Arvtagaren ska ta Ukraina mot nya höjder

Arvtagaren ska ta Ukraina mot nya höjder

Andriy Yarmolenko är spelaren som det ukrainska folket hoppas ska utföra stordåd under EM i Frankrike.

För andra Europamästerskapet i följd är Ukraina ett av de deltagande länderna. Senast det begav sig, 2012, var det just Ukraina som tillsammans med Polen arrangerade den prestigefyllda turneringen, vilket gav dem en fribiljett in till gruppspelet. Den här gången har man precis som alla andra länder deltagit i kvalspelet och lyckades efter att ha slagit Slovenien i play-off kvalificera sig för sommarens stora fotbollsfest i Frankrike.
 
Tillsammans med Tyskland, Polen och Nordirland utgör man Grupp C och det är inte direkt något favoritskap man sitter på när det kommer till vilka länder som förväntas ta sig vidare från gruppspelet. De två förstnämnda nationerna spås få det lekande lätt under gruppspelet, vilket i så fall innebär att äventyret tar slut för Ukraina och Nordirland lagom till midsommar.
 
Det många glömmer är att Ukraina har en av Europas hetaste målskyttar till sitt förfogande. Andriy Yarmolenko har på senare år blivit ett namn de flesta fotbollsintresserade känner till och det beror på hans fina insatser för klubblaget Dinamo Kiev samt det ukrainska landslaget. På strax under 60 landskamper har han stänkt in 23 baljor, och då är han enbart 26 år gammal.
 
Vissa benämner honom som den nye Andrij Sjevtjenko då deras spelstilar liknar varandras. Den sistnämnda anses vara Ukrainas bästa spelare genom tiderna efter många betydelsefulla säsonger för AC Milan i Italien, så när den legendariske anfallaren valde att lägga skorna på hyllan var oron stor hos den ukrainska befolkningen – en oro som ganska omgående lade sig.
 
Yarmolenko har axlat Sjevtjenkos fallna mantel på ett ypperligt sätt och är älskad av hela landet. De senaste åren har han ständigt kopplats samman med en flytt till någon av de största ligorna i Europa, men ständigt valt att bli kvar i huvudstaden. Skulle han ösa in mål även under EM lär det bli svårt för Dinamo Kiev att tacka nej till en försäljning då anbuden lär vara skyhöga.
 
Det är just Yarmolenko som hela Ukraina förlitar sig på, ett förtroende som kommer bli tufft att leva upp till för anfallaren. Sedan sin debut i landslaget för sju år sedan har han dock ständigt levererat och det mesta talar för att han kommer göra avtryck även på fransk mark. Lyckas han är det inte omöjligt att Ukraina tar sig vidare från gruppspelet och kliver in i slutspelet. De gulblåa drömmarna finns åtminstone där.

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2016-05-30 08:00:00
Author

Fler artiklar om EM 2016