Lagbanner
SvenskaFans-redaktionerna inför Europa League-premiären: ”Tror det går åt helvete”

SvenskaFans-redaktionerna inför Europa League-premiären: ”Tror det går åt helvete”

Det har blivit dags för Europa League att dra igång. Två svenska lag är med och ställs mot flera klassiska storlag i det nya formatet. Vi har kollat läget med några av redaktionerna som är med i turneringen inför premiären.

Hur är känslan inför premiärmatchen? 
Andreas Mitsis, Grekland-redaktionen om PAOK och Olympiakos:
”PAOK börjar sakta men säkert växa in i säsongen. Truppen är bred och tränare Razvan Lucescu har stora valmöjligheter vilket är viktigt när det nästan konstant är två matcher i veckan. Matchen mot Galatasaray är speciell av flera skäl men PAOK har de gånger dem ställts mot turkiskt motstånd tidigare lyckats slå ut sitt motstånd bägge gånger (Besiktas 20/21, Fenerbahce 10/11). Återstår att se hur det går mot Galatasaray som kommer i god fas efter derbyseger mot Fenerbahce i helgen.

Olympiakos har haft en mer problematisk start på säsongen. De regerande Conference League-mästarna har haft det lite kämpigt med att föra matcher i ligan vilket vi inte är så vana vid att se. 0-0 mot Panetolikos på Karaiskakis förra helgen följdes upp av en 2-1 förlust mot Aris i lördags.”

Johan Norén, Lazio-redaktionen:
”Känslan inför premiärmatchen hade varit bättre om inte vi i vanlig ordning blivit bortdömda men din.Kyiv i Hamburg ska inte utgöra något hot men det beror såklart lite på hur Baroni prioriterar OCH formerar.”

Ulf Nilsson, Malmö FF-redaktionen:
”Den är väl god tycker jag. Vi har ju blandat och gett lite i prestationerna, framförallt offensivt, men har hemma varit riktigt starka genomgående (Tjena Sirius.....). Dessutom är ju Rangers ett lag vi mött lite då och då genom åren och det brukar vara bra matcher - även om det framförallt varit i Skottland vi maxat prestationerna”.

William Edström, Ajax-redaktionen:
"Inte på topp efter 1-1 i senaste ligamatchen och kreativa nyckelspelaren Steven Berghuis skadad."

Birgitta Malmborg, Lyon-redaktionen:
”Jag känner mig ganska uppgiven. Efter den fantastiska avslutningen på förra säsongen, så har nu hösten, och den nya säsongen, drabbat oss med en käftsmäll. Mitt Lyon är tillbaka i samma elände, och troligtvis ännu värre, som vid starten av förra säsongen. Jag ser en massa otrevliga rykten och vet inte vad jag ska tro eller vem jag ska lita på.”

Bror Hemming, Tottenham-redaktionen:
 ”Ja, säg det... Min personliga känsla, som jag tror att jag delar med många, är att jag inte vet vad det är som väntar. Högst troligt blir jag något av en medgångssupporter, för om Spurs går långt vill jag ha matchbiljetter mot slutskedet av turneringen. Men just nu... Nä, det känns inte så hett. Det är väl mer ett tillfälle att hålla igång truppen tänker jag. Bra så, för truppen behöver vara redo för skador på starelvanspelare. Och nånstans är det en chans för en spelare som Lucas Bergvall att ta steg och komma närmare en startplats i Premier League. Jag kommer såklart på ett eller annat sätt att se varje match, men det är väl inte nån taggning på riktigt så här i inledningen i alla fall.”

Gustav Kulle, Manchester United-redaktionen:
”Ett mållöst kryss i helgen mot Crystal Palace till trots, finns det en viss känsla av uppåt trend över laget senaste veckorna. Målskyttet tycks ha börja komma igång samtidigt som vi har hållit nollan tre matcher i rad. Twente på Old Trafford känns dessutom som en alldeles lagom utmaning för oss i dagsläget. Inga knepiga Sydeuropeiska lag eller tuffa bortamatcher långt borta i Östeuropa, så det finns goda förutsättningar för en bra start på Europaspelet denna säsong.”

Niclas Ekström, Roma-redaktionen:
”Om vi bara fokuserar på det sportsliga ska det bli spännande att se hur Roma står sig mot Bilbao på hemmaplan. Laget gjorde en mycket bra match mot Udinese så förhoppningsvis kan de fortsätta på den inslagna vägen. Det ska bli intressant att se.”

Maximilian Damm, Elfsborg-redaktionen:
”Det är nervöst men samtidigt har jag en förväntan om att vi kan skrälla. Elfsborg har en riktigt fin form och kommer vara taggade till tusen. Det känns som att grabbarna i truppen inte bryr sig om vilka som står på andra sidan, utan killarna kör bara. Idag skräller vi med 1-0 mot AZ Alkmaar.”



Hur går snacket bland lagets supportrar inför årets Europa League?
Andreas Mitsis, Grekland-redaktionen om PAOK och Olympiakos:
”PAOK har varit framme vid kvartsfinal av Conference League två av de senaste tre säsongerna men hoppas nu att kunna ta sig så långt som möjligt i EL. Olympiakos supportrar har med viss befogenhet en lite mer återhållsam position just nu. Många är besvikna på att styrelsen inte backat tränare José Luis Mendilibar tillräckligt, d.v.s. med ännu starkare nyförvärv och det finns enligt många ett par hål i truppen. Det känns som att styrelsen satt stort tillit till Mendilibars kompetens efter hans fjolårssuccé.”

Johan Norén, Lazio-redaktionen:
”Lazialen tillika frekvent flyger i Laziali Svedesi podden Felix Bengtsson har lovat oss Lazio supportrar att vi vinner EL och att Taty Castellanos avgör så den tror vi stenhårt på!”

Ulf Nilsson, Malmö FF-redaktionen:
”Att vi har goda chanser. Vi vet att vi kan. Vi har gjort det förr. Samtidigt vill ju de flesta att vi lägger fokus på Allsvenskan först och främst och därefter Europa. Det är väl tveksamt om laget och staben tänker samma, men det blir vi snart vars.”

William Edström, Ajax-redaktionen:
"Inga stora förväntningar direkt, alla är medvetna om att Ajax fortfarande återhämtar sig efter krisåren och det kommer ta tid. Man vill mest att spelarna gör så gott de kan."

Birgitta Malmborg, Lyon-redaktionen:
”Just nu så finns det fans som är på väg att ge upp. Eländet verkar aldrig ta slut. Mörkret infann sig, och rullgardinen gick ner, efter senaste hemmamatchen mot Marseille.”

Bror Hemming, Tottenham-redaktionen:
”Jag vet inte riktigt, är det ens nåt snack? Det är klart att det är kul att Spurs är tillbaka i Europa-spelet, men det här är inte en tävling som nån riktigt går igång på redan nu. Men som sagt, om Spurs går bra kommer läget förändras.”

Gustav Kulle, Manchester United-redaktionen:
”Som med många andra frågor kring Manchester United i dagsläget finns det en viss polarisering. Många är positivt glada över att det blev Europaspel i år ändå, i sista stund, då FA-cuptiteln bärgades. Men det finns också en skara som känner att vi inte hör hemma i UEFA’s B-turnering och hade mått bättre av att slippa. Jag ställer mig till raden av de förstnämnda och ser fram emot lite europeiska äventyr under hösten.”

Niclas Ekström, Roma-redaktionen:
”Just nu pratas det inte så mycket Europa League eftersom det råder kaos i klubben, men inför säsongen var ett av målen att försöka vinna Europa League. Med andra ord går Roma in i turneringen med hög svansföring efter två finaler och två semifinaler i Europa de senaste fyra säsongerna.”



Maximilian Damm, Elfsborg-redaktionen:
”Det har varit en del snack om att spelare är missnöjda. Det har rapporterats att både Michael Baidoo och Timothy Noor Ouma har varit arga över en nekad flytt. Dessutom har både Johan Larsson och Arber Zeneli fått vila bänk mycket. Dock är det svårt att klaga på det då Elfsborg bara har förlorat en match sedan Oscar Hiljemark tog över laget.”

Vad tror du om era chanser i turneringen i år?
Andreas Mitsis, Grekland-redaktionen om PAOK och Olympiakos:
”Siktet från både PAOK och Olympiakos ska givetvis vara att sig till slutspel. Att komma topp åtta och gå direkt till åttondel blir svårt men det gäller att i alla fall ta plats 9-16 för att bli seedade i sextondelen eller i värsta fall placera in sig själva mellan 17-24 och bli oseedade i sextondelsfinalspelet.”

Johan Norén, Lazio-redaktionen:
”Jag tror det går åt helvete men har Felix lovat så har han, så jag ser det lika säkert som att Dybala får straff om nån fäller honom på mittplan.”

Ulf Nilsson, Malmö FF-redaktionen:
”Nja, alltså. Det har ju pratats om att vi fått en bra lottning, och det är väl så att vi visat att vi kan matcha lagen som vi nu lottats mot. Det har vi visat tidigare så vi vet att vi kan. Men är det här åtta tuffa matcher. Det kommer bli tufft, men förhoppningsvis kan vi få medvind tidigt så vi direkt får känna att motståndet inte är övermäktigt. Sen är det klart att hade vi haft Nanasi och Cornelius kvar hade chanserna varit betydligt större att göra ett riktigt jäkla avtryck i den här turneringen."



William Edström, Ajax-redaktionen:
"Tror inte det blir någon lång episk slutspelsresa direkt. Men lottningen var ändå okej så förhoppningsvis kan man ordna några hyfsade resultat i höst. Men plats 9-24 känns rimligare än 1-8 kan man ju säga."

Birgitta Malmborg, Lyon-redaktionen:
"Är för tidigt att uttala sig. Vi har ett lag i kris att räta upp först. Det beror på om Pierre Sage är den trollkarl som vi har trott, och om han får fortsätta."

Bror Hemming, Tottenham-redaktionen:
"På förhand relativt goda, men sen kommer nån match i februari som krockar en aning med nåt viktigt ligamöte och plötsligt är det respass innan det blivit riktigt roligt. Vi har sett det förr..."

Gustav Kulle, Manchester United-redaktionen:
”Relativt goda. Erik ten Hag har ju uppenbarligen visat sig vara en god cuptränare med sina tre finaler på två säsonger och Europa League känns som att det passar honom väl. Sen har vi ju den i särklass högsta spelarbudgeten och nu även en trupp som börjar se lite mer spännande ut. Så jag vågar ta på mig favoritskapet. Bubblare förstås Porto, kanske Roma, men framförallt Athletic Bilbao som nog kommer vara taggade att försöka få hemmaplansfördel när det ska spelas final senare i vår.”



Niclas Ekström, Roma-redaktionen:
"Med all respekt för Atalanta, men kan de vinna Europa League så kan såklart Roma gör det också."

Maximilian Damm, Elfsborg-redaktionen:
"Vi har fått tuffast möjliga matcher och vi borde egentligen förlora alla matcher om man kollar på det logiskt. Som tur är så är inte fotbollen logisk och vi skräller oss vidare. Jag måste bara tro på det."

Vilken match ser du mest fram emot i det inledande ligaspelet?
Andreas Mitsis, Grekland-redaktionen om PAOK och Olympiakos:
”Oj, med det nya formatet blir det så många olika men samtidigt intressanta matchups. Manchester United - PAOK och Porto - Olympiakos för att nämna två exempel.”

Johan Norén, Lazio-redaktionen:
”Det måste vara Porto hemma, generellt för att vi hatar arbetarklassens lag.”

Ulf Nilsson, Malmö FF-redaktionen:
”Nästa. Alltså hela tiden. Jag älskar Europakvällar. Nästa match är alltid den största. Det blir fyra häftiga hemmamatcher och fyra tuffa drabbningar på bortaplan. Det blir kul.”

William Edström, Ajax-redaktionen:
"Sista hemma mot Galatasaray, om man har nåt att spela för då. Sen ska det bli kul att se var bortamatchen mot Riga ens spelas, UEFA verkar inte godkänna deras lilla stadion!"

Birgitta Malmborg, Lyon-redaktionen:
”Vår inledande match mot Olympiakos. Efter det så har vi kanske en liten aning om vart vi står.”

Bror Hemming, Tottenham-redaktionen:
”Vänta nu, förväntas jag ha koll på spelschemat? Det har jag inte. Men jag vet att Spurs möter Qarabag på torsdag. Så det är väl den matchen som jag ser fram emot just nu.”

Gustav Kulle, Manchester United-redaktionen:
”Den här frågan är desto lättare. Av helt egoistiska själ så blir det garanterat en bortamatch i Porto här i nästa vecka. Jag ska åka dit med de resande Manchester United-supportrarna och få gå på Estadio do Dragao för första gången. Det ser jag verkligen fram emot – både som stad och som fotbollsmatch.”

Niclas Ekström, Roma-redaktionen:
”Bortamatchen mot Elfsborg som jag ska se på plats på Borås Arena blir en höjdpunkt.”

Maximilian Damm, Elfsborg-redaktionen:
Roma på hemmaplan. Det kommer bli en helt magisk match. Jag tror dessutom Elfsborg har chans då det är konstgräs och Roma lär inte vara jättetaggade på att åka till Borås. 

Avslutningsvis: Vad tycker du om det nya formatet?
Andreas Mitsis, Grekland-redaktionen om PAOK och Olympiakos:
”Försiktigt positiv. Det tidigare formatet har varit med så länge och är klassiskt vilket gör att du alltid är lite skeptisk inför det nya. Jag ser dock även en hel del basket så har en vana av liknande format och tror det mest handlar om en vanesak.”

Johan Norén, Lazio-redaktionen:
”Nej jag tycker det är skit! Mot all modern fotboll, 5 byten och 3 matcher i veckan fram till januari 2025 gynnar bara diktaturägda/Jänkarägda klubbar som betalar massa pengar dom inte har eller har rätt att spendera på dyra och breda trupper. Och det faktum att detta var vad Super League lagen fick för att inte starta Super League gör mig bara mer äcklad!”

Ulf Nilsson, Malmö FF-redaktionen:
”Både och.. Alltså. Det är roligt med fler matcher egentligen. Samtidigt sliter det ju mer på spelarna så det är ju inte bara till godo. Januarimatcherna ställer ju onekligen saker och ting på spets också i det här landet. Vi får ju se hur det kommer flyta på med 20 cm snö och mer på gång rätt in i örat (Snön faller alltid från sidan här i Malmö) . Dessutom blir det ju rätt mycket flax i lottningen som kan avgöra. Jag tror inte det påverkar egentligen så mycket för de stora men exempelvis Ferencvaroz är jag helt säker på vi hade knäckt hemma. Nu fick vi dem på bortaplan istället. I det gamla formatet hade vi ju haft dem både hemma och borta. Men vi får se. Får utvärdera det efter säsongen tänker jag. Går det dåligt kommer jag såga systemet - Går vi vidare kommer jag älska det :)”

William Edström, Ajax-redaktionen:
"Förvirrande, men jag vann Europa League och Champions League med Ajax på Football Manager med det här formatet så jag är ändå försiktigt positiv!"

Birgitta Malmborg, Lyon-redaktionen:
”Har tyvärr inte hunnit sätta mig in i det riktigt.”

Bror Hemming, Tottenham-redaktionen:
”Jag är försiktigt negativ. För mig är det ett egentligen ett dåligt skämt att inte spela dubbelmöten mot alla lag i gruppen. Borde man inte testat detta i typ Nations League först? Eller i alla fall inte i Champions League, utan bara i b-turneringarna som Europa League... Men låt Spurs gå långt och jag är villig att ändra åsikt.”



Gustav Kulle, Manchester United-redaktionen:
”Jag brukar vara ganska snabb på att kritisera UEFA när möjlighet ges, men här får jag nog säga att jag är försiktigt positiv till det nya formatet. Kul att få mäta sig mot flera olika lag och att slippa känna sig ”avhängd” om man haft två dåliga resultat i inledningen. Jag tror att det här kan bli riktigt bra.”

Niclas Ekström, Roma-redaktionen:
”Jag gillar formatet. Det blir intressant att möta åtta olika lag och jag tror att det kommer vara mer intressanta matcher att välja på under en omgång för den neutrala fotbollsälskaren. Dessutom blir det ju lite prestige i att komma i den absoluta toppen av tabellen.”

Maximilian Damm, Elfsborg-redaktionen:
”Njae, jag gillar ju gruppspel. Det är enklare och dessutom mer rättvist enligt mig. Det känns som att UEFA bara vill tjäna pengar som vanligt. Jag hoppas det blir fiasko och det återgår till det gamla formatet igen.”

SvenskaFans.com2024-09-25 14:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans