Lagbanner
SF Julkalender 2020 – #7: ”Ligatiteln skulle så klart firas ordentligt”

SF Julkalender 2020 – #7: ”Ligatiteln skulle så klart firas ordentligt”

I dagens lucka läser vi om Andreas Jalstrands minne från när han var på plats i Nederländerna och fick se favoritlaget AZ Alkmaar bärga ligatiteln.

SF JULKALENDER 2020 – TEMA: BÄTTRE TIDER

Svenska supportrar till AZ Alkmaar växer inte direkt på träd, men en av dem är Andreas Jalstrand. För elva år sedan var han på plats och fick se sitt favoritlag lyfta mästarskölden mot skyn för att efteråt mingla i VIP-avdelningen.

Ett par år senare fick han även träffa den stora idolen Stijn Schaars, som signerade hans skor på Arlanda.  



Det är omgång 31, lördagen den 18 april 2009 och det är dags för match mot Vitesse. AZ leder serien sedan omgång tolv då man besegrar Ajax hemma med 2–0. När lördagens match mot gästerna från Arnhem är färdigspelad har AZ förlorat och står kvar på sina 76 poäng. Ajax – som ska spela dagen efter mot PSV – har 64 poäng och kan om de går rent resten av matcherna som är kvar hamna på lika många poäng som AZ, förutsatt att ”de Alkmaaders” inte tar fler poäng resten av säsongen. Dock är inte Ajax, på tredje plats, ensamma om att jaga AZ, utan även Twente på andra plats med sina 65 poäng. Twente kom även de att förlora på lördagen, då mot Feyenoord med 0–1. Det var alltså nu eller aldrig för Ajax, och det i en bortamatch mot PSV som säsongen innan hade vunnit Eredivisie.

När domare Jan Wegereef blåser i pipan efter 90 spelade minuter på Philips Stadion har hemmalaget vunnit med hela 6–2, vilket innebär att varken Twente eller Ajax kan gå om AZ och för andra gången i historien är man mästare i Nederländerna.

Nästa match för AZ, de nya mästarna, blir mot inga mindre än Ajax. Inte nog med att Ajax gick miste om att teoretiskt kunna vinna ligan i omgången innan, nu ska de ta emot seriesegrarna på sin hemmaplan. Själva matchen slutar 1–1 efter att Jeremain Lens gett AZ ledningen. Kvitteringen och matchens sista mål gör Luis Suarez i slutet av matchen, ett mål som hade kunnat innebära 2–1 då den straff han sköt räddades av Didulica efter dryga timmen spelad.

AZ var alltså mästare för andra gången och då precis som säsongen 1980/1981 när de vann sin första titel, hade man spelat ett 4-4-2-system, vilket inte är vad lag från Nederländerna är kända för.



Ligatiteln skulle så klart firas ordentligt efter den sista matchen för säsongen, den hemma mot Heerenveen. Jag måste dit, var min spontana tanke, så jag började dra i de trådar jag kunde dra i och vips var jag och min fru på plats för att se AZ vinna med 3–1 över gästerna från Friesland. Jag hade inför matchen sett fram emot att få se Stijn Schaars, lagkaptenen och min favoritspelare spela, men hans röda kort mot Ajax gav två matchers avstängning visade det sig. Jammer! Dock fick jag se honom fira med sina lagkamrater på planen.

Efter matchen blev det mingel i VIP-utrymmet och jag fick bland annat tillfälle att damma av den lilla italienska jag kan genom att fråga Graziano Pellè om han mådde bra, vilket han så klart gjorde.



Även om jag inte fick tillfälle att se min idol spela i den sista matchen för säsongen så skulle jag få träffa Stijn 2011 när han med det nederländska landslaget kom till Sverige för en EM-kvalmatch. På Arlanda hade jag med mig mina specialdesignade fotbollsskor med hans namn och nummer på. Han signerade vänsterskon, den fot han och jag sparkar bollen med – vilket han gjorde och gör bättre än vad jag någonsin kommer att göra.

Andreas Jalstrand2020-12-07 08:15:00

Fler artiklar om SvenskaFans