Lagbanner
LISTA: Vilka lag i toppligorna fyller sina arenor?

LISTA: Vilka lag i toppligorna fyller sina arenor?

Vilken klubb är den enda som alltid har fullsatt på sina matcher och vilken är sämst på att locka publik? Det tar vi reda på i den här artikeln där vi ser efter hur pass bra lagen i de fem europeiska toppligorna är på att fylla sina arenor.

Med jämna mellanrum skrivs det om vilka fotbollsklubbar som har högst publiksnitt på sina matcher och Borussia Dortmund har länge haft för vana att sitta på tronen. Överlag är det också lagen i Bundesliga som lockar mest publik.
 
Den här artikeln ska dock inte fokusera på antalet åskådare klubbarna i de fem största europeiska ligorna lockar till sig. I stället ska vi se efter hur många procent av arenakapaciteten de i snitt lyckats fylla under det nuvarande spelåret. Jag vågar lova att det kommer bjudas på en och annan överraskning. 

Premier League
Nej, det är varken Liverpool, Arsenal eller Manchester United som toppar listan. West Ham är den klubb i Premier League som oftast fyller sin arena då man i snitt säljer 99,9 procent av sina biljetter på London Stadium. Leicester, Arsenal och Chelsea ligger hack i häl med 99,3 procent och därefter hittar vi Norwich och Brighton med 99,2 respektive 99,1 procent. Southampton innehar jumboplatsen med 91,6 procent – men generellt får man säga att det är välfyllda arenor i Premier League.
 
Topp fem och jumbo:
West Ham 99,9 %
Leicester 99,3 %
Arsenal 99,3 %
Chelsea 99,3 %
Norwich 99,2 %
–––––
Southampton 91,6%
 
Hela listan finns att tillgå här


Serie A
Den italienska högstaligan är den av de fem serierna med näst lägst snitt när det kommer till att fylla sina arenor. Juventus är med minsta möjliga marginal etta då man överlag säljer ut 95,6 procent av Allianz Stadium. Stark tvåa är överraskande nog Cagliari med 95,5, men de har också den näst minsta arenan i Serie A. Hellas Verona är klar jumbo, men varken Lazio eller Roma är mycket bättre då de har knappt över 50 procent. Även Napoli tillhör bottenskiktet med sina 57,4 procent.
 
Topp fem och jumbo:
Juventus 95,6 %
Cagliari 95,5 %
Udinese 87,2 %
Inter 86,7 %
SPAL 80,9 %
–––––
Hellas Verona 46,2 %
 
Hela listan finns att tillgå här


La Liga
Du kommer aldrig kunna gissa vilken klubb som förfogar över förstaplatsen i Spanien. Granada är nämligen det lag som fyller sin arena bäst då man i snitt har 84,5 procent. Atlético Madrid, Sevilla, Valencia och Real Madrid är alla med i toppen. Det är däremot inte Barcelona, som bara fyller 74,1 procent av Camp Nou när det vankas ligaspel. Sist på listan är deras stadsrival Espanyol med 58,1 procent.
 
Topp fem och jumbo:
Granada 84,5 %
Atlético Madrid 83,7 %
Sevilla 83,3 %
Valencia 83 %
Osasuna 82,9 %
–––––
Espanyol 58,1 %
 
Hela listan finns att tillgå här


Bundesliga
Bayern München är den enda klubb i samtliga fem ligor som alltid har fullsatt på sina ligamatcher. Borussia Dortmund, Freiburg, Köln och Union Berlin är alla uppe på 99 procent och faktum är att samtliga klubbar förutom fem i snitt fyller minst 91 procent av sina arenor. Vem är då tvärsist kan man undra? Det är Hertha Berlin, som har ynka 66 procent. Ett tydligt bevis på att Olympiastadion är ett par storlekar för stor för den blåvita huvudstadsklubben.
 
Topp fem och jumbo:
Bayern München 100 %
Borussia Dortmund 99,8 %
Freiburg 99,7 %
Köln 99,4 %
Union Berlin 99,4 %
–––––
Hertha Berlin 66 %
 
Hela listan finns att tillgå här


Ligue 1
Tråkigt men sant är det Paris Saint-Germain som är herre på täppan i Frankrike då man i snitt fyller ut 95,6 procent av Parc des Princes. Därefter hittar vi Brest och Amiens på andra- och tredjeplats. Lyon är nummer sex med 81,4 procent och först på plats åtta finner vi Marseille med sina 78,4 procent. AS Monaco har enorma bekymmer att locka publik till sina matcher då man har den minst sagt blygsamma siffran 35,9 – vilket är den sämsta av alla klubbar i de fem största ligorna.
 
Topp fem och jumbo:
Paris Saint-Germain 95,6 %
Stade Brest 90,9 %
SC Amiens 90,5 %
Stade Rennes 87 %
Strasbourg 85,8 %
–––––
AS Monaco 35,9 %
 
Hela listan finns att tillgå här
 
*  *  *
 
Summa summarum är det alltså Bayern München som är bäst på att fylla sin arena medan Monaco är överlägset sämst. Däremellan är det högt och lågt där vi som tidigare nämnt finner en hel del överraskningar.

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2020-04-02 11:15:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans