Sevilla vann Europa League-finalen – efter straffar

Det blev en jämn och underhållande Europa League-final mellan Sevilla och Roma i Budapest. Roma gick till halvtidsvila med ledning. Efter straffsparksläggning stod till slut Sevilla som vinnare av den europeiska cupen.

Fulla läktare, bra fart på publiken och spelarna. Europa League-finalen i Budapest hade egentligen allt man kunde kräva och önska av en europeisk cupfinal.

Redan från start var det kamp och två lag som verkligen gick för titeln. Flera skadeavbrott, gula kort och avbrott på grund av inkastad pyroteknik satte dock prägeln på matchen till en början. Spelet kom inte riktigt igång till en början, utan avbröts gång på gång.

Men efter 35 minuter tände matchen till på riktigt. Mancini hittade fram med en fin boll till Dybala som på egen hand drev bollen in i Sevillas straffområde och placerade in öppningsmålet.

Sevilla pressade dock på direkt efter Dybalas mål och var ett stolpskott från att kvittera innan halvtidsvilan. Men italienarna kunde gå till paus med en uddamålsledning.

I den andra halvleken ökade Sevilla tempot ytterligare och tryckte på nytt på för en kvittering. Fem minuter in trodde spanjorerna att de skulle få straff, men efter VAR-koll dömdes straffen bort. Ytterligare fem minuter senare fick man ändå till sin efterlängtade kvittering.

Målet kom efter viss hjälp av Romas Mancini som var sist på bollen. Något oturligt för den 27-årige försvararen från Italien.

Der var verkligen en match där domaren och VAR fick en hel del rampljus. 76 minuter in blåste domaren Anthony Taylor för straff, men efter en ny VAR-koll dömdes straffen bort. 82 minuter in kom nästa straffsituation och VAR-koll. Då för Roma, men inte heller nu hölls straffen kvar.

Trots att båda lagen hade flera farliga chanser var det inget som kunde skilja lagen åt efter ordinarie tid. Förlängning krävdes för att få fram en vinnare. Men det fortsatte att vara jämnt mellan lagen även i förlängningen. 1-1 höll sig hela vägen till straffläggning.

Straffsparksläggningen blev en inte en riktigt lika jämn tillställning. Roma missade sin andra och tredje straff, samtidigt som Sevilla satte sina tre första. Sevilla missade sin fjärde och gav lite nerv i avgörandet. Straffen fick dock tas om, efter ännu en VAR-koll. Då satte Montiel straffen och gav Sevilla klubbens sjunde Europa League-titel.

TV: Sevilla vinner Europa League – efter straffrysare i finalen