Lagbanner
Roony Bardghji: ”Man ska inte vara rädd att testa nya grejer”
Roony Bardghji i FC Köpenhamn.

Roony Bardghji: ”Man ska inte vara rädd att testa nya grejer”

Intervju med FC Köpenhamn svenska supertalang, Roony Bardghji efter den kyliga panenka-straffen som tog klubben vidare i Champions League-kvalet. Han berättar om livet i den danska mästarklubben, om likheterna med Aleksandre Pato och att han känner sig redo för A-landslaget.

Roony Bardghji kommer precis från söndagens avslutande träning. En lugn träning med fokus på återhämtning och en del taktik efter en vecka som får ses som lyckad för 17-åringen. Efter att ha spelat 0-0 hemma på Parken, reste FC Köpenhamn ned till Prag, där man skulle göra upp om en playoff-plats till Champions League gruppspelet. 

1-1 efter ordinarie tid blev 3-3 efter förlängning och alla tre FCK:s mål gjorda av svenskar (Jordan Larsson och Viktor Claesson). Straffläggning stod på tur och Bardghji fick chansen att slå den avgörande straffen.
– Jag var inte så nervös, jag var extremt glad framförallt att de missade straffen innan mig och att jag visste att jag kunde avgöra, så jag var extremt glad. Jag gillar de här situationerna, säger Roony och skrattar.

Han fortsätter:
– Jag tänkte också att jag ska chippa den här, avsluta på ett bra sätt och också skapa minnen i livet. Man ska inte vara rädd att testa nya grejer.


Roony Bardghjii FC Köpenhamn.

Chockerande
Straffen han slår svävar retsamt in i mitten av målet medan Sparta Prags målvakt kastar sig mot stolpen. En minst sagt kylig straff i ett avgörande läge visar inga tecken på nervositet hos Köpenhamns supertalang. Reaktionerna på straffen spred sig på sociala medier i både Danmark och Sverige där Bardghji hyllas. Även familjen som följde matchen var stolta.
– Jag ska inte säga chockad, för de vet ju också att jag gillar det här och att jag kan göra sådana här grejer i sådana stora matcher. Men de var faktiskt lite chockerade att jag ändå vågade göra det, i ett sånt läge, säger Roony.

För anfallaren har utvecklingen varit spikrak sedan han anslöt till FC Köpenhamn för snart fyra år sedan. Han har redan hunnit med spel i Champions League mot tyska storklubben Dortmund, ligatitlar och cuptitlar i Danmark och även spel och mål i det svenska U21 landslaget. Detta innan han har hunnit fylla 18 år. 

Hur hanterar man sådan succé i så tidig ålder? Med dagens marknad där agenter och sociala medier höjer spelare till skyarna för att kunna krama ur pengar ur dom likt färskvaror som snart går ut ur datum. Hur behåller man fötterna på jorden? 
– Jag har fått just den frågan mycket. Det är ganska svårt att svara på. Jag tror att det är mycket från person till person. Jag tror att det är viktigt att man håller hjärnan nere på jorden. Fotbollskarriären är ganska lång, förhoppningsvis. Bara för att det går bra nu betyder inte att det går bra hela fotbollslivet, säger Bardghji eftertänksamt.

Att vara i ropet
I en intervju från The Players Tribune, där före detta Golden Boy-vinnaren (priset för bästa unga manliga spelare i Europa) Alexandre Pato är med, pratar han mycket om trycket utifrån som ung spelare. Pato spåddes en lysande framtid men nådde aldrig upp till den potential han hade. Han nämner hur han älskade uppmärksamheten och att ”vara i ropet”. Media skrev hur han skulle bli nästa stora spelare och vinna utmärkelser. I intervjun berättar han att även fast han älskade det, så var det när han började tänka för mycket på vad andra skrev och tyckte, som det började gå utför. 

I intervjun säger Pato följande:

”Även om jag fortfarande arbetade hårt tog min fantasi mig till alla möjliga platser. I mitt huvud höll jag redan Ballon d'Or. Du kan inte hjälpa det. Det är väldigt svårt att inte bli påverkad.”

I parallellen till Roony så pratas det mycket om den höga nivån han håller i sin unga ålder. I Sverige, men även internationellt i media. Bland annat nämns han på GOALs topp 50 lista över de största talangerna i världen 2023. Roony Bardghji väljer istället på att fokusera på det han alltid fokuserat på. Att spela fotboll. 
– Man måste vara i nuet. Jag tror bara inte att man ska tänka så mycket på vad andra tycker och skriver om dig. Jag tror bara att han (Pato) gjorde fel att han läste för mycket om vad de skrev och tänkte för mycket på det. Man ska bara vara lugn, träna och hålla huvudet nere, säger han.


Roony Bardghji i U21 landslaget.

Att sväva iväg
Trots utvecklingen och framgången på planen senaste tiden är han inte orolig att sväva iväg. Så länge han fortsätter att fokusera på det han kan påverka.
– Jag är en kille som älskar fotboll och älskar att utvecklas. Jag älskar att träna. Jag tror det är det viktigaste, annars kan man inte spela på den här nivån. 

Sedan 2020 har Roony spelat sin fotboll i FC Köpenhamn och är nöjd med speltiden  och utvecklingen hittills. Succen innebär givetvis intresse från andra lag även om det inte är något han fokuserar på. Det förtroendet han får nu är något han tror är viktigt för att fortsätta i samma kurva. 
– Alltså, jag spelar nu. Det är det man vill. Det är det alla fotbollsspelare vill. Så nu är jag glad att jag spelar fotboll och försöker göra mitt bästa och se vad som händer. Men jag tänker ingenting på att jag ska gå in i någon annan klubb eller om jag ska byta eller stanna. Jag tänker ingenting på det där, säger han bestämt. 

Bland de som uppmärksammat Roonys fina insatser i FC Köpenhamn finns givetvis den svenska landslagsledningen. I fjol, för drygt ett år sedan, debuterade han som 16-åring i det svenska U21-landslaget. Detta som den yngsta spelare någonsin när han slog Alexander Isak. Tidigare i år blev han även yngsta målskytt i samma landslag när han byttes in i matchen mot Skottland och stod för målet som innebar 3-1 (17 år och 128 dagar gammal). 

Längtar efter större uppgifter
De färska minnena till trots längtar han redan efter större uppgifter, även om samtalet från Janne Andersson fortfarande inte kommit.
– Det var fantastiskt, första gången man blev kallad till U21-landslaget. Det är stort. Men jag känner mig redo att kunna spela i A-laget om jag ska vara ärlig. Jag väntar på det och som jag säger, jag gör mitt bästa i varje match. Jag försöker visa att jag klarar av det, säger han och fortsätter:
– Det är det jag arbetar för nu. Det är där jag vill komma med, i A-landslaget.

Playoff till Champions League
På tisdagen den 22 augusti spelar FC Köpenhamn den första av två playoff-matcher mot de regerande polska ligamästarna, Raków Czestochowa. Med goda minnen i bagaget reser Roony, de svenska lagkamraterna och laget ned för att försöka få med sig ett bra resultat på bortaplan. En match som kommer spelas utan bortasupportrar då de danska lagets straffats efter användande av pyroteknik från publiken. En tråkig nyhet menar Roony som höjer deras betydelse på läktaren.
– Varje match de har varit på plats har varit helt fantastiskt. Även om vi har spelat bortamatcher på stora arenor och mött lag med bra fans. Man hör dem nästan mer än hemmafansen, berättar han nöjt.

Han ser istället fram emot att ha dem på plats när returen ska spelas hemma på Parken.
– Det är otroligt tråkigt att de inte är med. Men de har också sagt att de alltid är bakom oss. De stöttar oss ändå hemifrån. Så det är ändå kul att ha det i tanken, att de är hemma och de kollar och supportrar oss. Men vi avslutar det där hemma på Parken. Där får de vara på plats istället. Då är det upp till oss att ha med ett bra resultat hem, säger Roony innan vi avslutar intervjun.

TV: Roony målskytt mot Vejle tidigare i år

Mattias Eckerman@Eckermanmattias2023-08-21 08:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans