Lagbanner
Skottlandspanelen "svensk media skiter i skotska ligan"

Skottlandspanelen "svensk media skiter i skotska ligan"

Skottlandspanelen är tillbaka, denna vecka diskuteras Old firms betydelse, hur det kommer gå i fortsättningen, vilken spelare som är bäst, och vem som underpresterats mest. Dessutom synar vi svensk medias bevakning av SPL.

Skottlandspanelen:

Mathias Hellsten, redaktör Rangers
Milan Bogicevic, skribent Celtic
David Skoog, skribent Celtic


1. Vem kommer vara ligans viktigaste spelare resterande del av säsongen? och varför?

Mathias
: Jag tror att det i det här läget handlar mer om lag än om enskilda spelare. Jag tror inte någon spelare kommer att stå som avgörande för SPLs utgång.

David: Nu när Kenny Miller och Conor Sammon har flytt landet tror jag att ligans viktigaste spelare inte bara kommer vara en person, det kommer vara två. Att ligans bästa anfallspar Gary Hooper och Anthony Stokes håller sig friska är en absolut nödvändighet för att Celtic ska fortsätta ånga på som de gjort den senaste tiden. Frågan alla andra lag måste ställa sig är - hur ska vi få stopp på dom?

Milan:
För oss känns det nästan som Scott Brown, som han presterar just nu. Knyter ihop mitten bra och börjar hitta formen framåt! Plus att han ger mycket energi till övriga i laget.


2. Vilken spelare är ni mest besviken på under denna säsong?

Mathias: Kyle Lafferty. Han fick egentligen en gyllene chans att stega upp och ta sin karriär ett steg längre. Istället har han inte visat någonting mer än små glimtar av storhet. Jag hade hoppats mer. Oavsett vad man tycker om honom personligen - jag vet att många Celtic-fans har utnämnt honom till sitt nya hatobjekt efter att Nacho Novo försvunnit - så måste han fundera på om han egentligen har någon framtid i Rangers, om han har någonting att erbjuda laget. Och det är dags att han börjar göra det snart.

David: Som svensk och Celt måste jag säga Fredrik Ljungberg. Jag trodde att den mannen hade så pass mycket fotboll kvar i sig att han skulle kunna slå sig in i startelvan. Men vi ska inte ropa hej än.

 

3. Detta är en delad fråga och ni svarar endast på er egna:

El Hadji Diouf och Healy har anlänt - vad är dina förväntningar? Vad tycker du annars om Rangers agerande under transferfönstret?

Mathias: Diouff har redan visat att han kommer ha en viss betydelse. Han är, tillsammans med Bougherra, förmodligen lagets skickligaste spelare individuellt. Han är en kontroversiell personlighet, och kanske inte direkt någon jag skulle se som någon förebild på något sätt. Men jag är beredd att ge honom en chans att dra sitt strå till Rangers-stacken, och då kan jag respektera honom för det.
Med Healy är det precis tvärtom. Han är en spelare som borde vara lätt att ta till sig som Rangers-supporter. Han är själv Rangers-supporter sedan barnsben och har uppvisat uppriktig glädje att få dra på sig vår tröja. Däremot undrar jag om han är tillräckligt bra för att göra någon större skillnad.

Vad gäller Rangers beteende under transferfönstret får jag säga som tidigare - man agerar utefter de förutsättningar man haft, och dessa har varit ganska dåliga, uppenbarligen. Trots de positiva besked som kom för inte så länge sedan. Det får mig att undra om man överhuvudtaget kan ta några officiella meddelanden om ekonomin på allvar. Jag undrar om man inte riskerar att ha sålt ligatiteln med Kenny Miller - jag säger inte att man gjort det, men jag säger att risken finns. Och detta till ett löjligt lågt pris. Man fick ett erbjudande, höll ut ett tag och fick ännu mindre pengar. Ligatiteln är naturligtvis värd flera gånger de pengar man fått för Kenny Miller. Detta säger mig att det var fråga om ett kortsiktigt, hastigt taget beslut på grund av en situation som behövde lösas snabbt. Jag tror inte för ett ögonblick att det var för att få råd att låna två spelare för en halv säsong, utan snarare att banken vrider åt kniven ytterligare. Om så är fallet betyder det att klubben ljugit för sina supportrar om det ekonomiska läget för att få folk att sitta ner i båten.
Men hursomhelst är jag rätt stolt över att vi inte köpt in ett par nya startelvor de senaste säsongerna. Vi har vunnit två titlar trots ekonomisk kris för att laget kunnat hålla ihop och samarbeta. Frågan är om man orkar med detta storverk ytterligare ett år mot en motståndare som uppenbarligen är väldigt mycket starkare ekonomiskt, i en fotbollsvärld där allt handlar om just pengar.


Celtic har haft en fin form de senaste veckorna. Vad är tror du om Celtics chanser att vinna en så kallad Treble?

David: Mycket kan hända i fotboll, men med den formen Celtic är i nu och den sköna balansen laget har så tror jag att chanserna är mycket goda. Okej. Jag lovar att Celtic vinner en trippel. Låter det bra?


Tv 10 har valt att visa Celtics matcher i ligan, vad tror du det kommer betyda för det svenska intresset för Celtic?
Milan:
Det borde öka intresset en del, sedan är det synd att det är många som inte kan se Tv10, jag själv är en av dem som inte kan se kanalen ännu, då förhandlingarna verkar gå segt med vissa kabel-tv leverantörer. På det stora hela borde detta kunna öka intresset för skotsk fotboll överlag, även om det kanske inte är den roligaste av ligor...

Milan, David: Fredrik Ljungberg har fått sparsamt med tid, senast fick han inte ens plats på bänken. Om ni skall kika in i spåkulan. Vad tror ni om Ljungbergs chanser till speltid resterande del av säsongen?

David: Hans chans kommer kanske. Han har ju trots allt mycket fotboll i sig. Men jag vet inte, tror inte han kommer hinna göra ett särskilt stort avtryck i Skottland om jag ska vara helt ärlig. Lennon verkar ha bestämt sig.

Milan: Ljungberg kommer troligen att få väldigt begränsat med speltid, och med all rätta enligt mig. Jag anser att det finns många som är före honom i spelarlistan: Brown, Kayal, McCourt, Ledley, Commons, Forrest, Ki och Juarez. Sedan har Ljungberg aldrig varit en personlig favorit, detta då jag tycker att han faller och förstärker sina fall för mycket, men det är mest en parentes, får han chansen hoppas jag givetvis att han tar den på bästa sätt, för han kan spela bra teknisk fotboll om han bara vill!

4. Det kommer ha spelats 6 Old Firms mellan januari och maj. Hur mycket betyder ett Old Firm? Hur känns det efter en vinst respektive förlust?

Mathias: Old Firms kan rädda en säsong. Oavsett vilken betydelse de har. Om ligans första och andra plats vore avgjorda skulle Old Firm fortfarande ha betydelse. Det handlar fortfarande om chansen att slå ned sina mest avskydda motståndare, mano á mano. Ingenting ändrar på det. Men faktum är att ligan inte avgörs på fyra matcher. Det handlar om att vara bäst över en hel säsong. Det är vad som avgör vem som är bäst i Skottland. Givet detta kan det rädda en hel säsong att man trots allt är bäst i Glasgow.

David: Allt. Ett Old Firm betyder allt. Det är inte mycket som slår känslan av att vinna mot Rangers. Ett mycket motbjudande lag i mina neutrala ögon. Det är ren lycka som sätter sig i kroppen i minst en vecka efter varje vinst. Jag går som på moln. Jag skulle kunna hålla på att beskriva känslan en bra bit till, men vi nöjer oss där.

Milan: OF betyder massor, dels sportsligt då det har stor inverkan på ligan/cupen som man deltar i just då, då vi och Rangers är givna favoriter i alla inhemska tävlingar. Sedan har det även stor betydelse utanför planen i vem som har "bragging rights" tills nästa möte. Ta bara efter senaste 2-0 vinsten för Celtic, då jag kunde sträcka på mig lite extra när jag träffade en jobbarkompis som är Rangers-supporter...

5. Celtic lyckades få till ett omspel trots en man mindre under lång tid av matchen. Hur tror ni denna match påverkar resterande matcher? vilket av Rangers och Celtic drabbas hårdast av ett omspel i början av mars?

Mathias: Rangers drabbas helt klart hårdast. Inte bara på prestigeförlusten senast. Man har Europa League som lägger till matcher. Man har en tunnare trupp. Man drabbas mer av det hårda match-schemat. Förutsättningarna talar inte direkt för Rangers just nu.

David: Det är ju extremt svårt att veta. Celtic var ju det bättre laget, så vi kanske får med oss en mer positiv inställning till nästa match? Nae, jag vet inte. Kan inte svara på den här frågan. 

Milan: Vet ej vem som drabbas hårdast, men det borde vara Rangers, då de har ett tuffare schema i övrigt också, med tanke på Europa-leaguespel och så. I övrigt så är ju bägge lagen med i bägge inhemska cuperna, samt ligan, därav att Rangers bör påverkas mer.

6. Celtic har fått mycket uppmärksamhet i svensk press den senaste tiden. Vad tycker ni skiljer rapporteringen av Rangers respektive Celtic från den svenska median? Hur rapporteras det om skotska ligan?

Mathias: Frågan är felställd. Det finns ingen skillnad i rapporteringen mellan de två lagen i svensk media, för svensk media rapporterar inte om Rangers. Media rapporterar om Celtic, och detta är enbart, repeterar enbart, på grund av Ljungberg. Precis som TV förut visade Celtics matcher enbart, repeterar enbart, på grund av Larsson. Nu finns ett svensk-intresse, och då dyker det upp. När den perioden är över kommer intresset tunnas ut. Svensk media skiter egentligen i skotska ligan fullständigt, men om det föreligger något svenskintresse så finns alltid chansen för någon sportjournalist att skapa sig en nisch och verka alternativ.

David: Haha. Svaret stavas Fredrik Ljungberg. 

Milan:
För mig känns det mest som att det är Ljungberg som rapporteras, sedan lite om Majstorovic, och sedan kanske lite om övrigt... men detta kommer från en person som har dålig koll på svensk media!

Sebastian Skogsén2011-02-07 16:56:00
Author

Fler artiklar om Skottland

Resereportage: Tre matcher i Skottland