Lagbanner
Robert Linde om sitt supporterskap till PSV Eindhoven

Robert Linde om sitt supporterskap till PSV Eindhoven

Vi låter skribenter och supportrar komma till tals där de får berätta om hur deras relation till favoritlaget ser ut och historien bakom den uppstådda kärleken.

PSV Eindhoven är en av de största fotbollsföreningarna i Nederländerna och är ständigt med och utmanar om titlar. Robert Linde har sedan barnsben följd klubben och berättar om hur det kommer sig att han blev en supporter och hur hans relation till laget ser ut.
 
Har du som läser lust att dela med dig av hur du blev supporter till ditt favoritlag och hur den relationen ser ut? Tveka då inte att skicka ett mejl till mig för att anmäla ditt intresse på filip.wollin@svenskafans.com
 
*  *  *
 
Hur, när och varför började du följa och supporta PSV Eindhoven?

- Mitt minne här är inte hundra, men jag tror att det var någon gång runt millennieskiftet. Jag var bara en liten grabb som hade börjat älska fotboll fullkomligt och från EM 2000 var jag ju kär i holländsk fotboll. Min far var sportjournalist och hade varit på tjänsteresa i Nederländerna och då bland annat besökt Eindhoven och Philips Stadion. Så han kom hem och berättade om det för mig och gav mig bland annat en bok om PSV. Så jag grottade ner mig i det och blev väldigt förtjust i maskoten Phoxy och Phillip Cocu. 
 
Har du något specifikt minne under din tid som supporter du håller kärt? 
- Hmm... Svårt, men minns framförallt våren 2005 när PSV var ett unket jävla bortamål ifrån en Champions League-final. Man hade förlorat med 0–2 i Milano och det tycktes kört. Vem skulle kunna rå på ett Milan med Nesta, Maldini, Seedorf, Pirlo, Kaká, Shevchenko med flera. De var favoriter att vinna hela turneringen. PSV var en outsider, och hade en 2–0-ledning och förlängningsläge hemma på stadion. Så nickade Ambrosini in 2–1 i 90:e och det var över, trots att Cocu direkt efter faktiskt gjorde 3–1. Men det krävdes ju då ytterligare ett så... Tungt då så klart, men ändå ett väldigt kärt minne. Vi har aldrig varit så bra som vi var då.
 
Vilka är de största för- respektive nackdelarna med att följa klubben?
- En stor fördel för mig är att jag alltid kan känna sådan stolthet över PSV och att heja på dem. En respekterad och fin klubb i fotbollen som ingen direkt har något ont om. Jag gillar också att det är lite udda att heja på dem i Sverige, holländsk fotboll överlag är ju litet i Sverige, vilket har både för- och nackdelar. Att vi har en fin akademi och får fram stora talanger och satsar ungt är en annan fördel. Att vi haft många fina svenskar i laget är en annan fördel för mig som svensk. 
 
- Största nackdelen nu är att PSV just nu är i en djup svacka och gjort sin sämsta säsong på länge. Samt att Eredivisie är så pass lågt ansedd i fotbollsvärlden nu, inget vidare intresse. 
 
Har du någon favoritspelare i dagens lag?
- Afellay var en stor favorit för mig tidigare när han slog igenom stort i PSV och värvades av Barcelona. Han kom tillbaka hem inför denna säsong vilket gjorde mig skitglad. Dessvärre var han skadad nästan hela säsongen och tyvärr ganska dålig när han väl spelade. Bergwijn var favoriten innan han i januari gick till Tottenham. Gillar nog Rosario och Ihattaren mest nu, underbara holländska talanger som kommer spela i landslaget många år framöver. 
 
Och genom tiderna, vilken spelare har betytt mest för dig personligen?
- Det finns många jag håller kärt. Mest har nog ändå Philip Cocu betytt. Han var med under tiden jag började följa PSV och när de var som bäst, första delen av århundradet. Sedan tog han ju hem ligan som tränare också för några år sedan. 
 
Hur brukar du följa matcherna och hur ofta är du själv på plats?
- Har tyvärr inte varit på plats än. Hade tänkt det i höstas när jag var i landet, men då hade PSV tyvärr typ fyra raka bortamatcher. När de väl sänds på ViaPlay kollar jag självklart där, men det har varit typ max två gånger i månaden. Så jag fulstreamar och följer via Twitter.
 
Hur mycket skulle du säga ditt supporterskap påverkar dig i vardagen?
- Blir inte särskilt påverkad i min vardag över mina supporterskap överlag. Blir väl lite mer nedstämd under matchdagen om vi förlorar och lite gladare om vi vinner. Nu lite mer uttråkad och nedstämd då jag aldrig får se dem spela längre. Typ två månader sedan laget var aktivt och nu får man vänta till typ augusti till nästa gång. 
 
Anser du att ditt supporterskap ändrat sig med åren?
- Jag var mer aktiv och blev mer påverkad av och kring laget omkring 2000 till 2010. På grund av att jag var yngre och generellt mer fotbollsintresserad. Samt att vi var bättre då och hade svenskar i laget. När jag sedan varit mer aktiv på SvenskaFans har jag också varit mer aktiv i laget, så det har gått mycket upp och ner och förändrats. 
 
Finns det något eller några lag du direkt ogillar?
- Kan ogilla Feyenoord och Ajax många gånger under en säsong och allt som oftast. Men finns ändå också mycket jag som fotbollsälskare och svensk gillar med de lagen. 
 
Slutligen, har du någon personlig dröm eller målsättning du hoppas få förverkliga i egenskap av supporter?
- Gällande PSV vill jag besöka Philips Stadion och se någon match live. Att som supporter få träffa någon inom PSV vore ju så klart också en stor dröm.

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2020-05-16 10:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans