.
 
Massimiliano Allegri – senast i Juventus
Fem ligatitlar i följd och ett gäng cuptitlar. Allegri var oerhört framgångsrik i Juventus men fick ändå lämna sitt uppdrag inför den här säsongen. Ryktena om honom har sedan dess varit många och just nu verkar det främst vara Manchester United och AC Milan som slåss om hans signatur från och med nästa säsong.
 
Niko Kovac – senast i Bayern München
Det gick nog lite väl snabbt för kroaten, som efter ett par lyckosamma säsonger hos Eintracht Frankfurt blev erbjuden att ta över som tränare för självaste Bayern München. Naturligtvis har man full förståelse för att han inte kunde avböja, men med facit i hand hade det nog varit det bästa för honom. I höstas tappade han nämligen kontrollen över omklädningsrummet och den enda utvägen var att gå skilda vägar. Spekuleras kunna ta över sin gamla klubb Hertha Berlin i sommar.
 
Unai Emery – senast i Arsenal
Att efterträda självaste Arsène Wenger skulle visa sig vara allt annat än en dans på rosor. En femteplats i ligan samt final i Europa League imponerade inte på supportrarna under hans debutsäsong och det var många som ville se Arsenal skifta tränare redan i somras. Spanjoren fick dock fortsatt förtroende fram till i slutet av november i fjol då han slutligen fick lämna sin post. En återkomst till Spanien känns som ett högst troligt scenario.
 
Luciano Spalletti – senast i Inter
Den elegante italienaren anses vara en av Romas främsta tränare genom tiderna. Hos Inter kommer han aldrig få samma höga status då klubben efter två år valde att sparka honom då han inte lyckats vara med och strida om Scudetton. Enligt uppgifter har intresset för 60-åringens tjänster ändå varit stora, men han säger sig vilja avvakta till sommaren innan han hoppar på ett nytt uppdrag.
 
Marco Silva – senast i Everton
Portugisen fick aldrig den effekten på Everton som alla i och runt omkring föreningen hade hoppats på och efter den usla hösten kändes det som en självklarhet att han skulle få gå. Förmodligen står han just nu inte särskilt högt i kurs.
 
Laurent Blanc – senast i Paris Saint-Germain
Snart har det passerat fyra år sedan Blanc avslutade sin tjänst i PSG och sedan dess har han inte tränat någon annan klubb. Inom kort kan han dock funnit sig ett nytt jobb då han uppges föra intensiva samtal både med Monaco och Bordeaux.
 
Sam Allardyce – senast i Everton
Fast än att han varit tränare sedan över 25 år tillbaka har den gode Allardyce inte en endaste titel på sin meritlista. Sin största uppmärksamhet fick han i stället hösten 2016 då han sparkades från sin post som engelsk förbundskapten efter att ha blivit filmad med en dold kamera under ett falskt möte uppdiktat av brittisk media. Därefter har han tränat både Crystal Palace och Everton, men sedan snart två år tillbaka står han utan uppdrag.
 
Roberto Di Matteo – senast i Aston Villa
Det var lite som en saga när italienaren fick ta över rodret i Chelsea och ledde klubben till en Champions League-titel. Av allt att döma kommer det också förbli hans största ögonblick som tränare då han därefter inte lyckats nå några framgångar. Senast han tränade en klubb var för fyra år sedan då han huserade i Aston Villa – men det blev en väldigt kort och dyster sejour.
 
... och så ytterligare tio tränare:
Vincenzo Montella – senast i Fiorentina
Marco Giampaolo – senast i AC Milan
Manuel Pellegrini – senast i West Ham
Mark Hughes – senast i Southampton
Marcelino – senast i Valencia
Heiko Herrlich – senast i Bayer Leverkusen
Bruno Labbadia – senast i Wolfsburg
Leonardo Jardim – senast i Monaco
Luiz Felipe Scolari – senast i Palmeiras
Mark van Bommel – senast i PSV Eindhoven

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2020-01-17 07:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans