Lagbanner
Vilka har smittats av coronaviruset?

Vilka har smittats av coronaviruset?

Coronaviruset har drabbat många aktiva inom fotbollen runt om i Europas toppligor.

Hela fotbollsvärlden har stannat upp och ingenting ser ut som det en gång gjorde. Många runt om i världen har drabbats av coronavirusets snabba spridning och aktiva fotbollsprofiler är inga undantag. Samtliga toppligor har skjutit upp de återstående omgångarna av sina respektive ligor och medan spelare, ledare och supportrar riskerar att smittas av viruset lär vi inte se det gröna fältets schack på ett tag.

Under lördagskvällen twittrade Paulo Dybala ut uppgifterna om att han och hans fru smittats av viruset. Juventus-stjärnan är emellertid bara en i raden av aktiva personer inom fotbollen som drabbats av viruset. Nedan följer en kortare beskrivning av de största ligorna och virusets spridning som drabbat spelare och ledare.

Premier League
Det kanske mest uppmärksammade fallet av alla var när Arsenals manager Mikel Arteta testades positivt för coronaviruset bara minuter efter att Premier League annonserat att alla matcher skulle fortlöpa som planerat. På grund av detta sattes hela Arsenals lag och personal i karantän. I en annan del av London bekräftades också Callum Hudson-Odoi ha viruset men Chelsea-talangen har sedan dess återhämtat sig. Detta ledde till att även Chelsea isolerade sig.

Manchester City-spelaren Benjamin Mendy isolerade sig själv efter att en familjemedlem blivit smittad. Huruvida Mendy drabbats är inte bekräftat. Brendan Rodgers har sagt att många Leicester-spelare visat ”symtom och signaler” på att de blivit smittade, vilket gjort att många inom klubben isolerat sig. Fem personer i Bournemouths personal och målvakten Artur Boruc självisolerade sig efter att ha visat symtom.

Serie A
Som tidigare rapporterat är Paulo Dybala det senaste tillskottet på listan av coronadrabbade fotbollsspelare. Tidigare hade argentinaren förnekat att han smittats men han har nu själv bekräftat att han är smittad. Sedan tidigare har Dybalas lagkompisar Daniele Rugani och Blaise Matuidi smittats av viruset. Rugani var först i Juventus att smittas av viruset och det ledde till att hela Juventus isolerade sig.

I Sampdoria har en rad spelare drabbats av coronaviruset, däribland svenske Albin Ekdal. Förutom Ekdal har viruset bekräftats hos Manolo Gabbiadini, Antonino La Gumina, Morten Thorsby, Fabio Depaoli, Bartosz Bereszynski. Klubbläkaren Amedeo Baldari är också drabbad. Tre spelare i Fiorentina har bekräftats smittade. Det gäller Dusan Vlahovic, Patrick Cutrone och German Pezzella. Även Omar Colley i Sampdoria har ryktats ha viruset men han själv förnekar till uppgifterna.

Uppdatering: Nu har även AC Milans sportchef Paolo Maldini och hans son Daniel Maldini testats positivt för viruset.

La Liga
Efter att en basketspelare i Real Madrid blivit smittad av viruset gick hela föreningen in i karantän, fotbollslaget inkluderat. Samtliga spelare och ledare har sedermera isolerats. Att Real Madrid isolerade sig ledde till att La Liga först sköt upp två ligaomgångar och sedan sköt upp hela säsongen. FC Barcelona har, likt Real, stängt ned fotbollsaktiviteterna men ingen inom fotbollssektionerna i Real eller Barca har smittats – vad vi vet. Real Madrids tidigare president, Lorenzo Sanz, har emellertid smittats och den åldrande Sanz kämpar mot viruset i skrivande stund.

Sämre har det sett ut i Valencia där mittbacken Ezequiel Garay var den första att bekräftas som smittad i La Liga. Kort därefter skrev klubben att fem till har smittats, däribland Garays försvarskollega Eliaquim Mangala. I måndags skrev Valencia att 35% av spelartruppen och ledarstaben smittats av coronaviruset. För ganska precis en månad sedan spelade Valencia en bortamatch mot Atalanta i Milano, Lombardiet, som är en av de hårdast drabbade regionerna. Sex personer inom Espanyol (spelare och ledare) samt 15 personer inom Deportivo Alavés (spelare och ledare) har smittats av viruset. Två av de drabbade i Espanyol är Leandro Cabrera och Wu Lei.

Ligue 1
Strax innan PSG:s match mot Borussia Dortmund i Champions League testade Kylian Mbappe sig för coronaviruset. Testet visade att anfallaren inte var smittad. Trots det stängde PSG ned sina träningar, vilket även Ligue 1 sedan rekommenderade. I Frankrike har ”bara” en spelare drabbats av coronaviruset och det är Troyes sydkoreanske anfallare Hyun-Jun Suk. Troyes spelar i Ligue 2.

Bundesliga
Först att bli smittad av viruset i Bundesliga var Paderborn-försvararen Luca Kilian. Kilian återhämtade sig relativt snabbt även om han hade feber i två dagar. Eintracht Frankfurt har bekräftat att en spelare smittats av viruset men har inte offentliggjort vem som drabbats. Klubben testade då samtliga spelare i laget och 23 visade negativa resultat medan en alltså visade positiva. 2.Bundesliga-klubben Hannover 69 har bekräftat att försvararen Timo Hubers smittats av viruset.

Sammanfattningen är hämtad från Goal

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2020-03-21 20:10:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans