Lagbanner
LISTA: Välkända tränare utan uppdrag

LISTA: Välkända tränare utan uppdrag

Här är tio välbekanta tränare som för tillfället står utan något uppdrag.

Vinterns övergångsfönster är stängt sedan en vecka tillbaka och det är åter fullt fokus på fotbollen som gäller där vi sakta men säkert närmar oss slutskedet av säsongerna.

Vi har redan fått se ett flertal klubbar som valt att agera efter att deras säsong inte gått som planerat genom att sparka tränaren och plocka in en ny i hopp om att det ska lösa alla problem. Med största sannolikhet kommer vi få se än fler tränare tvingas lämna sitt uppdrag då de inte lyckats leva upp till föreningens förväntningar.

I så fall kommer de göra sällskap med en redan stor skara tränare som går arbetslösa. Här nedan har undertecknad valt ut och listat tio av de största namnen som för tillfället står utan uppdrag.

Joachim Löw – senast som förbundskapten för Tyskland
Efter inte mindre än femton år på posten valde Joachim Löw självmant att lämna efter den gångna sommarens EM-slutspel. Kritiken gentemot honom hade dock under de senaste åren växt sig allt större. Inte minst efter det katastrofala världsmästerskapet i Ryssland där ett på förhand favorittippat ”Die Mannschaft” slutade sist i sin grupp. 62-åringen kommer dock alltid bli ihågkommen och hyllad för VM-guldet 2014 och är fortfarande ett respekterat namn i fotbollsvärlden. Löw har själv tidigare sagt sig vara villig att ta över ett klubblag och har nyligen kopplats samman med Fenerbahce.

Ole Gunnar Solskjaer – senast i Manchester United
Klubbikonen tog i egenskap av interimtränare över ett Manchester United i spillror medan klubben skulle börja leta efter en långsiktig lösning, men gjorde det så pass bra att han fick ta över som permanent tränare. Men det skulle med tiden visa sig vara en allt annat än tacksam uppgift då hyllningarna förbyttes mot hat och hån fram till det att han i höstas slutligen hoppade av efter lite mer än två och ett halvt år. Det återstår att se vad som händer med norrmannen framöver, men troligtvis kommer han med tiden ge sig i kast med ett nytt uppdrag då han innan sejouren i United nådde stora framgångar i hemlandet.

Nuno Espírito Santo – senast i Tottenham
En annan tränare som fick lämna en engelsk storklubb i höstas var Nuno Espírito Santo, som fick sparken efter bara fyra månader i Tottenham. Portugisen hade gjort ett strålande jobb under sina år i Wolverhampton och nu var tanken att han skulle försöka leda Spurs mot de stora titlarna. I stället slutade det alltså med att han fick foten, och man kan diskutera om han verkligen fick en ärlig chans att bevisa sig. Men fotbollen han låg bakom ansågs vara direkt frånstötande och efter den femte förlusten på de tio inledande matcherna hade styrelsen fått nog. Everton uppgavs visa intresse för honom, men anställde i stället som bekant Frank Lampard.

Rafael Benitez – senast i Everton
Återkomsten till de brittiska öarna och staden Liverpool blev inte helt som Benitez hade tänkt sig. Den här gången var det Everton som han skulle bossa över, och på förhand var det många som trodde att spanjoren hade vad som krävdes för att ta klubben till nästa nivå. Men redan efter ett halvår fick han gå, och det var inte en dag för tidigt enligt majoriteten av supportrarna då Everton gått från att inleda säsongen som ett topplag för att sedan likt en sten sjunka mot botten. Trots det stora misslyckandet lär Benitez snart få nya erbjudanden att ta ställning och behöver förmodligen inte misströsta särskilt länge.

Ronald Koeman – senast i Barcelona
Som spelare spenderade holländaren flera säsonger i Barcelona och det var även där han tog sina första steg som tränare då han var assistent till Louis van Gaal. Efter det hann han med tio stationer innan han sommaren 2020 återvände till den katalanska storklubben. Fansen var inte helt övertygade om att Koeman var rätt man för jobbet och missnöjet växte sig allt större. Inte blev saker och ting bättre av att han visade upp en arrogant attityd och strax innan allhelgonahelgen stod det klart att han blivit entledigad från sin tjänst. Härnäst kan det mycket väl bli så att han tar över PSV Eindhoven tillsammans med den tidigare målsprutan Ruud van Nistelrooy då klubben söker efter en ny tränare till nästa säsong.

André Villas-Boas – senast i Marseille
Portugisen spåddes bli ett av tränarvärldens hetaste namn efter en magnifik säsong med Porto. Därefter bar det av till Chelsea, men fick där inte ens fullfölja en hel säsong. Dock blev han kvar på de brittiska öarna då Tottenham anställde honom med hopp om att i framtiden kunna knäppa stadsrivalen på näsan. Men inte heller där skulle det fungera och efter England har det blivit uppdrag i Ryssland, Kina och nu senast Frankrike då han fram till för på dagen nästan exakt ett år sedan ledde Marseille. 44-åringen har inte direkt saknat anbud, men uppges vilja testa på rollen som förbundskapten och inväntar därmed att något intressant landslag ska höra av sig.

Andrea Pirlo – senast i Juventus
Som spelare fick Pirlo oftast höra att han var ett geni och nog alltid hade han en beundransvärd och framgångsrik karriär. Den fagre italienaren har nu sadlat om till tränare och satt under fjolårssäsongen på Juventus tränarbänk, som efter att ha bärgat nio raka ligatitlar gick för sin tionde. Den imponerande sviten skulle dock mot alla odds nå sitt slut då Pirlo – trots ett fint poängsnitt – ledde sitt lag till en blygsam fjärdeplats. Styrelsen kunde inget annat än att arbetsbefria 42-åringen, som ännu inte hoppat på något nytt uppdrag.

Lucien Favre – senast i Dortmund
För bara några dagar sedan gick Favre ut med att han känner sig redo för att börja arbeta igen efter att ha stått utan jobb sedan december 2020 då han fick sparken från Dortmund. Schweizaren ska ha varit aktuell både för Crystal Palace och Everton, men verkar inte vara särskilt sugen på England och det har i stället talats om att både tyska och franska klubbar visat intresse. Det känns inte alls omöjligt att vi får se honom tillbaka i hetluften innan det här spelåret är till ända.

Frank de Boer – senast som förbundskapten för Nederländerna
Sedan holländaren lämnade Ajax för snart sex år sedan är det inte mycket som gått hans väg. Först mardrömssejouren i Inter som tog slut efter inte ens tre månader, för att sedan få gå från Crystal Palace efter bara fem (!) matcher vid rodret. Därefter har han varit en vända i USA där han ledde Atlanta utan framgång för att sedan ta över det holländska landslaget. Inte helt oväntat gick även det åt pipsvängen och det känns som att han mycket väl kan ha gjort sitt på den absoluta toppen.

Niko Kovac – senast i Monaco
Kroaten tog över ett Eintracht Frankfurt som befann sig i fritt fall och lyckades med en hårsmån rädda klubben kvar i Bundesliga. Efter det lyckades han på kort tid svetsa samman ett slagkraftigt lag som stod för en ordentlig knall när man besegrade Bayern München i finalen av den tyska cupen. Det var också just Bayern München som han gick till efter cuptriumfen och ledde även dem till en cuptitel samt den sedvanliga ligatiteln. Men under sitt andra år började det gnissla rejält och de tyska rekordmästarna beslöt sig för att det var bäst att gå skilda vägar åt. Nu senast har han varit ett och ett halvt år i Monaco, men fick på nyårsdagen officiellt sparken. Det mesta talar för att han väljer att återvända till Tyskland där Hertha Berlin ligger närmast till hands.

... och så ytterligare tio namn:
Claudio Ranieri – senast i Watford
Sam Allardyce – senast i West Bromwich
Luiz Felipe Scolari – senast i Gremio
Gennaro Gattuso – senast i Napoli
Jesse Marsch – senast i Leipzig
Mark van Bommel – senast i Wolfsburg
Rudi Garcia – senast i Lyon
Paulo Fonseca – senast i Roma
Cesare Prandelli – senast i Fiorentina
Erik Hamrén – senast som förbundskapten för Island

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2022-02-07 11:30:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans