Tio svenskar som bör flytta i vinter
Lista över tio svenska fotbollsspelare ute i Europa som för tillfället kört fast i sitt klubblag och bör överväga en flytt i hopp om att få fart på karriären igen.
Tiden fullkomligt springer fram och snart är det endast en månad kvar innan övergångsfönstret slår upp sina portar och spelare återigen kan skifta klubbar.
Undertecknad har tagit sig en närmare titt på de svenskar som huserar ute i Europa och hur de så här långt presterat. För en del av dem har det aldrig gått bättre medan det för andra just nu inte är lika roligt att spela fotboll. Därför har jag nu valt ut de tio svenskar jag anser bör överväga att flytta i vinter i hopp om att få mer speltid och samtidigt få fart på karriären igen.
John Guidetti – Deportivo Alavés
Under en längre tid har det spekulerats om att Guidetti är på väg bort från Deportivo Alavés, som köpte loss honom efter en tämligen framgångsrik lånesejour under fjolårsvåren. Dock har han sedan dess haft svårt att hävda sig och allt som oftast fått finna sig i att sitta på bänken och emellanåt göra kortare inhopp.
En ynka match från start och fyra inhopp har det blivit under hösten och givetvis är 27-åringen inte tillfreds med situationen. I samband med hans mål i landskampen mot Färöarna kommenterade han sin framtid och medgav att han för stunden inte är särskilt nöjd med den skrala speltiden. Dock verkar han inte tro en försäljning är aktuell eftersom klubben inte vill släppa honom för mindre än de fyra miljoner euro man gav för honom i fjol.
En utlåning vore därför en lösning som borde passa båda parterna som handen i handsken. Guidetti får värdefull speltid och får möjligheten att hitta tillbaka till sitt forna jag samtidigt som hans marknadsvärde i så fall ökar. Frågan är bara vilken klubb och liga som hade varit den mest optimala för honom. Förmodligen en något mindre än La Liga, men några gånger måste man ta ett steg tillbaka för att sedan kunna komma framåt.
Isaac Kiese Thelin – Anderlecht
Många var det som höjde på ögonbrynen när Kiese Thelin under den föregående säsongen lånades ut till Bayer Leverkusen och undrade vad han skulle lyckas uträtta i den tyska storklubben. Året dessförinnan hade han öst in mål i Belgien och slutade på delad förstaplats i skytteligan – i Tyskland blev det sammanlagt ett mål.
Den här säsongen är han tillbaka i Anderlecht men har bortsett från i cupen ännu inte lyckats hitta nätet och det har mestadels blivit en bänkplats. Inte mycket talar för att situationen kommer förändras då Anderlecht efter en trög säsongsinledning nu börjat vakna till liv igen.
Kontraktet sträcker sig fram till 2022 men något måste ske senast nästa sommar om han inte helt plötsligt skulle få tränarens förtroende. Det bästa vore förmodligen om han redan i vinter försökte hitta en ny klubb där hans chanser till regelbunden speltid var betydligt större än vad de är i dag.
Mikael Ishak – 1. FC Nürnberg
Förra säsongen spelade Nürnberg i Bundesliga och Ishak var given längst fram i banan trots att han inte noterades för mer än fyra fullträffar. Dock kan han inte lastas för den klena målskörden då hela laget hade förtvivlat svårt för att få spelet att stämma och det slutade föga överraskande med en nedflyttning.
Tillbaka i andraligan ansågs svensken vara en av favoriterna till att kamma hem skytteligan. Så här långt har det blivit noll mål och inte mer än sex framträdanden i ligan varpå två från start där han tidigt blivit utbytt. Med andra ord har han inte fått det att flyga och är bara en skugga av den Ishak som för två år sedan vräkte in mål i ”Zweite”.
Det har varit oerhört tyst kring honom under hösten, men det känns högst osannolikt att han skulle vara nöjd och belåten med sitt facit. Kanske vore det dags att börja se sig om efter andra alternativ, för inte kan han endast 26 år gammal ruttna bort i en bottenklubb i den tyska andraligan.
Kristoffer Nordfeldt – Swansea City
Visserligen verkar han vara andravalet i landslaget bakom Robin Olsen, men att vara reserv även i klubblaget är inte något han borde finna sig i och ett klubbskifte bör vara av högsta prioritet då hans kontrakt med Swansea löper ut kommande sommar.
Tidigare har Hammarby uppgetts vara väldigt sugna på att lägga vantarna på den 30-årige målvakten, men det har nu hunnit passera en månad sedan de ryktena var på tapeten. I stället har det varit knäpptyst och det är högst oklart om intresset kvarstår eller svalnat.
Oavsett om en flytt tillbaka till Sverige är aktuellt eller inte måste han försöka få till en förändring om han inte ska bli omsprungen av Karl-Johan Johansson i landslaget, som fått allt mer speltid i sitt FC Köpenhamn.
Oscar Hiljemark – Dynamo Moskva
Så sent som under sommarfönstrets sista dag i år gjorde Hiljemark klart med en flytt till Dynamo Moskva. Det hela handlar om ett lån från Genoa – som han fortfarande står under kontrakt med fram till nästa sommar. Troligtvis kommer hans övergång till den ryska huvudstadsklubben därmed bli permanent den första juli nästa år – eller?
Det har nämligen hittills inte gått särskilt bra i Ryssland med blott fyra framträdanden utan att ha lyckats utmärka sig nämnvärt. För bara ett par veckor sedan skiftade klubben tränare, men det verkar inte ha hjälpt Hiljemark som fortsättningsvis fick sitta på bänken.
Visst vore det tidigt för 27-åringen att redan kasta in handduken. Men får han det inte att lyfta i en förening som hackat och hostat i den ryska ligan bör han inte utesluta att hoppa av tåget och ge sig i kast med en ny utmaning om en sådan möjlighet skulle dyka upp i vinter.
David Moberg Karlsson – Sparta Prag
För snart exakt ett år sedan valde Moberg Karlsson att lämna den trygga tillvaron i Sverige för att testa sina vingar utomlands. Valet föll på Sparta Prag och anfallaren fick under våren rikligt med speltid – där han stod för båda mål och framspelningar.
Den här säsongen har inte varit lika munter. Fyra insatser i ligan har det blivit och lika många för reservlaget där han i omgångar tvingats hålla till. Givetvis flyttade 25-åringen inte utomlands för att spela reservlagsfotboll och inte heller klubben kan vara belåten med att han hamnat utanför seniortruppen.
Så vad är den bästa lösningen på problemet? En utlåning hade nog inte skadat, och det kanske till Danmark eller alternativt Sverige när säsongen väl drar igång. Intresse lär åtminstone inte saknas för honom, men det är ovisst om han redan har lust att vända hem till Norden.
Kristoffer Peterson – Swansea City
Efter att ha briljerat i Eredivisie valde den tidigare Liverpool-talangen i somras att återvända till de brittiska öarna då han undertecknade ett avtal med Swansea. Dock har han ännu inte fått det att flyga med bara tre matcher i Championship.
Faktum är att han allt som oftast inte ens lyckats ta en plats i truppen och tiden i Wales har så här långt inte varit något att hurra över. Swansea är i dagsläget med i toppen av tabellen och slåss om en uppflyttning till Premier League – vilket inte talar för att Petersons chanser till speltid kommer öka.
Likt för många av de andra spelarna på den här listan vore nog en utlåning inte så dumt. Det smartaste vore att gå till en ligakonkurrent så han får erfarenhet av Championship och med tiden kan slå sig in i Swanseas startelva om klubben skulle gå miste om en uppflyttning.
Pontus Dahlberg – FC Watford
Ett och ett halvt år har passerat sedan Dahlberg skrev på för Watford efter att ha imponerat stort i IFK Göteborg. Trots det har det ännu inte blivit så mycket som en minuts speltid på brittiskt territorium.
Lyckligtvis har han ändå Roland Nilssons förtroende i det svenska U21-landslaget och har under höstens kvalspel till U21-EM varit given mellan stolparna. Men att endast få speltid i landslagssammanhang räcker inte för en 20-årig målvakt i behov av ständig utveckling.
Dahlberg har tidigare varit öppen med att han tillsammans med sin agent försöker hitta en klubb att lånas ut till och det helst nu i vinter. Dock verkar det gå trögt att hitta ett tillräckligt intressant lag som passar samtliga parter.
Jack Lahne – SC Amiens
I och med sin flytt till Frankrike tidigare i år benämndes han som en av svensk fotbolls mest spännande talanger. Under något märkliga omständigheter lånades han under våren ut till AIK och fick hyfsat med speltid i Allsvenskan.
Sedan i somras befinner han sig åter på fransk mark men har inte ens fått sitta på bänken i någon av Amiens ligamatcher. Desto mer speltid har han fått i ungdomslandslagen och nog får han fortfarande betraktas som en guldklimp.
Speltid måste han dock få för att kunna ta nästa steg i karriären och därför borde han inte vara främmande för att ge sig ut på en ny lånesejour.
Benjamin Nygren – KRC Genk
Det har minst sagt gått fort för Nygren som efter sitt genombrott under våren lämnade IFK Göteborg för spel hos de regerande belgiska mästarna KRC Genk.
Äventyret utomlands började på bästa tänkbara vis med en startplats och mål i öppningsmatchen av ligan. En vecka tidigare hade han varit med och kammat hem den belgiska supercupen och allt var frid och fröjd. Men efter en mindre bra prestation i sin andra ligamatch har han som bäst tagit en plats på avbytarbänken vid tre tillfällen och därmed hamnat i den berömda frysboxen.
Nyligen valde Genk att sparka sin tränare och här om dagen blev det klart att Hannes Wolf tar över rodret. Kanske kan Nygren få en ny chans under Wolfs ledning, annars lär en utlåning ligga nära till hands.