Lagbanner
"När bortaplan blev hemma"
Nelson Semedo är lagkapten i Vitoria.

"När bortaplan blev hemma"

I nedre halvan av tabellen stod viktiga poäng på spel. Och när Vitória Setúbal bortabesegrade Belenenses SAD kändes det som att fansen var tungan på vågen. Bortaplan blev på något sätt hemmaplan.

LISSABON (SVENSKAFANS.COM)
Efter fredagskvällens derby mellan Sporting och Benfica var det under lördagskvällen dags att ta tempen på ett annat lag från samma stad och som också spelar i den portugisiska högstaligan Primeira Liga.
 
Belenenses SAD är dock sedan 2018 numera frånskilt och splittrat från CF Os Belenenses vilket gör det hela både komplicerat och intressant.

Det hela göra också att Belenenses SAD har svårt att locka publik. För den här kvällen skrevs publiksiffran till uppskattningsvis 1000 personer. Värt att nämna är även att CF Os Belenenses startat om med ett lag i landets lägsta division.
 
Men fokus på förstaligalaget Belenenses SAD. Ett lag som numera håller till på Estadio Nacional. Portugals nationalarena som slog upp portarna redan 1944 och har plats för omkring 40 000 åskådare.
 
Det hela verkar vara en komplicerad historia. Och komplicerad är även Belenenses SAD:s tabellposition. Efter förlust 0-1 hemma mot Vitória Setúbal är laget fortsatt precis över nedflyttningsstrecket på 16:e plats i tabellen.
 
För gästernas Guedes gjorde skillnad när han vackert med pannan satte matchens enda mål i den 39:e minuten. Men han var inte ensam om att göra skillnad. Belenenses SAD var faktiskt långa stunder spelförande – men känslan var att bortafansen gav sitt lag den energi som behövdes för att hålla undan till seger och ett hopp upp till 8:e plats i tabellen.
 
För störst stöd på nationalarenan den här kvällen hade Vitória. Det var inte helt lätt att avgöra till antalet. Men vad som var enklare att avgöra var vilka som hördes mest och bäst. 
 
Och det var fina scener när slutsignalen ljöd. Vitória-spelare och supportrar firade tillsammans. Det gick att ta på spelarnas tacksamhet för stödet när bortaplan den här gången på något sätt ändå blev hemmaplan. 

Anton Edman2020-01-19 15:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans