Lagbanner
VV Övriga Europa: Mourinhos laptop

VV Övriga Europa: Mourinhos laptop

Här kommer det mest noterbara från olika håll i Europa den senaste veckan. Bland annat om José Mourinhos datorprotest, Antoine Griezmanns adieu och Wojciech Szczesnys comeback.

svenskafans.com/articlemedia/image-original/2081292.jpg" style="width: 400px; height: 80px;" />




 

I somras la Wojciech Szczesny av med fotbollen. Det blev en kortvarig pensionering, då han nu skrivit på för målvaktskrisande FC Barcelona. Att Szczesny inte skulle kunna hålla sig borta länge var kanske inte så otippat i alla läger åtminstone.

  Vilka ingredienser behövs för att ett mål ska bli riktigt snyggt? En bicycleta? Avslut från utanför straffområdet? Ribba in? Irakli Yegoian bjöd på allt det i ett. Veckans mål hittar vi i Keuken Kampioen Divisie, den holländska andraligan dit anrika Vitesse flyttats ner efter ekonomisk kris. Yegoians pärla räckte inte till seger för Vitesse i mötet med De Graafschap.

 
Antoine Griezmann slutar i det franska landslaget. ”Jag avslutar detta underbara kapitel av mitt liv, tack för alla minnen” lät 33-åringen hälsa. Griezmann stannar på 44 mål på 137 landskamper vilket gör honom till Les Bleus fjärde främsta målskytt och tredje meste landslagsman någonsin. Läs mer om Griezmanns adieu här.

  I helgen fick Fenerbahce ett mål bortdömt för offside i matchen mot Antalyaspor. José Mourinho har, föga förvånande, inte överens med domaren om beslutet. Han vädrade sitt missnöje genom att placera en laptop med offsidesituationen på skärmen mitt framför en av tv-kamerorna. Mourinho fick gult kort för tilltaget. Fenerbahce vann ändå med 2-0.

  2019 slog sig Mohamed Ihattaren in sig i PSV:s a-lag som 17-åring. Den kreative och tekniske yttern/tian gjorde avtryck i Eredivisie och ansågs av många som landets största talang. 2020 skar det sig dock med nye tränaren Roger Schmidt och Ihattaren hamnade utanför laget. 2021 försvann han helt från PSV:s lag och talade om att han kämpade med sin mentala hälsa, Ihattarens pappa gick bort 2020 vilket drababde honom hårt. Hans agent Mino Raiola ordnade en övergång till Juventus, som genast lånade ut honom till Sampdoria. Ihattaren hade svårt att acklimatisera sig till Italien och Sampdoria ifrågasatte hans professionalism. I oktober 2021 lämnade han Italien utan att ha gjort en enda match. Under vintern tränade han på egen hand med Gerald Vanenburg, Ajax-ikon från 80-talet och då tränare i akademin. Vanenburg hjälpte Ihattaren tillbaka till fotbollen och i januari 2022 lånade Ajax in honom med köpoption. Efter några lovande insatser i reservlaget lät Erik ten Hag honom komma in i slutminuterna av cupfinalen mot PSV, som Ajax förlorade. Efter det gick livet än mer snett för Ihattaren. Han sjabblade bort försäsongen med Ajax och det kom fram att han hade nära band till medlemmar i Mocro Mafia, ett stort kriminellt gäng som styr mycket av Nederländernas undre värld. Ajax bröt lånedealen och Ihattaren, nu över 100 kilo tung gled längre ifrån fotbollen. I februari 2023 greps han misstänkt för att ha misshandlat sin flickvän.

I somras började Ihattaren träna för att komma tillbaka till fotbollen igen. Efter att ha gått ner i vikt och kommit igång igen provspelade han till sig ett kontrakt med RKC Waalwijk, jumbo i Eredivisie. I söndags gjorde han comeback med ett inhopp – mot Ajax. RKC förlorade matchen, lagets sjunde raka förlust i inledningen av säsongen. Återstår att se om Ihattaren kan hjälpa dem vända på det.

  PSG-tränaren Luis Enrique har sagt att han skulle vara villig att halvera sin lön om han slapp prata med pressen.
 
  Markus Mäkitalo, 50-årig mittfältare för lilla Kolarin Kontio i Finland, avslutade nyligen fotbollskarriären. Trojänare la inte skorna på hyllan, utan fick bokstavligen spika upp dem för en hedersplats.

  Veckans supportrar blir veckans supporTER denna gång. För hatten av till denna Sparta Prag-supporter som vann 40,000 euro efter ha pricksjutit in denna boll i halvtid.

  Miralem Pjanic har skrivit på för CSKA Moskva, ett minst sagt kontroversiellt klubbval med anledning av Rysslands krigsföring i Ukraina. Pjanic presentationsvideo för CSKA är minst sagt något i... hästväg.

 
Jacob Ondrejka har inlett säsongen i Royal Antwerp finfint och gjorde i helgen sitt fjärde mål för säsongen är han öppnade målskyttet i derbyt mot Beerschot. Matchen fick dock avbrytas vid ställningen 5-0 till Antwerpen efter att Beerschot-supportrar skjutit in fyrverkier på planen.

 
  PSV - Sporting CP möts i Champions League nu på tisdagskvällen kl 21:00. Det blir en spännande kraftmätning mellan de två lag som gått som tåget i sina ligor denna höst, båda med 7 segrar på 7 matcher. Blir Viktor Gyökeres tungan på vågen för Sporting igen?


Missa inte Analysrummet på SvenskaFans där olika djupdykningar kommer göras med hjälp av data för att analysera olika intressanta saker inom fotbollsvärlden. I den första artikeln går Armin Gogic på djupet om Bodø/Glimt som fortsätter sticka ut från mängden i Norden.
 

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2024-10-01 12:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans