Lagbanner
Så har det gått för spelarna som lämnade Allsvenskan i somras – #2

Så har det gått för spelarna som lämnade Allsvenskan i somras – #2

I den andra och tillika avslutade delen tar vi oss en titt på hur det har gått för sju av spelarna som i somras lämnade Allsvenskan för spel utomlands.

Under gårdagen publicerade undertecknad den första delen av två där han granskade åtta av spelarna som i somras valde att lämna Allsvenskan för att fortsätta karriären utomlands med hopp om att göra sig ett namn även utanför Sveriges gränser.
 
I dag har det blivit dags för den andra och tillika avslutande delen där ytterligare sju spelare hamnat under luppen – och precis som i den första delen är det med väldigt varierande resultat för de olika lycksökarna.


Benjamin Nygren – från IFK Göteborg till KRC Genk
 
Det var med dunder och brak som Nygren under den nyss avslutade säsongen fick sitt genomslag i ett IFK Göteborg som tippades gå en tung säsong till mötes. Ynglingen fick trots sin ringa ålder förtroende som startspelare och tackade för det med tre mål och lika många framspelningar på de fyra inledande matcherna.
 
Naturligtvis skapade det ett intresse från utlandet och strax innan sommarens övergångsfönster slog upp sina portar gjorde den belgiska klubben KRC Genk – som nyligen vunnit den inhemska ligan – klart med anfallaren. IFK Göteborg inkasserade över 40 miljoner kronor och kunde glädjas över att ha gjort sin överlägset största affär genom tiderna.
 
Debuten kom i den belgiska Supercupen där han fick hoppa in med drygt en halvtimme kvar när Genk besegrade KV Mechelen. Veckan därpå startade han i premiären hemma mot KV Kortrijk och stod för ett mål – vilket gjorde att han på nytt fick chansen från start i den efterkommande matchen. Där gick det inte riktigt lika bra och han byttes ut under halvtidsvilan och har sedan dess inte spelat en endaste minut bortsett från i cupen mot KSK Ronse hemmahörande i fjärdedivisionen.
 
Nygrens namn har trots den obefintliga speltiden varit i ropet under hösten. Detta då hans övergång i efterhand fick konsekvenser eftersom IFK Göteborg använt sig av en agent – vilket strider mot regelverket när det handlar om omyndiga spelare. 
 
Nyligen fick Genks tränare Felice Mazzu sparken och det återstår att se vem som tar över posten. Har Nygren turen på sin sida blir det någon som har förtroende för honom och ger honom mer speltid än vad han fått under hösten.




Carl Starfelt – från IFK Göteborg till Rubin Kazan
 
Förutom rekordförsäljningen av Nygren inkasserade IFK Göteborg även flertalet miljoner på Carl Starfelt – som lämnade för Ryssland och spel i Rubin Kazan. Detta efter endast ett och ett halvt år i Blåvitt.
 
Sedan dess har det varit knäpptyst kring mittbacken, som ännu väntar på att få göra sin debut i ligaspelet. Hittills har det bara blivit en halvlek när Rubin Kazan åkte ur cupen mot andradivisionslaget FK Khimki. Då fick Starfelt förtroendet från start – men byttes alltså ut i halvtid efter ett mindre stabilt framträdande.
 
Än finns det både tid och hopp för 24-åringen att lyckas slå sig in i startelvan. Rubin Kazan ligger pyrt till i tabellen och det är inte omöjligt att tränaren Roman Sharonov får lämna uppdraget under det annalkande vinteruppehållet.


Carlos Strandberg – från Malmö FF till Al-Hazm

Att Strandberg inte är mer än 23 år gammal är svårt att ta in när man kikar på hans digra meritlista. Inte mindre än nio klubbar har han hunnit med att representera och det är med minst sagt varierande resultat.
 
När han för lite mer än två år sedan skrev på för Malmö gjorde han det tilltänkt som en målspruta, men lyckades aldrig överträffa förväntningarna. Därför lånades han i början av april i år ut till seriekonkurrenten Örebro och där gick det desto bättre med elva fullträffar.
 
Dock fanns det en option i låneavtalet som gjorde att Malmö hade rätt att avbryta lånet om ett bud skulle inkomma på den robuste anfallaren. Det gjorde det också – från Saudiarabien. Strandberg själv var positiv till en övergång och Malmö kom överens med Al-Hazm om ett lån värt fyra miljoner kronor, där klubben har möjlighet att köpa loss spelaren för runt tio-tolv miljoner.
 
Så här långt har Strandberg fått rikligt med speltid och noterats för tre mål på sju matcher. Förutsatt att han kan tänka sig förlänga vistelsen i kungariket känns det troligt att en permanent övergång kommer bli av.


Odilon Kossounou – från Hammarby till Club Brügge
 
Så sent som i januari i år presenterade Hammarby mittbacken som deras senaste nytillskott i truppen – efter att tre år tidigare upptäckt honom på Gothia Cup. Omgående tog han plats i startelvan men lyckades inte övertyga helt och hamnade redan i den femte omgången på bänken.
 
Trots det hade ett intresse väckts hos Club Brügge och det började spekuleras i media om att den talangfulle försvararen redan var på väg bort från svensk fotboll. Det skulle visa sig stämma bra då han under sommaren presenterades av den belgiska storklubben, som köpte loss honom för 30 miljoner kronor – med klausuler inkluderade som kan få summan att stiga ytterligare – vilket är Hammarbys största försäljning någonsin.
 
Till en början fick han som bäst sitta på bänken hos sin nya klubb, men efter att ha imponerat i både UEFA Youth League och den inhemska cupen fick han hoppa in redan efter en halvtimme hemma mot Standard Liege. Sedan dess har han varit given i startelvan och så sent som i förra veckan ställdes han mot världsstjärnorna Kylian Mbappé och Mauro Icardi då hans Club Brügge och PSG drabbade samman i Champions League.
 
Som det ser ut i dagsläget verkar Kossounou nu kommit till rätta och lär fortsätta utvecklas i en rasande takt. Det är ej att förglömma att han är blott 18 år gammal.




Moestafa El Kabir – från Kalmar FF till Caykur Rizespor

Sedan han för snart tio år sedan lämnade Holland för spel med Mjällby har El Kabir kommit och gått inom den svenska fotbollen. I våras kritade han på för Kalmar FF – som var på jakt efter en anfallare – men fick det inte att stämma då han inte lyckades göra ett endaste mål.
 
Kalmar och 31-åringen kom tillsammans överens om att inte förlänga avtalet som löpte ut den första juni. Efter drygt en månad som klubblös presenterades han av den turkiska klubben Caykur Rizespor och stod för en assist i säsongspremiären.
 
Veckan därefter skulle bli desto tyngre. Inför hemmamatchen mot Sivasspor kom han först inte med matchbussen och fick ta en taxi till arenan. Där blev han inte insläppt av säkerhetsvakterna, men efter många om och men kom han till spel – i tretton minuter. Detta eftersom han bröt benet och har således sedan slutet av augusti inte kunnat spela fotboll. Snacka om att ha maximal otur.
 

Papa Diouf – från Kalmar FF till Istanbulspor

Över sju år hann det bli i Kalmar innan det på sista dagen av sommarens övergångsfönster blev dags för Diouf att tacka för sig i klubben. Istanbulspor hade köpt loss senegalesen och ett äventyr i Turkiets största stad stod för dörren.
 
Anfallaren hade inte kunnat önska sig en mycket bättre debut då han direkt hittade nätet hemma mot Giresunspor och blev stor matchhjälte. Ytterligare två mål har det blivit i ligaspelet samt två i cupen mot Tepecik Spor.
 
Fast än att resultaten varit svajiga har Diouf fått allt mer speltid och får anses ha en viktig roll i laget. 30-åringen följer fortfarande sin gamla klubb och skickade inför det avgörande kvalmötet mot IK Brage en videohälsning till sina forna lagkamrater där han önskade dem lycka till.


Filip Rogic – från Örebro SK till FK Orenburg
 
Rogic blev snabbt en favorit hos supportrarna i Örebro och har de senaste säsongerna varit en av klubbens främsta nyckelspelare. När det stod klart att han sålts till ryska FK Orenburg var det många som sörjde förlusten av honom – men unnade honom samtidigt ett utlandsäventyr.
 
26-åringen verkar ögonblickligen anpassat sig till livet i den lilla staden belägen precis sydväst om Uralbergen då han omgående knep en starttröja. Dessutom mäktade han med ett mål i sin första match hemma mot Lokomotiv Moskva och har därefter stått för två framspelningar.
 
Orenburg parkerar i mitten av tabellen och av allt att döma har mittfältarens ankomst inte direkt försämrat laget – utan tvärtom har man sett allt starkare ut. Svensken bör därmed även framför kunna förvänta sig regelbunden speltid.


» Spelarna som lämnade Allsvenskan i somras – del ett

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2019-11-14 09:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans