Lagbanner
Vad ska det bli av Marco van Ginkel?

Vad ska det bli av Marco van Ginkel?

Snart är det två år sedan Marco van Ginkel senast beträdde en fotbollsplan och den stora frågan är vad som kommer hända med honom från och med i sommar.

Nästan tio miljoner euro fick Chelsea betala när man valde att köpa loss Marco van Ginkel från Vitesse Arnheim för snart sju år sedan. Sedan dess har det inte blivit mer än sammanlagt fyra framträdanden för den engelska huvudstadsklubben, varav totalt elva minuters speltid i Premier League.
 
Att mittfältaren fortfarande står under kontrakt med Chelsea kan tyckas vara häpnadsväckande, men i sommar löper det ut och den stora frågan är vad som då kommer hända med honom.
 
Det har nämligen under en längre tid varit skrämmande tyst kring holländaren, som hunnit bli 27 år gammal. Detta eftersom han inte spelat fotboll sedan i maj 2018 på grund av stora problem med sitt knä. Just skadebekymmer är något som förföljt honom under hela hans karriär och i flertalet fall väldigt svåra sådana, vilket hållit honom borta från fotbollen under längre perioder. Dock har det aldrig tidigare varit så omfattande som nu då det snart hunnit passera två år sedan han senast beträdde en fotbollsplan.
 
Innan han tvingades lägga sig på operationsbordet, strax innan VM i Ryssland skulle gå av stapeln, hade han med kaptensbindeln runt armen varit en av härförarna i det PSV Eindhoven som nyligen vunnit ligatiteln. De senaste ett och ett halvt åren hade han spenderat på lån i den holländska storklubben och trots att han alltså bara var inlånad hade han blivit utsedd till lagkapten – vilket påvisar vilken hög status han hade där.
 
Vad han inte visste då var att han snart skulle tvingas genomlida ett rent och skärt helvete. Under slutet av säsongen hade han känt av smärta i sitt knä och blev nödgad att operera det för att en gång för alla få bukt med problemen. Resultatet av operationen blev dock inte som det var tänkt och ett nytt ingrepp gjordes. Därefter fortsatte komplikationerna hopa sig och han är alltså ännu inte tillräckligt återställd för att spela fotboll.
 
Trots sina – minst sagt – många tunga skador har Marco van Ginkel aldrig på allvar övervägt att lägga skorna på hyllan. Kärleken till sporten är för stor och även om han understundom känt sig deprimerad och rädd för att karriären skulle vara till ända har han i slutändan bitit samman och övertygat sig själv att visa omvärlden att han fortfarande är att räkna med.
 
Frågan är bara om Frank Lampard delar den åsikten. Chelseas nuvarande tränare spelade faktiskt tillsammans med holländaren vid ett par tillfällen, och kände därmed redan till honom ganska väl innan han i somras tog över posten efter Maurizio Sarri. Nu är det han som i slutändan ska bedöma om klubben bör nyttja möjligheten att förlänga van Ginkels utgående kontrakt med ytterligare två år.
 
Huvudpersonen själv säger sig trivas väldigt bra i Chelsea och känner sig hemma i London. Samtidigt florerar det rykten om att hans högsta önskan är att återvända till PSV Eindhoven i sommar, och visst kan man förstå honom med tanke på de stora framgångar han uppnådde där. Klubben lär inte heller ha något emot det då man den här säsongen inte alls lyckats leva upp till de högt ställda förväntningarna.
 
Hur det kommer bli från och med i sommar får tiden utvisa. Det viktigaste är att han blir kvitt sina krämpor och åter kan spela fotboll utan att känna smärta – vilket vi hoppas han får göra innan kontraktet löper ut. Därefter får vi se om Lampard och Chelsea anser honom ha en framtid hos ”The Blues”, eller om han får söka sig vidare i hopp om att hitta tillbaka till den fenomenala fotbollsspelare han tidigare var.

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2020-02-18 09:15:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans