17:e gången gillt?

17:e gången gillt?

16 matcher. 16 förluster. Det var Gil Vicentes nattsvarta statistik borta mot Porto. Men skulle det bli 17:e gången gillt?

PORTO (SVENSKAFANS.COM)
Kris är väl att ta i. Men i en klubb som FC Porto är kraven höga och just nu går allt inte direkt som på räls. I lördags föll laget i ligacupfinalen mot SC Braga i Braga efter ett mycket sent och tungt avgörande. 

En tuff smäll för en storklubb. Ett nederlag som gjorde att Portos huvudtränare Sergio Conceicao på den efterföljande presskonferensen ställde sin plats till förfogande. Men han fick stöd av klubbens president och på tisdagskvällen var det Conceicao som ledde laget i ligamatchen mot Gil Vicente FC hemma på Estádio do Dragão.

Det här var lite av en måstematch för Porto. För i ligan ser det inte heller så ljust ut. Några fler poängtapp har laget helt enkelt inte råd med om det ska finnas möjlighet att kunna titulera sig mästare senare i vår. För inför tisdagens match var laget visserligen tabelltvåa, men avståndet upp till SL Benfica hela tio poäng.



Porto mot Gil Vicente på hemmaplan kan väl dock bara sluta på ett sätt? Ja, faktiskt. Gil Vicente hade på 16 bortamatcher mot Porto förlorat samtliga 16. En häpnadsväckande statistik. Det såg med andra ut att vara en minst sagt passande uppgift för ett lag i stort behov att knappa in på serieledaren. 

Men! Gil Vicente var obesegrade på sina fyra senaste matcher med tre kryss och en seger. Dessutom: Borta mot Porto har du allt att vinna.

Och det kunde ju knappast bli sämre? Var det dags att bryta trenden!?

Efter 40 minuter stod det 0-0. Och visst var det en del i publiken som började skruva på sig. Så, hur långt tålamod skulle hemmafansen ha? 

För efter en hyfsat pigg start från Porto mattades offensiven av rejält i mitten på andra. Gästernas Sandro Lima hade även ett fått gyllene läge på en kontring när han i princip kom fri. 



Vi gick mot 0-0 i paus. Allt annat än optimalt för Porto. Eller? För plötsligt hittade Lima rätt. 1-0 till Gil Vicente och vilt firande. Skulle det faktiskt bli 17:e gången gillt?

Ingenting kändes omöjligt. Då, på tilläggstid i första halvlek, sköt Iván Marcano 1-1 och psykologiskt kändes det oerhört viktigt.

Men det var inte så att Porto övertygade i starten av andra halvlek. Tur då att det finns en hel del kvalité i detta hemmabygge. I den 57:e minuten stod Sérgio Oliveira för ett klassavslut och borrade in 2-1 till Porto vid högra stolproten.

Fy sjutton vad skönt, tänkte nog Portofansen. 17:e raka segern inom räckhåll.  

Men Gil Vicente hade annat på gång. Och lägen saknades inte åt något håll. Men när Joao Afonso synade det röda kortet efter sitt andra gula i 72:a minuten dog det mesta av hoppet för bortalaget. Historien skulle upprepa sig. 

Nej, det blev inte 17:e gången gillt. Porto vann med 2-1. Sjutton också... Det tänkte nog hela Gil Vicente.

Anton Edman2020-01-29 07:20:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans